Den första tiden med bebisen handlar det mesta om sömn. Ett sätt är att försöka flyta med, att helt enkelt låta bebisen visa hur den vill ha det. Somnar den bäst med buffar, vagnrull eller reggae?

Den lilla bebisens sovtider förändras ofta från en dag till nästa. Ena dagen sover den timmar i sträck, andra dagen i enstaka kvartar.

Frågor kring barnets sömn är de vanligaste bland nyblivna föräldrar, enligt Marianne Rydin, barnmorska och bvc-sjuksköterska på bvc Knoppen i Enskede i Stockholm. Hon har skrivit boken Bebis-handboken, med föräldrars 200 vanligaste frågor om barn.

– Sover barnet för lite? För mycket? Vad är normalt? Är det något fel?, frågar föräldrarna. Många funderar och oroar sig.

– Mitt bästa svar är då att låta barnet visa vägen. Att försöka att inte ha så många förutfattade meningar om när, var och hur barnet ska sova utan i stället slappna av och vara lyhörd för barnet och följa det, säger Marianne Rydin.

Läs också: Barns sömn – en guide till hur du överlever som förälder

Många anstränger sig mycket för att få barnet att sova som det ”borde”. Men barnet reglerar själv sin sömn. Det kan bli jobbigt, stressigt och oroligt om man försöker styra för mycket.

– Som blivande förälder är det svårt att föreställa sig hur det kan bli med sömnen när man får sitt lilla barn, säger Marianne Rydin. En vanlig fråga är ”När ska vi få sova?” och tyvärr är det omöjligt att svara på.

– Den första tiden med spädbarnet kan verkligen vara omtumlande. När barnet är runt tre månader sker ofta en förändring i barnets sätt att vara och sova.

Många föräldrar beskriver detta som en vändpunkt. Kanske för att det fram till nu har handlat mycket om vård av barnet, att äta och sova. Nu kan man börja få en annan kontakt med sitt barn, med mycket gensvar och kommunikation och barnets rutiner börjar ta form.

Läs också: Kvällsoro – därför skriker din bebis på kvällarna

”Felsökningsschema” när barnet inte somnar

– Att barnet inte somnar behöver inte bero på någonting alls, säger Marianne Rydin.

Om barnet är trött men ändå inte kommer till ro kan det förstås ändå vara skönt att fundera över varför det är så.

 • Är barnet hungrigt?
 • Är barnet för kallt/varmt?
 • Har det ont i magen?
  Är det infektion på gång?
 • Söker det närhet och sällskap?

– Spädbarn brukar vilja sova så nära sina föräldrar som möjligt. Är barnet litet kan det vara extra viktigt att vara lyhörd för den instinkten.

När barnet är runt sex månader väljer en del föräldrar att flytta över barnet till en egen säng för att det ska vänja sig vid att somna självmant och känna trygghet i sin egen säng.

– För en del fungerar det jättebra, för andra inte alls. Oavsett kan man vara säker på att barnet då och då söker närhet, om det av någon anledning känner sig oroligt. Antingen lugnar man barnet i barnets säng eller så tar man det till sig.

Läs också: När börjar barn sova hela natten? 31 vanliga frågor om barns sömn

Är barnet inne i en period av intensiv utveckling och tillväxt?

– Man ser ofta ett samband mellan krångel med sömnen och en inre eller yttre utveckling. Till exempel när barnet börjar kunna vända sig, stå, ta sina första steg – det bearbetar barnet på nätterna.

– Känslomässig utveckling påverkar också. Till exempel går sju-åtta-månadersbarnet ofta igenom en fas då det ogärna vill skiljas från mamma och pappa.

Är det övertrött/överstimulerat?

Ibland blir det för mycket för barnet, efter en dag med många intryck.

– Försök skala av alla intryck efteråt och ge barnet lugn. Att hålla fast vid en läggningsrutin kan då vara till extra bra hjälp för att hjälpa barnet att varva ner, säger Marianne Rydin.

Läs också: De sju utvecklingssprången – därför kan bebisen vara gnällig

Är mamma eller pappa trött/ otålig/ stressad…?

Självklart kan vår egen sinnesstämning påverka. Det kan vara bra att gå undan en  liten stund, att ta tio djupa andetag.

Är miljön ny?

Barnet kan vara känsligt för att somna i en ny miljö, kanske också för att man som förälder då kan spänna sig lite extra.

– Att erbjuda den övriga vanliga tryggheten; bröstet, snuttefilten eller en annan trygg rutin kan hjälpa, säger Marianne Rydin.

Vill barnet inte sova?

Att barnet inte somnar behöver som sagt inte bero på någonting alls. Kanske vill barnet bara inte sova just den här gången.

Det vill vara vaket och se vad som händer. Den förlorade sömnen tar barnet igen nästa dag …

10 bra tips för ro och sömn

 1. Var nära. Ligg bredvid det lilla barnet och låt det krypa nära dig. Eller låt det ligga naket på din nakna mage, hjärta mot hjärta, hud mot hud.
 2. Svep in barnet i en filt. Det lilla barnet kommer från den trånga livmodern. I en rymlig vagn eller säng kan det kännas otryggt. Man kan ofta se bebisen liksom krypa upp i sängens hörn. Något som många små barn trivs med är att bli insvepta, inte hårt, i en filt. Detta är fortfarande vanligt i många kulturer. Man undviker då också att bebisen lika lätt vaknar till när det reflexmässigt slår ut med armarna.
  Håll barnet mjukt men fast intill dig eller lägg det så i vagnen eller sängen.
 3. Gör som kängurumamman: bär i bärsele. Många barn slappnar av när de känner närheten, kroppsvärmen och rörelsen från dig.
 4. Sjung, spela speldosa eller annan musik.
 5. Håll fast vid en rutin. Kanske ett lugnande bad, amning/nappflaska, pyjamas eller en sång.
 6. Massera. Smek barnet lugnande, gärna mot naken hud. Bvc kan hjälpa dig om du vill gå en kurs i babymassage. Det finns också böcker.
 7. Buffa i baken. Att klappa bebisen rytmiskt, bestämt men inte hårt, på blöjbaken, kan hjälpa den att komma till ro.
 8. Bär som ett flygplan. Om barnet kryper ihop som av magknip kan det hjälpa att bära det som ett flygplan: i famnen med ansiktet och magen nedåt. Trycket mot magen kan lindra det onda.
 9. Rulla vagn. Detta funkar särskilt bra på ett underlag av knastrande grus, säger en del …
 10. Vagga. Den största klassikern. Medar på längden eller tvären är en smaksak. En del trivs i en vajande korg i taket. Det finns också särskilda fjädrar att fästa på spjälsängens ben.

Läs också: Bruksanvisning för nyblivna föräldrar

Papa Dee: ”Reggae gör bebisen harmonisk”

Papa Dee, eller Daniel Wahlgren som han egentligen heter, är en av våra mest kända svenska artister och gör reggaeinfluerad musik.

Något eget barn har han inte, men i New York bor guddottern Isus, 4 år, som han besöker så ofta han kan.

Hans erfarenhet är att barn – stora som små – instinktivt gillar reggae.

– Den traditionella reggaen har samma takt som hjärtats slag – kanske är det grejen. Det är melodi och harmoni, pump och gung.

– Barn börjar automatiskt att gunga, säger han. Det är något med de sköna trummorna och bastakten som gör det harmoniskt och meditativt, medan annan musik ofta framkallar starkare känslor, ofta är upphetsande.

Vilken sorts reggae ska man välja till bebisen?

– Ingen modern, ”hypad” reaggae, utan något från reggaens guldålder på mitten av 1970-talet – instrumentalt för de riktigt små. Äldre barn gillar när de kan sjunga med, så då kan det vara kul med ord.

Papa Dee har hörts i fler barnsammanhang: som röst i bland annat filmerna Mulan och Hajar som Hajar och som radiopersonlighet i P4:s Mat å Prat, som var en barnradioserie i just ”reggaeformat”. I årets melodifestival sjöng han My No 1.

Papa Dees tips på bästa bebislåtarna

 • True Democracy med Steel Pulse (vokalt)
 • Rastaman Vibration med Bob Marley (vokalt)
 • Earthquake dub med Ossie Hibbert and the Revolutionaries (dub, det vill säga klassisk, instrumental reggae)

  FRI TILLGÅNG TILL
  ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

  Las mer och bli medlem_knapp

Här hittar du fler artiklar om: