Hur får vi henne att somna om själv?

Hur får vi henne att somna om själv?

Fråga

Hur ska vi få vår dotter på 3 år och 7 månader att somna om själv på nätterna?

Hon vaknar två till tre gånger per natt och vrålar efter mamma. Jag eller hennes pappa går in och tittar till henne, klappar lite på henne, vänder kudden och går därifrån. Tills för en tid sedan gick det bra, men nu börjar hon gråta hjärtskärande om vi går därifrån och ibland hetsar hon upp sig till nästan hysteriska höjder.

Vi vill ju att hon ska klara av att somna om själv, så att vår och lillebrors nattsömn inte avbryts. Lillebror, som är 1,5 år, har sovit hyfsat, men har nu också fått störd rytm av storasyster nattliga vrål. Så nu vaknar båda och är ledsna på nätterna.

Storasyster har alltid haft oroliga nätter och vi undrar så vad vi kan göra för att hon ska sova gott och tillräckligt länge. Som det är nu somnar båda barnen vid sjutiden på kvällen och vaknar vid halvsex. Lillebror sover ytterligare cirka en till en och en halv timme på dagen, medan storasyster försöker hålla sig vaken, men somnar ibland och då hade hon nog kunnat sova i tre timmar om jag inte hade väckt henne efter en timme.

Det är inga problem att lägga barnen på kvällen. Vi har fasta rutiner som vi trivs med och barnen somnar snabbt och lugnt.

En orsak till vår dotters mer oroliga uppvaknanden på sistone är säkerligen att vi håller på att skola in dem båda hos dagmamma. Det är så klart en stor omställning då jag varit hemma med dem nästan varje dag av deras liv. Men de verkar trivas hos henne även om separationen är tuff.

Jag återkommer till att vår dotter alltid har vaknat mycket om nätterna och att vi verk­ligen vill göra något åt detta och hjälpa henne att få en god och tillräcklig sömn. Som det är nu känner vi föräldrar att vi måste ändra metod, eftersom vår inte fungerar. Vi behöver hjälp att hitta något som vi kan vara konsekventa med.

Vi har haft andra typer av strider tidigare och ridit ut stormar med gott resultat, men när det gäller sömnen har vi inte hittat någon metod som fungerat i längden.

Har du något bra tips?

Svar

Våra barn och deras sömn är verkligen ett av våra stora föräldraproblem. Det är ju en himmelsvid skillnad att ha ett barn som sover hela nätterna jämfört med ett barn som vaknar ofta. Hur mycket bättre känner vi oss inte som föräldrar om vi fått sova ordentligt?

Men nu är det ju så att även i det här avseendet är vi olika, vi människor – stora som små. Och dessutom är barns behov av sina föräldrar olika stort, inte bara under dagarna utan även under nätterna. Detta kan bero dels på vad som hänt under dagen, men också på den utvecklingsfas som barnet befinner sig i.

Dessutom är det så att känsliga och fantasifulla barn ofta vaknar om nätterna. De har ett intensivare drömliv helt enkelt.

Era rutiner runt sömnen fungerar ju bra, men nu tror jag att ni kanske ska göra en förändring under nätterna. För just nu kan er dotter inte somna om själv. Just nu behöver hon er närhet. Det är därför hon blir hysterisk när ni går ifrån henne.

Just nu händer det mycket hennes liv och utveckling att hon behöver er trygghet extra mycket om nätterna. Så mitt förslag är att ni talar med henne om era nätter och säger att ni förstår att hon behöver er då, och att det är därför hon är ledsen. Och så kan hon antingen få ligga i er säng eller i en säng eller på en madrass bredvid er i sovrummet. Och så berättar ni att hennes oro snart kommer att gå över och då kan hon flytta in i sin säng igen eller in till lillebror.

Vitsen med att flytta in henne till er är att då vet hon när hon vaknar att ni finns nära och då behöver hon inte kämpa för att få tryggheten hos er. Hon kan helt enkelt somna om snabbare och ibland behöver hon kanske inte ens vakna eftersom hon vet att ni finns där bredvid och alldeles nära henne.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog