Han vill inte sova i sin egen säng


Han vill inte sova i sin egen säng

Fråga

Jag är mamma till en son på 1,5 år. Han har alltid sovit i egen säng hela nätterna ända till för en månad sedan.

Nu lägger vi honom i hans egen säng, där han somnar, men sedan vaknar han igen efter en timme. Då är han jättearg och det är svårt att lugna honom.

Vi brukar köra varannan natt pappan och jag. Eftersom vår son är så arg sover han sedan i vår säng.

Men hur ska vi göra för att han ska lära sig sova i sin egen säng hela nätterna? Ingen av oss sover bra när han ligger hos oss.

Martina

Svar

Mitt tips till er är att ni fortsätter att göra som ni gör just nu. Det vill säga låter sonen ligga i er säng ett tag till. Att sova i sin egen säng, det kan han ju redan. Det har han gjort i hela sitt liv ända fram till för en månad sedan. Men då hände något med och/eller i honom.

Det troligaste är att han befinner sig i en av livets stora mognadsperioder. Då blir vi ofta störda i vår nattsömn av olika mardrömmar, farliga djur och andra hemskheter som jagar oss. Inte undra på att han vaknar och är arg.

Under de här perioderna tror jag att de flesta barn behöver vara extra nära sina föräldrar under natten. Snart kommer han att sova lugnare igen och då förstås i sin egen säng. Sedan kommer han kanske tillbaka till er säng i 4- eller 6-årsåldern, som också är stora utvecklingsperioder.

Det kan ju förstås också vara så att det hänt något som påverkat honom starkt. Till exempel att någon förskolepersonal eller kompis slutat. Även sådana här saker kan påverka våra barns nattsömn och även då behöver de tryggheten hos oss föräldrar på nätterna.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog