Sluta med blöja för miljöns skull

Love, 1,5 år, har använt potta ända sedan han lärde sig att sitta själv. Mårten, 10 månader, använder tygblöjor. På så sätt bidrar de båda, utan att vara medvetna om det, till en bättre miljö.

Först en stunds gos i famnen. Sedan pottan. Så ser morgonrutinen ut för Love, 1,5 år, och så har den sett ut ända sedan han började sitta stadigt vid omkring 7 månaders ålder.

Men, tillägger mamma Catharina, det är långt ifrån alltid som det kommer något i pottan.

– Det är nog fifty-fifty. Det har inte alls gått lika lätt med honom som med storasyster Malva, men vi har i alla fall en strävan efter att även Love ska sluta med blöjor tidigt.

Malva, som idag är 4 år, började precis som Love använda pottan regelbundet så fort hon kunde sitta stadigt. Hon satt på pottan när hon hade vaknat, när hon hade ätit och när hon skulle sova.

– Det blev naturligt för oss att göra så, berättar Catharina. Min mamma gjorde samma sak med mig och mina syskon. Dessutom tyckte vi att det verkade obekvämt för Malva att gå runt med blöja.

Om Malva inte ville sitta på pottan behövde hon inte, det var aldrig något tvång. Men för Malva blev kissandet på pottan snabbt automatiserat, som Catharina säger: så fort hon satte sig på pottan kom kisset.

– På sommaren när hon var drygt 1 år tog vi bort blöjan helt och hållet. Då gick hon till pottan när hon behövde kissa.

I slutet av sommaren använde Malva bara blöja när hon skulle bajsa och på natten. När hon var 2 år var blöjan så gott som alltid torr på morgonen.

– Sedan dess tror jag att hon bara har kissat på sig två gånger, och då har det antingen varit för att hon har druckit ovanligt mycket eller för att vi har varit ute och rest och inte hållit så hårt på rutinerna.

Inte lika mycket tid med andra barnet

När Malva var omkring 2,5 år slutade hon med blöjor helt och hållet. Med Love har det inte varit lika lätt.

– Vi räknade iskallt med att nu blir det som med Malva – men nej. Visst, han får sitta på pottan när han vaknar, han får vara utan blöja – men han har absolut ingen koll på var pottan är och att han ska sitta på den när han behöver.

Egentligen är det ingen fara, säger Catharina och skrattar till:

– Vi har lackerat trägolv, det tål kiss.

Hon kan ändå inte låta bli att reflektera över varför det inte fungerar lika bra för Love.

– Jag tror att det till stor del beror på att han är andra barnet. Som förälder har man inte alls samma tid. Det är inte alltid man tycker att man hinner vara konsekvent och sitta där vid pottan och leka och läsa bok och klia på ryggen… Så har vi gjort mycket, både med Malva och Love, då blir den ju någonting mysigt också, den där stunden på pottan.

– Att Love började på dagis tidigare än Malva gör också att det är svårare, tror jag. Men vi märker tydlig skillnad när vi är lediga och kan vara mer konsekventa. Då räcker blöjorna betydligt längre.

För Catharina och hennes man John känns det bra att inte använda så mycket blöjor.

– Jag kan inte säga att miljön var en avgörande orsak för oss att göra så här, men det känns skönt att veta att vi inte bidrar till sopberget mer än nödvändigt. Man blir ju bombarderad av reklam som får en att tro att det är jätteviktigt att använda blöjor, och rätt blöjor ska det vara också. Om jag har möjlighet att hjälpa till att bryta detta så gör jag gärna det, säger Catharina.

”Inga miljöfanatiker”

Henrik och Johanna har valt att använda tygblöjor till sitt andra barn Mårten, 10 månader. Frustration över beroendet av blöjindustrin var en viktig orsak, berättar Henrik.

– Efter första barnet var vi så trötta på alla engångsblöjor: blöjreklam som vällde ner i brevlådan och överfulla soppåsar som strandade i hallen i väntan på att komma ut i soprummet.

Goda vänner hade använt tygblöjor och deras exempel visade att det faktiskt var möjligt.

– Vi är inga miljöfanatiker i övrigt, men vi försöker göra det vi kan och orkar, säger Henrik.

Och faktiskt är inte det här med tygblöjor särskilt krångligt, menar han.

– Det handlar bara om att vänja sig vid något annat. När man väl har vant sig tänker man inte ens på att det skulle vara jobbigt.

Inte lika smidigt när bajset är löst

Det finns förstås tillfällen när det inte är lika smidigt som annars. När bajset är löst, till exempel.

– Då är det lite mer omständligt, då brukar vi skölja av blöjorna över toaletten. Annars är det bara att tömma blöjan rakt över toaletten och lägga ner den i en hink med lock. Blöjan brukar ligga där i tre dagar, sedan tvättar vi dem och häller i lite ättika eller citron istället för sköljmedel. Det drar ur lukten.

På natten eller på resa kan det vara lite opraktiskt med tygblöjor.

– Mårten är en riktig storkissare, så vi använder oftast engångsblöja till natten. En tygblöja har lite sämre uppsugningsförmåga. Och när vi reser bort brukar vi lämna tygblöjorna hemma – om det inte finns möjlighet till tvättmaskin förstås.

Snygga tygblöjor

Henrik ångrar inte att de valde att använda tygblöjor till Mårten.

– Tvärtom känns det bra att dra ett litet strå till miljöstacken och dessutom rata blöjdrakarna och alla deras teorier om vad barn behöver för sin utveckling: ”En flexibel stretchblöja när ditt barn lär sig krypa …”

Många verkar ha en bild av att det är ”flummigt och lortigt” att använda tygblöjor, säger han.

– Men dagens tygblöjor ser inte ut som gårdagens. Vi har valt att ha så kallade pocket­blöjor som är en blöja med ett inlägg inuti. De är superbra och skitsnygga. Finns i alla möjliga färger.

Till dem som är nyfikna på tygblöjor har han ett råd:

– Våga testa. Köp en eller två på prov. De är dyra, men det sparar man snabbt in.

Läs också: Babypottning – så här gör man


Catharinas tips om att sluta med blöjor tidigt

  • Låt barnet sitta på pottan så fort det kan sitta stadigt.
  • Strunta i blöjorna så ofta som möjligt.
  • Låt pottbesöket bli en rutin när barnet har vaknat, ätit och ska sova.
  • Gör pottbesöket till en mysig stund med sagor, sång och kli på ryggen.
  • Tvinga aldrig.

Henriks tips om tygblöjor

  • Våga testa. Välj sort efter dig och ditt barns behov. Vi använder pocketblöjor. Superlätt!
  • Man behöver inte vara konsekvent alla gånger. Blanda tygblöjor och engångsblöjor beroende på situation.
  • Det är inte så bökigt och äckligt som många tror. Skölj av, lägg i en förslutbar hink. Tvätta blöjorna var tredje dag i 60 grader med en skvätt citronjuice eller ättika som sköljmedel.

Läs också: Nya rådet: Potträna tidigt

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.