Säkert har du också hört uttrycket ”att sova som ett barn.” Du som suttit uppe med en skrikande bebis klockan tre på natten inser att den som hittat på det uttrycket måste ha varit världens största skämtare.

Bebisars sömn är annorlunda än vuxnas. För bebisar är det helt normalt att sova ett par timmar, vakna en stund, dricka lite mjölk, slumra i mammas eller pappas famn, vakna till och protestera när föräldern försöker lägga över en i sängen, vara vaken någon timme, äta en skvätt till och sedan somna om en liten stund.

För en liten bebis är det här helt okej. Värre är det för oss föräldrar.

Läs också: Barns sömn – så funkar det & en guide till hur du överlever som förälder

Ingen dygnsrytm

En nyfödd bebis har inte någon dygnsrytm, och bryr sig inte alls om att det är natt. En bebis bryr sig inte heller om att mamma och pappa är så förbi av trötthet att de inte ens orkar prata. En bebis behöver nämligen inte särskilt sociala och spirituella föräldrar. En bebis behöver mat och närhet.

Man brukar säga att dygnsrytmen börjar utvecklas någon gång under den första månaden. När barnet är mellan 2 och 4 månader gammalt stabiliseras dygnsrytmen ytterligare, något som förhoppningsvis innebär att barnet sover allt längre stunder i taget på natten och är vaket mer och mer på dagen.

Tips! Kolla in Vi Föräldrars onlinekurs – bättre sömn utan sömnmetoder

Sova ”hela natten”

När man talar om att ett barn ”sover igenom natten”, något som ungefär 75 procent av alla nio månader gamla barn gör, pratar man inte om att sova åtta timmar i sträck. Nej, man menar att barnet sover fem timmar i sträck, oftast mellan midnatt och fem på morgonen.

Vanligaste problemet

Frågor om bebisars sömn är förmodligen de allra vanligaste som bvc-personalen får. De är också de allra vanligaste frågorna till Vi Föräldras frågesidor.

Många får rådet från sin bvc-sköterska att ”försöka sova när bebisen sover”. Det är det enda vi kan göra den första tiden för att försöka få kraft att orka med tillvaron. Att sova tillsammans med bebisen när hon eller han tar sin lur på dagen är alltså det smartaste tricket för att få tillbaka krafterna.

Problemet är bara att det inte funkar i längden. Det finns ju tusen saker som ska göras i vardagen. Och även om man som nybliven förälder uppmanas att strunta i alla måsten så är det lättare sagt än gjort. Dessutom är det oftast på dagen det sociala livet med andra, vuxna människor sker.

– För mig funkade det inte så bra att sova när Kai sov. Det kändes som om jag inte fick uppleva något dagsljus på flera veckor och jag blev allt mer isolerad. Till slut kändes det som om Kai och jag levde i en egen liten bubbla av mörker utan några som helst kontakter med omvärlden, säger Kattri, mamma till Kai, 6 månader.

Det går inte att tvinga en bebis att sova, men det finns massor av saker man kan göra för att hjälpa bebisen till en bra sömn. Vissa barn börjar sova gott av sig själva, andra barn behöver man hjälpa på traven.

Ofta räcker det att ändra på en del detaljer för att man ska få bra nätter där hemma. Exakt vad ni väljer är inte det viktiga. Huvudsaken är att du som förälder själv tycker att det sätt ni har valt känns bra. Det är ju vi föräldrar som känner bäst vad som är bra för just vårt barn. Det är inget som grannen, bvc-sköterskan, svärmor eller morfar kan tala om för oss. För att en metod eller en teknik ska fungera är det viktigt att vår övertygelse om att den fungerar smittar av sig på barnet. Att vi går in för de nya nätterna med gott självförtroende istället för med en stark tveksamhet.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ
VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Läs också: Sömnmetoder – 8 skäl att låta bli

Rutiner – bebisens bästa vän

De flesta bebisar älskar rutiner. Det fina med att ha en läggningsrutin är att bebisen ganska snart lär sig vad som är på gång: att det är dags att sova för natten. Det gör också att man så småningom kan släppa lite på rutinerna och få barnet att somna lite varstans.

– När Olle var nyfödd hade han ingen koll på dygnet över huvud taget. Stina och jag försökte hänga med honom så gott det gick, men efter ett par månader betstämde vi oss för att försöka anpassa honom, i stället för oss själva. Vi bestämde oss för att det var lagom att lägga honom vid sjutiden, så efter klockan sex drog vi ner på tempot hemma. Vi dämpade till och med ljuset, pratade lugnare och märkte ganska snart att Olle fattade galoppen, säger Robert, pappa till Olle, 6 månader.

Lugn före sömn

Ett bra sätt att börja läggningsrutinen kan vara just att lugna ner. Det hjälper bebisen att förstå att det snart är läggdags och att det inte händer så mycket mer spännande den här dagen. Dämpa belysningen, sänk ljudnivån och aktiviteten hemma. En del barn blir lugnade av ett lagom varmt bad, andra blir uppiggade. Anpassa er efter ert barn.

När pyjamasen är på är det dags för den sista slurken mjölk eller välling. Vill ni få in en nattningsrutin är det bra att inte låta barnet få dagens sista måltid i starkt ljus framför en tv med högt ljud. Kanske kan det vara skönt att koppla av tillsammans med bebisen till klassisk, lugn musik?

Lägg bebisen sömnig

Eftersom små barn vaknar till flera gånger varje natt för att checka att läget är under kontroll brukar experter rekommendera att barnet läggs sömnigt men vaket i sin säng. Förklaringen är att när bebisen vaknar till vill hon eller han att det ska vara precis på samma sätt som innan hon eller han somnade.

Förhoppningsvis är bebisen så sömnig vid det här laget att den somnar av sig själv.

I USA, där sömn har blivit en så stor industri att den fått ett eget begrepp, sleeponomics, finns det särskilda så kallade white noiseapparater som avger ett lågfrekvent ljud som sägs vara bra för sömnen. Men det går lika bra med till exempel en vanlig bordsfläkt, vars ljud kan ha en sövande effekt för både stora och små barn. Det finns också CD-skivor med olika naturljud som är sköna att somna till. Att söva barnet till ljudet av detta kan alltså vara värt att testa.

Andra föräldrar väljer att sjunga en vaggsång, eller läsa en liten saga, trots att barnet är så litet att det inte förstår vad ni läser om.

Läs också: Kan man styra när bebisen sover?

Möblera om

Ett bra alternativ till att sova i samma säng kan vara att låta bebisen sova i spjälsängen intill er säng, med borttagen långsida, så att ni kommer åt att röra vid barnet under natten.

För att bebisen ska förstå att det är natt är det bra att ha mörkt eller dämpad belysning i rummet. Vill ni ha lite ljus, kan blåtonade lampor vara en bra idé, eftersom det påminner om månljuset. 

Så blir spjälsängen säker

Precis som vi vuxna sover bebisar bättre i ett svalt sovrum än i ett varmt.

Numera finns det många fina barnsängar i barnfackhandeln. Det finns också massor av coola spjäl- och barnsängar på loppmarknader. Många har sina gamla spjälsängar stående på vinden i väntan på att yngre släktingar ska föda barn.

Men det har hänt allvarliga olyckor i spjälsängar. Därför är det viktigt att se över spjälsängen mycket noga. Det finns svenska säkerhetskrav som måste uppfyllas. Kolla med försäljaren.

  • Spjälorna ska ha ett avstånd på max 6,5 centimeter, även om spjälorna bänds isär. Mät hela vägen, de kan ha slagit sig och bågnat.
  • Det får absolut inte finnas några uppstickande sängstolpar. De får inte sticka upp över huvud taget.
  • Inga tampar i sängen, på sängkläder eller pyjamasen får vara längre än 22 centimeter.
  • Kolla så att det inte finns några småsaker i närheten av sovplatsen som bebisen kan sätta i halsen. Tänk också på till exempel persienn- och rullgardinsstroppar.
  • Från sängens botten och upp till kanten ska det vara minst 60 centimeter.

Era egna, mjuka urtvättade sängkläder är sköna för bebisen att sova i. Sy dem lätt själv genom att klippa till två 100×130 centimeter stora bitar och sy ihop till ett påslakan. (Lämna en bit öppen, så att ni kan stoppa in täcket.) Underlakanet klipper du till av ett 100×150 centimeter stort tygstycke som fållas.

Läs också: Måste barn sova i egen säng?

Hitta en rytm som passar er

Många sömnforskare menar att det är viktigt att lägga barnet vid samma tid varje kväll. Barnets dygnsrytm störs lätt, därför bör man inte skjuta på läggningen mer än någon halvtimme. Elizabeth Pantley, amerikansk föräldrautbildare och författare av flera föräldrahandböcker, hävdar bestämt att barn sover bättre om man lägger det tidigt på kvällen, eftersom barnets biologiska klocka är inställd på tidig läggning.

För att läggningen ska funka är det ett bra knep att lära er upptäcka barnets trötthetstecken. Ett sömnigt barn blir stillsammare, tappar intresset för omgivningen, gnuggar sig kanske i öronen eller ögonen.

Många barn sover sämre efter en aktiv dag med många intryck. Därför kan det vara värt att testa att minska på intrycken för att få sömnen att bli bättre.

Många bebisar vill äta på natten. Och många bebisar behöver det. Har man tur äter barnet mer eller mindre i sömnen och det gör det lätt att sova vidare efter matstunden. Man brukar säga att friska, normalviktiga barn som är över sex månader gamla inte längre behöver äta på natten. Hur ni gör är upp till er. Prata med er bvc-sköterska om ni känner er osäkra.

Obs! Det här är en äldre artikel som publicerades i Vi Föräldrars specialtidning Första året 2007. Senare artiklar hittar du bland annat här:

• Barns sömn – så funkar det

• Kan man påverka bebisens dygnsrytm? 

• 8 skäl att låta bli sömnmetoder

• Sovrutiner – hur gör man?

• Sömnmetoder – hur funkar det?

• Lars H Gustafsson: Istället för sömnmetoder

• Skippa sömnmetoderna – och sov bättre!

• 4 snälla sovmetoder – vilken passar dig och din bebis?

Källor: Avhandlingen Severe sleep problems among infants av Malena Thunström, Uppsala universitet, och avhandlingen Sömnproblem hos barn och ungdom av Hans Smedje, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ
VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån – eller 39 kr/mån för tidningsprenumeranter)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren