Hon vaknar en gång i timmen

Hon vaknar en gång i timmen

Fråga

Vi har en dotter på knappt 13 månader. Hon somnar oftast fortfarande i vår famn till godnattsång och lite välling. Lägger henne sedan i spjälsäng i vårt sovrum.

Hon har alltid vaknat mycket och har fortsatt med det. Hon vaknar som regel en gång i timmen och skriker/gnäller. Hon kan då få välling eller bli vaggad. Ibland räcker det med buffning på rumpan. Sedan får hon sova med mig (mamma) och bli ammad rätt mycket. Jag vill helst fortsätta amma henne ett tag till eftersom hon börjar på dagis nu och det känns bra både ur ett medicinskt och närhetsmässigt perspektiv.

Men hur ska vi få henne att sluta vakna och skrika? Jag är motståndare till femminuters-metoden och vill hitta något annat som funkar.

Ett tag lät jag henne ligga i sängen och dricka välling och sedan röja runt. Då blev hon till slut arg och då gick det faktiskt att få henne att somna. Som om hon blev trött, men inte riktigt fixade att somna och då blev arg och mer tacksam över att vi hjälpte henne att somna.

Hjälp oss att hitta ett bra sätt att lägga henne och sedan få henne att sova – åtminstone lite bättre än hon gör nu.

Ganska trött mamma

Svar

Tänk att vi orkar! Jag tycker det är fantastiskt att vi föräldrar står ut med att bli störda i vår nattsömn, som du beskriver, av ren kärlek till våra ungar. Och du fortsätter dessutom att amma. Jag vet att du har fått massor av råd som detta med femminuters-metoden och att sluta amma och så vidare. Men du har fortsatt att göra det som du vet är bäst för just ditt barn.

Jag har nämligen en teori om att din dotters nattliga beteenden beror på den person hon är. Jag tror att hon är en pigg, nyfiken och känslig liten människa som tar in det mesta av vad som händer runtomkring henne under dagarna. Just dessa barn drömmer mer än andra och därför vaknar de ofta och vill vara nära oss föräldrar. Världen är ju skrämmande ibland. Och det måste man bearbeta. I takt med att de får mer ordning på världen så sover de bättre, men det kan ta tid. Detsamma gäller själva insomningen. Dessa barn behöver vara nära oss föräldrar för att kunna ”släppa taget” och somna. Inte helt sällan upptäcker man just det här med att ilskan hjälper dem att komma till ro.

Så jag menar att ni ju faktiskt har hittat ert sätt. Just nu, alltså. Sedan kommer säkert både insomnandet och nattsömnen att förändras både till det bättre och till det sämre i perioder. Till exempel i och med större förändringar i hennes och ert liv, som att börja dagis eller få syskon eller vara på resa. Det brukar vara så med den här sortens barn.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog