Farligt sova för lite?


Farligt sova för lite?

Fråga

Jag har en undran angående sömn och bebisens behov av det. Jag vet att ämnet diskuteras livligt och ofta, men min undran kvarstår.

Vi har en underbar liten son på 8 månader. Han kan hålla igång en hel dag och endast slumra till i några minuter åt gången, sedan är det full fart igen. Han somnar med oss när vi går och lägger oss på kvällen, och sover hyfsat tills vi går upp. (Jag ammar fortfarande någon gång på natten.) Men under dagarna, och framför allt kvällarna, får han ingen ro i kroppen.

Han kan vara jättetrött och gnugga sig i ögonen. Men så fort vi lägger ner honom i sängen ensam eller om vi söver honom i barnvagnen och stannar dess rörelser, vaknar han efter en liten stund.

Vi har läst om olika metoder, exempelvis femminutersmetoden, men den känns inte rätt för oss eftersom han blir så otroligt ledsen och gråter stora krokodiltårar.

Frågan är om denna vakenhet är skadlig för honom? Bör vi genomlida femminutersmetoden för hans skull? Blir han mer trygg och lugn då, och har lättare att komma till ro?

För mig och min man gör det inte så mycket att han är vaken och uppe med oss hela tiden, bara vi inte gör honom en björntjänst. (Han är ju som sagt sällan ledsen och grinig.)

Tyvärr blir man ju lite påverkad av vad alla andra tycker. Vi hade väl en illusion om att han skulle sova nöjt på kvällen.

Till saken hör att han är född sex veckor för tidigt. Många menar att vi ”skämde bort” honom redan från början, eftersom vi ständigt satt med honom i famnen när vi låg inne på neonatalavdelningen.

Ska vi låta honom vara som han är och ta dagen som den kommer eller bör vi försöka forma om hans sömnrutiner, om det går?

John Blund

Svar

I din sons ålder är det mycket vanligt att inte ha den vanliga dygnsrytmen, utan barnet kan verka hur piggt, lek- och kontaktsuget som helst även nattetid. Detta är som väl är övergående. Barnet tar ingen skada, däremot kan det ju vara en aning påfrestande för föräldrarna ibland…

Femminutersmetoden fungerar för vissa barn, men självklart inte för alla. Man ska lyda sin egen intuition, inte olika auktoriteters. Jag tycker alltså inte att man ska tillämpa femminuters-metoden alltför bokstavligt om det bara medför ett ”lidande”.

Jag tror absolut inte att ni skämde bort er son när ni satt timme efter timme med honom i famnen på neonatalavdelningen, tvärtom är detta starkt kontakt- och trygghetsskapande, säkert för lång tid framöver.

Jag tycker alltså att ni gör alldeles rätt som i första hand lyder era egna känslor av vad som är rätt och inte olika ”metoder”.

Mats Aili, barnläkare