Han dunkar huvudet i bordet

Han dunkar huvudet i bordet

Fråga

Vi har en son på snart 21 månader som vid några tillfällen har börjat dunka huvudet och pannan mot badkarskanten, dörrposten, bordet och annat, precis som för att testa om det gör ont eller inte.
Vi säger att så får man inte göra, att då får man ”aj, aj” i huvudet.
Vad ska vi göra? Är det vanligt att barn gör så här – och varför?

Katarina

Svar

Så mycket tokiga saker våra ungar kan hitta på, som att bita, buffa, och dunka huvudet i bordet.
Oftast vet vi inte varför barnen gör så här. Fast egentligen är det ju inte bara barn som gör det. Även vi vuxna gör det, eller skulle åtminstone vilja göra det ibland.
Kanske är det för att testa om det gör ont, som du säger, eller för att visa glädje, ilska eller för att lätta på spänningar. Men vanligt är det, det som er son gör.
En del dunkar huvudet mot sänggaveln innan de somnar. Kanske för att komma till ro, när huvudet är fullt av tankar och upplevelser från dagen.
Så kan det också vara för din son. Det är mycket som rör sig i huvudet på en tvååring.
Det vi vet är att det brukar hålla på en period och sedan gå över.
Det är mycket ovanligt att barnen gör sig illa och gråter. Eventuellt kan de få ett blåmärke i pannan, men inte mer.
Men visst ser det obehagligt ut ibland, och vi blir ofta oroliga. Så vad ska vi göra? Vi kan säga till dem, som ni gör. Vi kan försöka avleda dem. Vi kan lyfta upp dem i famnen och krama dem ordentligt.
Vi får pröva oss fram. För som vanligt, då det gäller våra ungar, så är det sällan det finns en metod som fungerar i alla situationer och för alla barn.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!