Ska barnet sova i egen säng?

Vi börjar bråka när vi diskuterar föräldraskap, skriver signaturen E. Hur kan vi diskustera istället för att gräla? Psykolog Malin Bergström svarar.

Diskussionerna om föräldraskap blir till gräl

”Jag och min man väntar vårt första barn om en vecka. Idag grälade vi för att jag vill att ­barnet ska sova i egen säng i vårt sovrum, medan min man vill ställa spjälsängen i ett separat rum och stänga dörren. Min rationella invändning mot det är risken för plötslig ­spädbarnsdöd, men egentligen har jag djupare känslomässiga invändningar mot att släppa den nyfödda utom synhåll.

Jag undrar hur vi ska kunna diskutera sådana här frågor utan att bli upprörda och gräla?

E

Barnpsykolog Malin Bergström: Ni är nog i otakt just nu

”Som du redan har märkt är det svårt att diskutera barnuppfostran och föräldraskap utan att blanda in känslolivet. Få saker är lika känsliga, eller känslomässiga, som föräldraskapet. Och det beror på att det är känslorna som ­vägleder oss i hur vi ska göra med våra barn. Barnens ­välbefinnande och trygghet hänger på att vi kan leva oss in i dem och vara lyhörda för deras reaktioner.

Ett teoretiskt föräldraskap är inte ­speciellt krångligt; då gör man ‘bara’ på det ena eller andra sättet. Men tack och lov är sådana förhållningssätt omöjliga i praktiken, eftersom barn påverkar oss så starkt.

När det gäller dig och din man tänker jag att ni nog är i otakt just nu. Din känslomässiga inlevelse och beskyddarinstinkt är redan aktiverad, medan din man ­resonerar mer praktiskt eller teoretiskt. Vi vuxna är olika ­snabba i att bli lyhörda för ett barns signaler. I ert fall kan det bero på att du ­bokstavligen har barnet under huden.

För att din man ska komma ikapp dig känslomässigt ­behöver han få vara nära sitt lilla barn och ta hand om det. Då väcks även hans ­känslomässiga inlevelse till liv.

I sak rekommenderar jag att barnet sover i samma rum som ni åtminstone det första halvåret. Det är gynnsamt för barnets ­trygga anknytning att någon förälder är ­tillgänglig också på natten i början.”


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren