Gråter sig till sömns

Gråter sig till sömns

Fråga

Vår son är 3 månader och han gråter sig till sömns om jag inte låter honom snutta. Jag har konsekevent låtit honom somna in själv, med hjälp av napp alternativt barnvagn. Tyvärr gråter han sig till sömns och det blir en kamp.

En annan sak som oroar mig är att han bara är nöjd någon timme efter maten, sedan börjar han gnälla, och vi får bära och bära. Då är han nöjd ett tag.

Jag ammar honom var tredje timme. På natten sover han jättebra.

Vad kan vi göra? Vad är normalt?

Svar

Det är tufft att vara nyfödd förälder och leva nära en nyfödd bebis. Och det är svårt att vara bebis. Mycket är upp och ner, och det är inte mycket man vet om det nya livet, varken föräldrar eller bebis. Bara att det är mest kaos, både inne i oss och utanför.

Långsamt hittar vi så småningom någon sorts rytm tillsammans. För oss föräldrar är det bebisen som styr det mesta. Har vi en bebis som snabbt hittar sin rytm, så gör vi föräldrar också ofta det. Om vi däremot har fått en bebis som ställer allting på ända, och i värsta fall både dag och natt, så är det oerhört krävande dagar och nätter vi lever i.

Men så här ser livet med en nyfödd bebis ut i många familjer. Det är fullständigt normalt. Under det första året går bebisar igenom minst sju utvecklingsperioder. Perioder då bebisen är frustrerad, gnällig, sover sämre och behöver mer närhet.

De här perioderna måste vi igenom för att utvecklas. För de bebisar som från början haft svårt att hitta rytmen, så fortsätter livet att vara upp och ner, och det blir kanske till och med ännu värre under just dessa perioder. Och för oss föräldrar gäller det att hänga med, vare sig vi vill, eller orkar. Vi har ju inget val.

Under dessa perioder är det nästan omöjligt att ändra barnets vanor. Då gäller det att göra livet så lätt som möjligt för alla och ibland till och med ge upp saker som man bestämt sig för att vara konsekvent med.

Just i tre- fyramånadersåldern kräver bebisar ofta mera mat. Om man ammar ofta och länge under ett par, tre dagar så kan det hända att sömnen påverkas till det bättre. Ta ett par/några hemmadagar och gör inte så mycket annat än att erbjuda bebisen bröstet så fort han/hon skriker. Då ökar mängden bröstmjölk och bebisarna blir ofta nöjdare och gråter mindre.

För en del bebisar tar det lång tid att somna utan att de vaggas till sömns. De drömmer om mammas mage, där det alltid var varmt, härligt och rörligt.

Nu gäller det att ta till fantasin: Att ha vagnen både utom- och inomhus, sätta hjul på bebissängen, sätta skakapparat på vagnen och så vidare.

På dagarna måste vi bära – i bärsele eller bärsjal. Att ha bebisen i sängen på natten under den här perioden brukar vara det lugnaste för hela familjen, även om det betyder att vi måste vakna ofta. Men bebisen behöver mycket närhet och mat för att snabbare komma ur den här perioden.

Det är svårt att hitta rutiner före sex månaders ålder vad gäller sömn. Sedan får man börja pröva sig fram.  Det gäller att hitta just er metod, det vill säga en metod som passar just er och er bebis under just den period bebisen befinner sig i. Det finns flera böcker om barn och sömn där man kan hitta olika råd att pröva.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog