”Gör vi ‘fel’ när hon ska sova?”

Somna i famnen, är det fel? Barnläkaren Malena Thunström svarar.

Fråga:

Jag får jämt höra att om jag vänjer min dotter, som nu är 6 månader, vid att somna vid bröstet eller i min famn, eller om jag eller min man ligger bredvid, kommer hon förvänta sig att det är likadant även när hon vaknar. Underförstått: Hennes sömn blir störd. Om vi däremot lät henne somna själv i egen säng skulle hon – när hon vaknar till – snabbare somna om. Men jag förstår inte riktigt kopplingen och undrar om det stämmer.

Vi har hela tiden en gnagande känsla av att vi gör ”fel”.

Mina

Barnläkaren Malena Thunström svarar:

Att ni gör ”fel” kan man absolut inte säga. Varje förälder väljer själv vad som passar en själv och barnet. Alla är olika.

Bakgrunden till rådet att låta barn somna själva är denna: Barn sover i sömncykler och glider upp i ytlig sömn för att ”kolla läget” flera gånger varje natt. Om allt är sig likt kan de somna om fort igen. Om något förändrats kan det bli svårare.

Sömnen brukar störas minst om barnet hela tiden (natten igenom) ligger i famnen, eller redan från början av natten ligger ensamt i samma barnsäng som det sedan sover i resten av natten. Problem kan uppstå om barnet somnar i famnen och sedan sovande ”smusslas” till sin egen säng. När barnet vaknar till för att kolla läget nästa gång känner det inte igen sig och glider kanske därför inte lika lätt ner i djup sömn igen.

Om man som förälder orkar och tycker att det är okej att gå upp och hjälpa barnet att somna om igen är det ju inget ”fel” eller problem. Och man kan vänja barnet vid ett annat sätt senare. Det är aldrig för sent, även om det ibland kan ta lite mer kraft och tid om man väntar tills barnet har blivit äldre. Men en del barn ställer om sig lätt, så ta inte ut något i förskott! Försök att hitta en lösning som passar just er familj.

Malena Thunström är överläkare vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala samt öppenvårdsbarnläkare i Knivsta.