Bebisens sömn – experterna svarar

Ska bebisen ligga i egen säng? Sömnmetoder, är det bra? Måste bebisen rapa? 7 experter svarar på de vanligaste frågorna om barn och sömn. Läs och sov gott!

Frågor och svar om bebis och sömn – innehåll:

Samsova eller sova i egen säng?
Att få barn att sova – sömnmetoder och sovrutiner
När barn vaknar (och äter) på natten
Hur barn sover
Sovtider: Hur länge ska bebisen sova – och när?
Sömn och amning
Föräldrars sömn

SAMSOVA ELLER SOVA I EGEN SÄNG?

Det här avsnittet handlar om hur bebisen ”ska” sova. Om att sova tillsammans med sin bebis. Om när bebisar kan sova på mage och om de ska ha kudde. Om plötslig spädbarnsdöd och hur man gör för att få bebisen att sova i egen säng. Och: När ska barn börja sova i egen säng?

1. Hur ska bebisar sova?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:
”En sammanställning av studier i flera länder har visat att samsovning (att bebisen sover med föräldern i förälderns säng, reds anmärkning) med barn under 3 månader medför viss ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. För rökare gäller att man inte ska samsova med barn under 6 månader. Det här är också de rekommendationer som Socialstyrelsen ger.

När man själv är vaken och till exempel tittar på teve i soffan får bebisen självklart gärna sova på förälderns bröst. Men när både barn och förälder sover för natten sover alltså barn säkrast i egen säng upp till 3 månaders ålder. Vill man vara nära sitt barn brukar vi rekommendera att man ställer barnets säng vid sidan av sin egen, så att man enkelt kan nå barnet.

Efter 3 månader finns inga forskningsbaserade restriktioner mot att ha barnet i sin egen säng, utan då avgör man själv hur man vill ha det.”

2. Samsovning – ska man tänka på något särskilt?

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd

  • Låt bebisen sova på rygg.
  • Avstå från nikotin.
  • Se till att bebisens ansikte är fritt, att bebisen är lagom varm och kan röra på sig.
  • Bebisar under 3 månader sover säkrast i egen säng.
  • Amma om det är möjligt.
  • Napp kan användas när bebisen ska sova.

Källa: Socialstyrelsen

Läs mer om hur man minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Information finns också på Socialstyrelsen.se.

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Det är att rekommendera att barnet de första sex månaderna sover i samma rum som föräldrarna för att vara nära dem. De tre första månaderna ska man bara ha barnet i sin egen säng om man kan skapa ett skydd så att det inte kan få täcke eller kuddar över sig, sjunka ner i madrassen och att man inte kan rulla på barnet. Har man flera barn ska en förälder alltid ligga mellan barnen, så att inte en 2-åring sover bredvid en nyfödd.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Det är viktigt att lösningen är säker. Bebisen ska vara skyddad så att inte en förälder eller någon annan kan rulla över den, den ska ha en egen filt så att inte föräldern råkar lägga sitt eget tunga täcke över den, den ska inte kunna ramla ner och den ska inte ligga på mage.”

3. När kan bebisar sova på mage?

Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare:
”Ju äldre spädbarnet blir, desto mer kan det röra sig och ändra läge i sömnen. Samtidigt minskar risken för plötslig spädbarnsdöd med barnets mognad. Det viktiga är att sängen är fri från täcken, leksaker och annat som kan lägga sig för barnets ansikte. Barnet ska kunna andas fritt även om det skulle råka vända sig till magläge. Föräldrar ska inte behöva vara vakna nätterna igenom för att säkerställa att barnet inte ligger på magen. Men om man råkar vakna till och märker att barnet sover i magläge kan man försiktigt lägga barnet på rygg igen.”

4. Ska bebisar ha kudde? Hur ska man i så fall tänka om det?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Om en bebis överhuvudtaget ska ha en kudde ska den vara platt och tunn.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Idén om att bebisar ska ha kudde uppkom i samband med att rekommendationerna blev att bebisar skulle sova på rygg, och många fick platta bakskallar. Men om man har sin bebis nära ofta, det vill säga att man bär den, har den i famnen, låter den sova där och så vidare, är risken för ett platt bakhuvud inte särskilt stor och då behövs inte heller kudde.”

Artikeln fortsätter lite längre ner. 

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

5. När ska barn börja sova i egen säng?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Barn ska ingenting, de kan sova i föräldrarnas säng tills de blir 10 år om det passar familjen. De kan också sova i en egen säng de första tio åren, och det är lika bra. Det finns inget med ”sova i egen säng” som är gynnsamt för barnet, det handlar bara om hur alla i familjen sover bäst.

Om man vill att barnet ska börja sova i egen säng ska man ladda sängen som en positiv plats och se till att barnet upplever trygghet när det sover där, det vill säga att en förälder finns tillgänglig när barnet vaknar på natten.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Den grundläggande förutsättningen är att de flesta barn vill sova nära sina föräldrar. Sedan är givetvis alla barn olika och det tycker jag att man ska vara lyhörd för. När barnet vill börja sova i egen säng kan det få göra det, men det finns ingen anledning att pressa på för att barnet ska göra det.

I vår kultur har vi en stark förväntan på att barn ska vara självständiga och helst bli det så tidigt som möjligt. Det skapar många gånger orealistiska förväntningar på när barnet till exempel ska sova i egen säng. Jag tror inte att det är ”stärkande” för barnet att sova i egen säng. Men den dagen barnet själv vill det, är det något man ska vara noga med att tillmötesgå, så klart.”

6. Hur får man bebisen att sova i egen säng?

Eva Lyberg, psykolog:
”Små barn har ett stort behov av närhet för att känna sig trygga. Hjälp din bebis att känna sig så trygg som möjligt i sin säng. Var lyhörd för vad just ditt barn behöver. För att lära ditt barn att somna på ett nytt sätt eller en ny plats är det viktigt att du själv känner dig säker och trygg i att det här är ett bra sätt för barnet att somna på; då är det enklare att stå emot eventuella protester. Berätta för barnet om det nya som gäller! Det går bäst att genomföra förändringar när det är så stabilt som möjligt i övrigt i vardagslivet.”

Läs också: Andningslarm – behöver man det till sin bebis?

Pappa ligger med armen om sin lilla bebis.

Bebis sover bäst i egen säng de första tre månaderna.

ATT FÅ BARN ATT SOVA – SÖMNMETODER OCH SOVRUTINER

Det här avsnittet handlar om hur man få sitt barn att somna. Om sovrutiner. Om pyjamas innan man nattar. Om bebisar sover bättre om de är ute mycket på dagen. Om bebisar måste rapa – och om sömnmetoder: finns det några bra?

7. Hur kan man få sitt barn att somna?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Med bebisar mellan 3 och 6 månader är det enklast att låta dem somna vid bröstet om man ­ammar, eller i famnen med flaska eller napp.

Det är först vid ungefär 6 månaders ålder som barn börjar kunna minnas ­sekvenser, det vill säga att de kan känna igen ett händelseförlopp som upprepas. Så det är först nu som det kan vara en idé att börja införa rutiner innan läggdags, om man vill det. Många barn i den här åldern ammas ju fortfarande och har man hittat ett sätt som funkar, när barnet somnar vid bröstet eller med flaska eller napp i famnen, går det självklart hur bra som helst att fortsätta med det.

Barn upp till ett och ett halvt år är fortfarande små, och små barn tycker om att vara nära. Vill man kan man skapa en mysig kvällsrutin men det är fortfarande bra att, på något sätt, finnas fysiskt nära när barnet ska somna. Och vill barnet fortfarande somna i famnen, och man som förälder inte har något problem med det, ska man givetvis fortsätta med det.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Små barn är otroligt beroende av vuxna som tar hand om dem. De vill att en vuxen ska vara nära för det får dem att känna sig trygga och de kan bli skrämda om man lägger dem för sig själva. Natten är en extra skrämmande period för ett litet barn eftersom de är extra utsatta när de sover, eller så har det ju i alla fall varit evolutionärt sett. Så barn vill helt enkelt ha någon nära när de somnar och när de vaknar till vill de veta att någon finns där eller i alla fall kommer när de ropar.

Sedan gillar ju alla barn att somna på olika vis. En del vill ligga i sängen och ha en vuxen bredvid eller i rummet, någon annan vill bli buren, en tredje vill amma till sömns och en fjärde gillar bäst att somna på egen hand. Där får man som förälder vara lyhörd för sitt barns behov och försöka hitta det bästa sättet. Men det vuxna uppdraget är hela tiden att följa barnet, läsa situationen och göra barnet tryggt genom att finnas där.

Sedan förändras ju också situationen hela tiden. Det är ju inte så att det ­infaller någon magisk gräns för alla barn som fyller 1 år, att plötsligt vill de somna i egen säng eller så. Och man orkar ju till exempel inte bära omkring på en 1,5-åring som man gör på en tremånaders, men då får man tillsammans hitta ett nytt bra sätt, som att somna tillsammans i soffan eller sängen eller någon ­annan plats som passar.”

Artikeln fortsätter längre ner.

Läs också: Gnällig bebis på kvällen. Varför är det
ofta så?

Bebis sover i sin förälders famn.

Foto: Photo by Laura Lee Moreau/Unsplash

Precis som vuxna behöver olika barn olika mycket sömn.

8. Måste bebisen rapa efter amning?

Gerd Almquist Tangen, barnhälsovårdsutvecklare:
”De flesta barn mår bra av att rapa efter att de ätit, men det gäller givetvis inte alla barn. Jag tror att de flesta föräldrar lär känna sina barn med tiden och lär sig om just den egna bebisen behöver rapa eller inte.”

Marit Olanders, amningsrådgivare:
”Ammade barn behöver sällan rapas. Har barnet ett tillräckligt stort tag om bröstet och läpparna sluter tätt om bröstet sväljer barnet inte luft. Det finns ju ingen luft inne i bröstet. Men ibland kan ett stort, tätt tag vara svårt att få till, och då kanske bebisen rapar återkommande. I de fallen kan man söka hjälp på en amningsmottagning eller liknande för att se om barnets tag går att förbättra eller om det är något med barnets munhåla som gör det svårt att få ett tillräckligt bra tag.”

9. Är det bra att införa särskilda sovrutiner?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Jag tycker att man helt och hållet ska utgå ifrån vad som passar ens familj. För det flesta är det så att man sover med barnet och om det passar en kan man gärna ha barnet i sängen (för bebisar upp till 3 månader rekommenderar Socialstyrelsen dock att barnet sover i egen säng på grund av risken för plötslig spädbarnsdöd). När barnet då vaknar till får det en bekräftelse på att det finns någon i närheten, kanske behöver barnet bara höra den vuxnas andetag eller känna att det finns en armbåge i närheten för att somna om.

Jag tycker att man ska akta sig för att lägga någon slags prestige i sömnen, den är bara något som man helt enkelt behöver få till. Om man sover bäst i olika sängar eller olika rum ska man göra det, om man sover bäst tillsammans ska man göra det. Gör det som ni tycker är mysigt! Sömn är ingen uppfostransgrej, det bör inte vara på det ena eller det andra sättet. Vi behöver bara sova, rätt och slätt, och hur vi gör det är mindre viktigt.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Nej, det tycker jag inte. Vi är ju väldigt fast i en samhällsstruktur där man ska borsta tänderna, vara tyst, släcka ner och somna, i just den ordningen. Vi tycker att rutiner att väldigt viktigt. Men jag tycker att följsamhet för barnets behov är viktigare, och att den vuxna kan anpassa sig för att hitta den mest praktiska lösningen, som funkar bäst för alla. Tittar man på andra länder har de inte alls samma krav på rutiner för bebisar och små barn.”

10. Är det bra för bebisens sömn att vara ute mycket på dagarna?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Sömnen är en mycket basal funktion, det ska till väldigt mycket stress och otrygghet för att den ska rubbas – I Sverige handlar det om barn med väldigt stark så kallad omsorgssvikt, som till exempel i asylsökande familjer som lever under extrem stress.

Bebisar får inte sämre sömn för att man fikar i ett köpcentrum eller går på öppna förskolan. Men om bebisen har ätit något som gör att den får ont i magen kan det såklart störa sömnen, och att titta på skärmar kan påverka sömnkvaliteten negativt även för bebisar.

Dagsljus är bra för det sömnreglerande hormonet melatonin, men samtidigt har ju inte bebisar samma dygnsrytm som vi vuxna. Deras sömnrytm styrs mer av behovet att äta och tanka trygghet än av ljus och mörker.”

Läs också: Därför strular sömnen ofta runt 8 månader

11. Är det viktigt att byta om till pyjamas?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Att byta om till pyjamas brukar ingå i de rutiner man kan införa från det att barnet är ungefär 6 månader. Rutinerna syftar ju till att få in barnet i något slags dygnsrytm, eftersom de inte har det från början, så i den bemärkelsen kan det vara bra att ta på en pyjamas. Men annars skulle jag inte säga att det har någon betydelse. Riktigt små bebisar sover ju i princip dygnet runt och alla deras kläder är mjuka som en pyjamas, så det finns ingen anledning att byta till särskilda kläder på kvällen.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköteska:
”Nej, det ­tycker jag inte att det är.”

12. Sömnmetoder – är det bra?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Jag tycker att sömnmetoder har krånglat till vår syn på små barns sömn. Vi har fått för oss, när vi lyssnar till experter och andra människor i vår omgivning, att vi borde pröva lite hårdare metoder– fast de flesta av oss som prövat har insett att det inte var bra för någon. Barnet grät och vi utsatte oss för något vi inte ville och sedan är man ändå tillbaka på ruta ett igen.

Min erfarenhet är att de flesta barn är för envisa för till exempel femminutersmetoden. Den är så olik det föräldraskap de är vana vid att de helt enkelt fortsätter att skrika. Men för vissa funkar det och då är det ju bra. Jag förordar dock aldrig femminutersmetoden. Att lämna barn ensamma när de är rädda och ledsna och gråter efter närhet kan jag aldrig rekommendera. Jag tycker att femminutersmetoden går på tvärs mot ett lyhört föräldraskap, som är det jag vill uppmuntra till. De enda gånger jag använt varianter på den metoden tillsammans med patienter är om barnet varit i 2-årsåldern och föräldrarna varit så nermalda av trötthet att de inte längre fungerat som föräldrar. Annars förordar jag alltid ”mjuka” metoder med mycket stegvis nedtrappning av närhet.

Sedan finns det ju sömnmetoder av lite mjukare skola, som egentligen är ganska banala grejer, men det är som om vi behöver ett recept, en struktur att hålla oss till när livet blir svajigt av för lite sömn och osäkerhet kring hur man ”ska” göra.

Om sömnen inte fungerar hemma brukar jag uppmana föräldern eller föräldrarna att sätta sig ner och göra sin egen metod. Att utgå från den egna familjens behov och hitta en metod som man kan införa i små steg, under minst två veckor. Oftast är det bäst att förändra med små steg i taget. Ett barn som är vant att somna i famnen kan till exempel först vänjas vid att somna med en förälders hand på ryggen, och i nästa steg med att höra förälderns andetag utan att få kroppskontakt samtidigt.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Jag tycker att det är ytterst problematiskt att vården har fört ut sådana metoder. Man har fått så många föräldrar att göra saker som inte alls känns bra och som definitivt inte är bra för barnet. Men om en vårdinstans säger något är det lätt att tro att man måste följa det.

Det är väldigt olyckligt att det har blivit så. Små barn vaknar ofta på natten och behöver känna att någon finns nära. Om det inte finns någon där kan det vara väldigt skrämmande för barnet.”

Eva Lyberg, psykolog:
”Under första halvåret kan man ändra barnets sovrutiner, men samtidigt ta stor hänsyn till barnets behov av sömn och mat. Både stora och små människor mår bra av rutiner kring insomnandet, det vill säga att man gör på ungefär samma sätt, i samma ordning och på samma tid varje kväll: Att stunden före läggning är lugn och rofylld. Att rummet man ska sova i är rofyllt – och att man känner sig trygg. För en bebis handlar trygghet om att veta att någon finns där för en om man känner sig rädd. Så snarare än en metod behöver föräldrar tänka ut vad som passar dem själva och det egna barnet bäst när det gäller att somna och sova.

Visa barnet vägen genom att skapa rutiner, och hjälp barnet att känna trygghet. Och kom ihåg att barn är olika; det som funkade bra med första barnet kanske inte funkar med nästa. En del barn behöver mycket hjälp för att komma till ro på kvällarna, andra somnar lätt. Och alla barn har krångelperioder kring sömnen, vilket kan bero på att det händer saker på insidan (som utveckling) eller utsidan (som syskon eller förskolestart). Då kan man behöva göra en förändring i rutinerna ett litet tag.

Eftersom barn är just individer, något som de så kallade sömnmetoderna inte tar hänsyn till, går det inte att rekommendera någon metod. Om man som förälder behöver stöd för att skapa bättre sovrutiner efter första halvåret, prata med bvc för att få professionell vägledning.”

Läs också: Varför är en del barn gnälligare än andra?

Pappa med skägg kysser bebis som sover på rygg

Bebisar ska sova på rygg. När de är gamla nog att vända sig själva till magläge är det viktigt att se till att sovplatsen är fri från tjocka täcken och kuddar som kan förhindra luftvägarna.

NÄR BARN VAKNAR (OCH ÄTER) PÅ NATTEN

Det här avsnittet handlar om varför bebisar vaknar på natten och om man kan undvika det. Det handlar också om hur långt upp i åldrarna bebisar behöver äta på natten – och om barn sover bättre om de får ersättning till kvällen.

13. Varför vaknar bebisar så ofta på natten?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Därför att bebisar behöver näring dygnet runt på grund av att de har väldigt små magsäckar. De behöver helt enkelt fylla på ofta. Väldigt mycket av bebisens utveckling och tillväxt sker också i sömnen och därför sover små bebisar stora delar av dygnet. Men bebisar vaknar ofta inte bara för att de är hungriga utan också för att det har ett överlevnadsvärde för dem att vakna. Barnet vill kolla att det inte har hänt något farligt, att dess trygghetsperson finns i närheten och att allt är lugnt. De behöver få den signalen för att kunna somna om och sova vidare.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Alla djurslag tar hand om sina barn på olika sätt. Kaniner gömmer sina ungar i ett hål, lämnar dem och kommer tillbaka. Människobarn vill amma ofta och då stiger de i vakenhet och behöver känna att någon finns där. Det är evolutionärt och helt förväntat. Man har också sett i studier att kvinnor som ammar får mer sömn, eftersom de kan amma i princip halvsovande.”

14. Hur undviker man att bebisar vaknar på natten?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Det kan man inte för det ska de (se svaren på frågan ovan, redaktionens kommentar). Det man kan börja hantera när barn blir runt ett år, eller ett och ett halvt, är att de ska lära sig att inte ropa på föräldern när de vaknar, utan somna om på egen hand. Det är det alla sömnmetoder går ut på, men det kräver stor uthållighet och konsekvens. Triggern att somna om kan då till exempel vara att de hör föräldern snarka på natten, utan att behöva väcka.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Det går inte att undvika. Det man har sett när sömnmetoder använts är att uppvaknanden blir glesare – men det behöver inte betyda att det är samma sak som att det är bra, i bemärkelsen att barnet verkligen är tryggt.”

15. Hur länge behöver bebisen äta på nätterna?

Gerd Almquist Tangen, barnhälsovårdsutvecklare:
”Om bebisen växer som den ska finns det inga fysiologiska skäl till att ge nattmål efter 6 månaders ålder. Inom barnhälsovården i Halland har vi börjat rekommendera att det sista målet man ger bebisen (6 månader och äldre) på kvällen är gröt, eftersom den har snarlik näringsinnehåll som välling, men är matigare. De föräldrar som tycker att det fungerar bra att ge nattmål genom amning eller ersättning kan givetvis fortsätta att göra det.”

Marit Olanders, amningsrådgivare:
”Amning är svaret på flera behov hos barnet: närhet, trygghet, tröst, hunger, törst, skydd och inte minst som begynnande socialt samspel. Amning är ett sätt att möta dessa behov. Det finns andra sätt att göra det på också, men det går inte att skilja ut amning som mat och ignorera de andra aspekterna. Slutar man att amma nattetid blir det en lång tidsrymd varje dygn då brösten inte lämnar ifrån sig mjölk, och följaktligen får de en signal om att dra ner på mjölkproduktionen. Då finns risken att man förr eller senare upptäcker att den mjölk man har inte räcker för att mätta sitt barn. Börjar man amma oftare ökar mjölken i mängd igen.

Forskning visar också att till exempel delamning ger mindre sömn åt mamman än om hon helammar. Om man istället väljer att ha sitt barn nära under natten kommer man att dela sömncykler. När barnet stiger i vakenhet och vill ammas sover man själv också ytligt. Sedan kan båda somna om på amningshormonerna.

Varken svenska myndigheter eller WHO har några begränsningar vad gäller nattamning i sina amningsrekommendationer.”

16. Sover bebisar bättre om de får ersättning till natten?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Vissa föräldrar tycker ju det, att barnet står sig bättre om det får ersättning. Men det finns undersökningar som visar att kvinnor som både ammar och ger ersättning sover sämst. Bröstmjölken är nämligen konstruerad för att barnet ska äta dygnet runt, och nattbröstmjölken är kryddad med massa sova gott-ämnen. Så har man en fungerande amning och sover okej så är det bättre att bara behålla amningen. Men om man har ett barn som får flaska kan man ju absolut ge en rejäl portion före läggdags så håller sig kanske barnet mätt längre.”

Pappa ligger i sängen under täcket med handen på sin 2-åring.

Endel barn behöver mycket hjälp för att komma till ro på kvällarna, andra somnar lätt. Det viktiga är att man utgår från vad ens eget barn behöver.

HUR BARN SOVER

Det här avsnittet handlar om hur mycket nyfödda kan sova. Om när bebisar börjar sova hela natten. Om bebisar som sover oroligt, eller sover med öppna ögon. Om bebisar som andas oregelbundet när de sover. Och om ”sömntåg” – finns de, och i så fall: hur hinner man hoppa på ett sömntåg? 

17. Är det okej att en nyfödd bebis sover nästan hela tiden?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Om bebisen äter som den ska, går upp i vikt och man får kontakt med den när den är vaken så är det helt okej. Barn sover olika mycket och vissa bebisar tycker man knappt att man träffar de tre första månaderna, för att de bara sover. Men om man är orolig och tror att något inte stämmer ska man absolut kolla med sin bvc.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Om bebisen i övrigt är pigg, kissar och äter så är det ingen fara. Mycket sömn kan dock vara ett tecken på sjukdom hos bebisar så håll koll på hur bebisen verkar må när den är vaken.”

18. Om bebisen sover oroligt – vad ska man göra?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Om bebisen fäktar runt mycket utan att vakna, och på så sätt stör andra den sover med, kan det vara en idé att låta bebisen sova i en egen säng de första sex månaderna, i förälderns rum.

Många gånger kan också bebisen verka orolig men somna om själv om man inte tar upp den eller stör den, så att ta upp bebisen vid minsta pip är ingen bra idé, utan vänta i så fall tills du ser att bebisen är helt vaken och verkligen verkar vilja komma upp.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Små barn gör det, eftersom de behöver försäkra sig om att det finns en vuxen nära. Bästa sättet att lugna barnet är att ha det nära sig när det sover, så att det ständigt känner ens närvaro.”

19. Om ens bebis sover med halvöppna ögon, är det okej?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Ja, det är helt okej. Det finns ju vuxna också som gör det.”

20. Bebisen andas oregelbundet när den sover – är det farligt?

Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare:
”Både barn och vuxna andas oregelbundet i perioder när de sover, men det märks särskilt väl hos spädbarn eftersom de andas snabbare. Det är framför allt i den ytliga delen av sömnen, då vi drömmer och ligger nära vakenhet, som andhämtningen kan bli mer oregelbunden. När barnet sover djupt är andningen oftast jämnare och långsammare. Så länge barnet mår bra för övrigt är den oregelbundna andningen under sömnen helt normal.”

21. Finns det ”sömntåg”* (eller ”sovtåg”)? I så fall, hur prickar man in dem?

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Ja, det gör det. Det brukar man ju kunna känna själv också, att man blir trött och efter ett tag går det över. För att pricka in sovtågen gäller det att lära sig tolka barnets signaler, som att det gnider sig i ögonen, gäspar eller skruvar på sig.”

* Tankarna om ”sömntåg” beskrivs ibland så här: För att kunna somna kan man behöva hoppa på ”sömntåget”, det vill säga försöka sova, när man börjar känner sig trött – och om man missar sömntåget kan man behöva “vänta på perrongen” tills nästa sömntåg kommer.

22. När börjar bebisar sova hela natten?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:
”Det är en fråga som är omöjlig att besvara, eftersom alla barn är olika. En bebis är en människa med egen vilja och egna behov, och det går inte att förutsäga hur hen kommer att sova på nätterna.

Om det är en flexibel liten person som är okänslig för störningar kommer det kanske att gå ganska bra med sömnen. Är det en känslig och kanske lite orolig liten individ blir det förmodligen annorlunda. En del barn behöver mer lugn under dagarna för att få en bra nattsömn, andra klarar bättre att hänga med i föräldrarnas liv utan att det påverkar deras sömn.

Det bästa man kan göra som förälder är att sänka sina egna förväntningar och försöka ta det som det kommer. Och försöka sova ikapp på dagen, när bebisen sover, så mycket man nu kan. Släpp kraven på ett välordnat liv – sömnen är så väldigt viktig för att vi ska må okej.”

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Före 1,5 års ålder sover inte barn hela nätter. Om man upplever det så beror det bara på att de inte väcker föräldrarna när de vaknar.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Det är väldigt individuellt. Det går långsamt mot att barnet sover mer och mer sammanhängande men generellt är det så att barn vaknar ofta i alla fall under sitt första år.”

Läs också: Sömnmetoder – 8 skäl att låta bli

Mamma med nyfödd bebis tryckt mot bröstet. Behöver barnet rapa?

Bebisar måste inte rapa. Efter att man ammat eller flaskat kan man prova och se om det behövs. Det märker man rätt snart. Ammade barn behöver sällan rapa, enligt Marit Olanders på Amningshjälpen.

SOVTIDER: HUR LÄNGE SKA BEBISEN SOVA – OCH NÄR?

Det här avsnittet handlar om hur mycket bebisar behöver sova på dagen. Om när det är lagom att natta bebisen. Om hur man får barn att sova längre på morgnarna. Om när bebisar får en dygnsrytm – och om hur mycket barn under 1 år ska sova.

23. Hur mycket behöver en bebis sova på dagen?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Det är svårt att ange något generellt eftersom det varierar väldigt mycket från barn till barn. Men ju äldre barn blir, desto färre, längre och mer regelbundna tupplurar brukar de ta, och då behöver de inte längre sova lika ofta. Man får helt enkelt iaktta sitt barn och försöka hitta rutiner som utgår från dess behov och sömnmönster.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Det är helt individuellt, men om barnet får lov att sova när det är trött så brukar det se till att få den sömn det behöver.”

24. När är det lagom att lägga bebisen för natten?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Man kan utgå från vad som passar familjen bäst. Om man tycker att det är viktigt att få en stund för sig själv under kvällen kan man från ungefär 6 månaders ålder försöka styra barnet mot att somna tidigt. Tycker man att det är okej att bebisen somnar i soffan och att sedan lyfta över hen till sängen när man själv går och lägger sig, så gör man det. Det finns i alla fall ingen anledning att oroa sig för framtiden och tänka att man, när bebisen är ett halvår, måste skapa rutiner som funkar när barnet så småningom ska börja i förskolan. Då kommer allt ändå att vara annorlunda och kastas omkull.

Den bästa grundprincipen med bebisar, vad det än gäller, är att göra det som passar just nu. Och att sedan ändra vanorna i takt med att barnet och man själv får andra behov.”

Artikeln fortsätter nedanför.

FRI TILLGÅNG TILL
ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

25. Hur får man en bebis att sova längre på morgnarna?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Om barnet har blivit så gammalt att det har någorlunda regelbundna sovtider kan man försöka förskjuta dygnsrytmen något. Man kan ta det stegvis och lägga barnet lite senare varje dag. Även sömntiden dagtid kan då behöva justeras. Men det är inte alls givet att barnet sover längre bara för att det gått och lagt sig senare, och då blir ju frågan om man tycker att det är värt att mixtra med det där överhuvudtaget.”

26. Bebis som är vaken sent – när får barn en dygnsrytm?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:
”Sömnen hos ett nyfött barn går inte att styra. Många spädbarn har en ätperiod runt midnatt, och det är inte mycket att göra åt. Det man kan göra är att försöka styra ljuset, så att man skapar de bästa fysiologiska förutsättningarna för en dygnsrytm som liknar föräldrarnas. Det vill säga inte gå omkring med neddragna persienner på förmiddagarna utan släppa in dagsljuset, och att dra ner rullgardinerna när man tycker att det är ”natt”.

Från cirka 3 månader börjar barnet bli så socialt att det kan hålla sig vaket om det händer något roligt, och då kan det också stanna uppe för länge och bli övertrött. Så någon gång här kan det vara läge att börja hitta bra rutiner för läggning.

De flesta barn har ett läge mellan kanske klockan halv 7 och 9 på kvällen som passar för läggning, när de blir naturligt trötta. Försök tajma det och inför rutiner som gör att barnet kan skilja den här sömnen från tupplurar under dagen. Kanske ta ett bad, ta på pyjamas, sjunga en sång. Helst ska barnet också somna på samma plats som det ska sova på under natten, så att det kan känna igen sig när det vaknar.”

27. Hur mycket ska barn under 1 år sova?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Barn under 1 år ska sova mycket, men jag tycker inte att man behöver ange några speciella tidsgränser. Barn som lever under normala omständigheter, det vill säga inte under mycket stark stress eller med traumatiserade föräldrar, ser till att få den sömn de behöver.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Alla barn är individuella så det finns inga regler här. Det finns barn som sover i korta sjok dygnet runt, barn som sover i långa perioder, barn som sover lite, barn som sover mycket. Spädbarn tar den sömn de behöver, men man har sett i undersökningar att mammor skattar sina barns sömn utifrån hur de själva sover. Det gör att vissa mammor upplever att deras bebis sover väldigt lite, även om den inte gör det.”

Läs också: Sömnrutiner för bebis – så får man till det

Mamma ammar sin bebbis på natten, i svag belysning.

Foto: Shutterstock

Att amma barnet till sömns är helt okej, om man trivs med det, men det finns tips för den som vill hitta andra vägar.

SÖMN OCH AMNING

Det här avsnittet handlar om bebisar som bara kan somna när de ammas – och om att vänja av barn från att somna vid bröstet: Hur gör man om man vill det?

28. Bebisen vill ammas till sömns – kan man få barn att somna själva?

Eva Lyberg, psykolog:
”Bröstet är en skön plats att somna in på! Din bebis känner närhet, trygghet och lugn. Har man en liten, ny bebis som somnar vid bröstet kan det vara en god stund även för föräldern att slappna av och vila. Med en större bebis som inte kan somna på något annat sätt kan man behöva ”visa vägen” till andra sätt att somna på.

Att ändra sovrutiner är ju inte detsamma som att försöka förändra barnets sömnmönster. Jag tycker att man ska pröva att stegvis minska graden av närhet vid insomnandet. Börja med att låta bebisen ligga nära, utan att amma. Sedan kanske du behöver sitta bredvid. Räkna med att det kan bli protester först, att bebisen kan bli arg när du ändrar rutin. Visa då din bebis att du är nära, att du vet att det här sättet att somna på kommer att gå bra.

En del bebisar behöver mer närhet för att somna, andra somnar lätt på egen hand. Och alla barn har perioder när det är svårare att somna, till exempel i en utvecklingsfas, och då kan lite mer närhet behövas för somna.”

29. Sluta amma till sömns – hur gör man det?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Egentligen behöver man inte sluta med det alls. Men om man vill sluta nattamma eller vill att barnet ska kunna nattas även av andra kan man såklart ändra sina rutiner. Enklast är kanske om en annan person än mamman kan ta över nattningen under en period, det brukar vara lättare för barnet att förstå att det inte kommer att få amma. Det kommer kanske att vara lite bökigt i början men sedan kommer den andra vuxna som nattar att hitta sina egna rutiner som funkar.

Om det är mamman själv som ska ändra rutinerna brukar jag rekommendera träningsbehå och t-shirt, så att man stänger till om mjölken. Man ska heller inte amma i sängen under dag- eller kvällstid, utan låta sängen bli en helt amningsfri zon. Det är också viktigt att man håller koll på hur man själv mår. Även om ditt barn bara ammar en eller ett par gånger på natten kan det fortfarande produceras mycket mjölk. Pumpa ur brösten och var uppmärksam på tecken på mjölkstockning.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Det tycker jag inte att man behöver göra alls. Det är ett mycket praktiskt sätt att få ett barn att somna. Men om man verkligen vill vänja av ett barn från att somna vid bröstet får man försöka hitta ett sätt för barnet att somna på som är lika tryggt – kanske att dansa med barnet i famnen och samtidigt lyssna på musik, eller att tillsammans med det lite större barnet läsa en saga, eller något som kan passa just ditt barn.”

Läs också: Tassmetoden – den snälla sömnmetoden

somnproblem

Foto: Shutterstock

Drömmen: Såväl barn som vuxna sover. Men så ser det inte alltid ut. Har man som förälder sömnproblem är det viktigt att söka hjälp.

FÖRÄLDRARS SÖMN

Det här avsnittet handlar om bebisar som sover så lite att man själv inte orkar – vad kan man göra? Det handlar också om när man som förälder har sömnproblem och inget hjälper.

30. Om bebisen sover så lite att man själv inte orkar – vad kan man göra?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Då ska man ta hjälp. Börja på ditt bvc. Om du inte tycker att du får bra respons av din sjuksköterska där kan du be att få byta sjuksköterska, eller be att få hjälp av en psykolog eller barnläkare. En sömn som inte fungerar alls kan mala ner en hel familj, så det är viktigt att söka hjälp.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Om inget fungerar och du är helt slut: Be om stöd av andra. En vän eller morfar kanske kan ta en promenad med barnet under dagtid så att du får sova, till exempel. Om ni är två föräldrar brukar det hjälpa att man bestämmer en tid på natten/morgonen när den andra föräldern tar över, det brukar bli lite lättare att komma igenom natten om man vet helt säkert att från klockan 5 får jag i alla fall sova.

Man kan bli väldigt stressad av att inte få sova, vilket leder till ännu sämre sömn och en ond cirkel. För lite sömn påverkar också det psykiska måendet och kan leda till depression och utmattning, så om ni är två: ta stöd av andra och, om ni är två föräldrar, prata med varandra om hur ni mår och hur ni bäst kan hjälpa varandra.”

31. Om man som förälder har sömnproblem och inget hjälper – vart ska man vända sig?

Malin Bergström, barnpsykolog:
”Jag tycker att du ska börja med att prata med din bvc. De har ofta större förståelse för din specifika situation med ett litet barn och vad sömnbristen beror på.

Om du behöver annat stöd kan de lotsa dig. Om du har en sömnproblematik som du känner igen sedan tidigare kan du så klart söka dig till samma instans som du fått hjälp av då, eller tala med din husläkare som kan remittera dig vidare.”

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:
”Börja med att prata med din bvc eller din husläkare. Sömnen påverkar vårt mående väldigt starkt, så det är viktigt att få hjälp om allt känns tungt och mörkt och det är svårt att känna glädje i samvaron med din bebis. Det är också viktigt att ni pratar med varandra, om ni är två vuxna i familjen, om hur ni mår och känner.”

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån – eller 39 kr/mån för tidningsprenumeranter)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren