Sluta med nattblöja

Fråga

Hur får jag min snart 4-åring att sluta med blöja på natten?

Behöver tips och råd

Svar

Det finns vissa saker som gäller våra barn, som är svårare att påverka än andra. Dit hör mat, sömn och kiss och bajs. Du undrar hur du ska få din 4-åring att sluta med blöja på natten. Min undran är – när tänker han/hon själv att han/hon ska sluta? För i fråga om dessa tre områden så handlar det om att barnen själva måste vara redo för och vilja en förändring. Det handlar ju om deras kroppar.
Att kissa på sig på natten är ett relativt vanligt problem, och dessutom ofta ärftligt. Din 4-åring tycker nog inte att det är något större problem, tror jag.
    Jag tror mycket på belöningar. Om barnet befinner sig i gränsområdet mellan att kissa på sig och vara torr, så fungerar det ofta. Antingen kan han/hon få någon liten belöning, varje morgon då blöjan är torr. Eller någon större belöning efter ett visst antal nätter, som man gjort upp om i förväg.
    För att göra det mer spännande och utmanande, kan man ha en bok eller ett papper där man tillsammans kryssar i ”torra nätter”. Sedan prövar man utan blöja på samma vis, om och när barnet vill.
Som jag ser det handlar det som sagt om att få barnet självt att vilja en förändring. En del barn som inte vill sluta med blöjan är inte sällan envisa och viljestarka och smarta barn har jag märkt. Visst är det intressant? Och när dessa barn sedan väl bestämt sig för att sluta, så går det mycket fort.
Om ert barn är ett sådant här barn, tror jag att ni kan överlåta beslutet helt till er 4-åring. Då säger ni till honom/henne att det är han/hon som bestämmer över blöjan och nu tänker ni föräldrar inte tala mer om det. Och det får ni inte göra! Det är svårt att låta bli, men det går oftast fortare över då. Här kan vi lita på våra barn.

Malin Alfvén, barn och föräldrapsykolog