Ska hon få nappen så ofta hon vill?

Ska hon få nappen så ofta hon vill?

Fråga

Vår dotter är 2,5 år och vill ständigt ha nappen. Vi har prövat allt! Från början begränsade vi användandet till när hon skulle sova och det funkade okej. Vi stred ofta men det funkade dock.

 

När hon fick en lillebror för cirka ett år sedan började hennes beteende ändras. Hon blev mer känslig, oftare ledsen och ville därmed ha nappen oftare. Vi lät henne ha den när hon var ledsen, även på dagarna.

 

Det hela har eskalerat och nu bryter hon ihop för minsta lilla motgång och vi strider hela dagarna känns det som (om allt, men oftast om nappen). Vi orkade till slut inte ta striderna och började fundera över hur vi skulle lösa problemet.

 

Vi prövade med att hon fick ha nappen så mycket hon ville, vilket resulterade i att hon nu har den jämt. Hur ska vi göra? Ska vi verkligen låta henne ha den dygnet runt eller måste vi stå ut med ständiga strider och kompromisser som inte fungerar? Är det bättre att ta bort den helt?

 

Vill ständigt ha nappen

Svar

Jag tycker om att hon fick ha sin napp så mycket hon ville när lillebror kom. Det verkar ju som om det var en stor omställning för henne och då behövde hon ha sin napp för att lugna sig i olika sammanhang. Nappen är verkligen viktig för vissa barn. Just för att kunna stressa av. Nu är lillebror 1 år och ni tycker att det är dags att sluta. Men frågan är om det är riktigt rätt tillfälle?

 

På er beskrivning låter det som om hon befinner sig mitt i sitt 2-årstrots. En period då livet för många ofta är upp och ner och det sker en enorm utveckling. Då barnen lär sig mycket nytt och ifrågasätter mycket. Många strider blir det, som du skriver. Intensiva barn i sin mest intensiva utveckling – som har napp – behöver sin napp, tror jag.

 

Men intensiva barn i den här fasen av livet behöver också ha strider och vi föräldrar måste leta kompromisser och tjata, hota och muta. Det ingår i föräldraskapet, tänker jag.

 

Jag föreslår att ni inte tar så många strider om nappen förrän ni märker att hon kommit ur den här perioden. Då kommer det bli lättare att sätta gränser för när och hur mycket hon får använda nappen. Det är i alla fall min erfarenhet.

Malin Alfvén