Hur får vi vårt barn att sova i egen säng?

"Vi vill att vårt 20 månader gamla barn ska somna själv, i egen säng och eget rum. Hur kan vi göra?" Barnpsykolog Veronica Wikström svarar.

Fråga:

Vår 20 månader gamla son sover mellan oss på nätterna. Vi funderar på att snart ge honom eget rum och låta honom sova i egen säng. Det ultimata vore om han även kunde somna själv, men vi vet inte hur vi ska göra.

Han är otroligt mammig, det är bara jag som duger till att få honom att somna om. Om hans pappa tar honom gallskriker han. De dagar jag går upp tidigare för att jobba blir han oerhört ledsen när han upptäcker att jag är borta.

Hur ska vi göra för att pappa ska duga? Det går bra för pappan att lägga honom.

Dalkullan

Veronica Wikström, psykolog på special-bvc vid barnhälsovårdsenheten, Akademiska sjukhuset i Uppsala, svarar:

Om ni vill att ert barn ska sova i sin säng på natten är det bra om han läggs där på kvällen och somnar där. Förbered honom på att han ska få en egen säng, så att han vet vad som ska hända (men att han förbereds innebär inte att protesterna uteblir, de kan komma ändå när föräldrar gör förändringar).

Lägg honom i hans säng och sjung eller läs en saga. Sitt kvar en stund eller gå ut ur hans rum. Om han går upp ur sängen, följ honom tillbaka och sitt på en stol på tröskeln. Det är viktigt att visa att dagen är slut och att han ska sova.

Avvisa kontaktförsök som handlar om att han inte vill lägga sig och sova. Det kan vara bra att vara lite ”tråkig”. Umgås gör ni före läggning. Om han kliver ur sängen flera gånger följer ni honom tillbaka några gånger. Sitt lugnt på stolen med uppmärksamheten i en bok eller liknande och ha tålamod.

Barn kan protestera mot nya rutiner under en tid, men om föräldrarna är envisa och lugnt sitter kvar på tröskeln brukar barnen acceptera de nya rutinerna efter en tid. Eftersom han är väldigt mammig är det bra om ni föräldrar bestämmer vem av er som ska natta honom.

Det brukar vara bra om en förälder tar några kvällar och nätter på rad och att den andra föräldern sedan tar några kvällar och nätter. Om ni har bestämt att pappa ska lägga sonen är det viktigt att ni håller fast vid det trots protester (jag förutsätter då att er son är trygg med både pappa och mamma).