Han måste sluta med tummen

Han måste sluta med tummen

Fråga

Vi har en son på 4,5 år som måste sluta suga på tummen för tändernas skull. Om inte så kommer han att behöva tandställning senare.
Vi är desperata, för vi har provat allt och inget funkar.
Vi har försökt med bland annat Stopp och väx, som man målar på nageln och som verkligen smakar illa. Vi uppmuntrar med beröm och presenter när han inte suger på tummen. Vi har till och med ibland gått så långt att vi hotat med att dra in på saker. Har någon något tips till oss?

Alexanders mamma

Svar

Jag vet verkligen vilken desperation ni känner. Å ena sidan tandläkarens bestämda uppfattning att sonen måste sluta suga på tummen, å andra sidan er sons envisa motstånd.
Och varför är nu tummen så viktig för honom? Jo, för han har hittat ett för honom optimalt sätt att lugna och trösta sig själv på och att stressa ned. Hela hans hormonsystem kommer i balans då han suger på tummen. Egentligen ett fenomenalt sätt, om det bara inte var för hotet om tandställningen.
Att försöka förklara detta för en 4-åring är inte lätt. Det har ni ju erfarenhet av, nu när ni har försökt allt vad gäller tjat, hot och mutor.
Nu återstår inte så mycket annat än möjligtvis en kompromiss. Att få honom att sluta helt är nog en omöjlighet för närvarande. Men om ni gör upp en plan tillsammans om de bästa stunderna med tummen, så kanske han skulle kunna gå med på en kompromiss och dra ner på tummsugandet. Till exempel en liten stund, då han kommer hem från dagis och är trött, då han ska somna, och en liten stund då han är mycket ledsen. Men inte mer.
Han vet själv vilka stunder som är de bästa och som han inte kan avstå ifrån. Att försöka få honom att sluta helt just nu gör bara att han ännu mer envist kommer att hålla fast vid sin tumme och kanske till och med suga ännu mer intensivt (och i hemlighet).
Om han får suga ibland så behöver han inte kämpa så hårt för det och det blir sedan lättare att sluta, enligt min erfarenhet. Och framför allt blir det lugnare för er alla om ni hittar bra kompromisser.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!