Simma lugnt i Side

Turkiska Side är ett av sommarens stora chartermål.

– Måste jag sluta bada nu mamma?

Min 7-åriga dotter Alvas skepsis när jag ler och skakar på huvudet ger mig ett sting av dåligt samvete. Tänk att det är så stor skillnad mellan vardagens hets, med skola, jobb och dagis, och semestern, när man har all tid i världen.

Alva har legat och plaskat i hotellpoolen på sin jättestora badmadrass i två timmar. Och hon har inga planer på att ge upp, inte om hon själv får bestämma. Inte ens lunchen lockar. Ikväll ska hon vara med i hotellets egen variant av Småstjärnorna och har metodiskt tränat in en mimversion av Måns Zelmerlöws schlagerhit Cara Mia, iklädd fluffig klänning och glittersmink. Förväntningarna är höga.

Själv har jag just tillbringat en dryg timme på hotellets hamam (spa-avdelning) och blivit renskrubbad och fått en rejäl massage.

Vi är på charterresa i Side i södra Turkiet, 3,5 timmars flygresa från Arlanda. Bakom oss har vi lämnat duggregnet och molnen i ett grått Sverige. Här vid hotellpoolen är det 30 grader varmt, men närheten till havet ger ändå en lätt svalkande fläkt.

Avslappnat tempo
Enligt researrangören Apollo ligger Turkiet och Side på andra plats över sommarens mest bokade charterresor. Och när man sitter här i solstolen är det lätt att förstå varför. Side anses ha två av Turkiets bästa stränder. Den västra stranden är cirka 5 kilometer lång, långgrund med finkornig sand och perfekt för barn­familjer. Här ligger också de flesta hotellen. Den östra stranden är lika lång, men lugnare och med högre vågor och klarare vatten. Här badar såväl de bosatta som turister.

Tempot här i Side är också något mer avslappnat än i grannorterna Antalya och Alanya, Turkiets största turistorter, och Sides gamla stad och centrum är litet och lättöverskådligt. Ett extra plus är att man under sommarmånaderna inte tillåter motortrafik inne i stan.

Under antiken var Side, som ligger på en halvö ut i Medelhavet, en av landets största hamnar, centrum för slavhandel och tillhåll för pirater. Staden är fortfarande packad med arkeologiska lämningar – bland annat finns här en av Turkiets största amifiteatrar. Och om man besöker restaurang Side Okabasi, vilket rekommenderas, har man hela tiden det gamla romerska badet i blickfånget.

Våga pruta
I Side centrum finns en hel del shopping – märkeskopior, lädervaror och allehanda krimskrams – en utmaning för den som tycker att det är jobbigt att pruta. För  det måste man – mellan 20 och 50 procent av ursprungspriset brukar vara normalt. Och även om man tycker att man har gjort en bra affär så finns alltid misstanken om motsatsen där.

Alva shoppar en magdansdräkt med påsydda metallpengar, mycket tjusig. Pris: runt 50-lappen. Hon klirrar sig fram genom stan och folk ropar ”mini-Shakira!” efter henne.

En kväll äter vi middag på en restaurang vid strandpromenaden, med utsikt mot havet. Om en och en halv timme är det dags att dra igång barnshowen hemma på hotellet. Alva och hennes kompisar (efter fem minuter på hotellet har det bildats ett barngäng som verkar ha känt varandra ända sedan blöjtiden) är för stirriga för att kunna sitta ner och äta. I stället snor de runt borden, jagar katter och hojtar i en ljudnivå som är farligt nära bullergränsen.

När ett av barnen dyker in under ett av borden och av misstag nästan lägger krokben för en av kyparna så ber vi vuxna skamset om ursäkt. Kyparen bara ler vänligt, rycker lite lätt på axlarna och säger:

”No problem, it´s only children.”

Så skönt, så mycket semester, så typiskt för Turkiet.


Bra att veta inför resan

RESA HIT
Flygtid från Arlanda cirka 3,5 timmar. En timme med transferbuss från flygplatsen i Antalya.

BRA BOENDE
Några bra hotell för barnfamiljer, enligt våra största researrangörer:
Fritidsresor
Toppklass: Can Garden Resort – fyrstjärnig all inclusive-anläggning, massor av aktiviteter för hela familjen på stort hotellområde i Colakli.
Mellanklass: Blue Star Side Hill – här finns Bamse- och Superkidsklubb för barnen. Ett familjärt och barnvänligt lägenhetshotell med lägenheter för 2–4 personer.
Budget: Safran – utmärkt för den stora familjen. Rymliga, enkla lägenheter, en del med plats för sju personer. Gångavstånd till centrum.
Källa: Marie Malmros, Fritidsresor

Ving  
Toppklass: Arum, femstjärnigt lyxhotell som erbjuder lägenheter för upp till fem personer, varav ett barn. Halvpension kan bokas till.
Mellan:  Sunwing Resort & Spa Side Beach – familjernas absolut bästa hotell i hela Side. Med barnrabatter blir familjepriset riktigt bra!
Budget: Side Village  –  ett väldigt omtyckt familje­hotell som håller bra standard. Anledningen till att detta blir ”budget” är att vi kan erbjuda så pass bra barnrabatter här vilket gör det riktigt prisvärt!
Källa: Lisa Lenneman, Ving

Apollo
Toppklass: Saray Regency
Mellan/budget: Sunlight Garden
Källa: Kajsa Moström, Apollo

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA HIT
Mars, april fram till november är en bra tid att besöka Turkiet. Riktigt varmt blir det från slutet av juni till september, vilket kan vara jobbigt om man har små barn. På våren blomstrar hela Side, men på hösten är havet varmare.

ROLIGA AKTIVITETER FÖR BARNFAMILJEN
• Hamam (turkiskt bad).
• Både Alanya och Antalya har äventyrsbad med massor av vattenrutschbanor.
• En lugn och stilla båttur på Manavgatfloden.
• Rafting i Köprüluravinen och floden i större gummibåt eller kajak. Ett äventyr för de lite större barnen.
• På måndagar, torsdagar och lördagar är det marknad i storstaden Manavgat, 6 kilometer från Side.
• Promenera i Sides hamn och titta på båtarna.
• I närheten av Side finns Aspendos, den största grekiska amfiteatern i Turkiet, och en av de mest välbevarade. Här ges fortfarande föreställningar, bland annat opera.

ÄTA
• Moonlight. restaurang belägen precis vid Medelhavet. God mat, bra service och en fantastisk utsikt.
• Side Okabasi. Så här bra grillat kött är det sällan man får. Ligger också lugnt beläget en bit från huvudgatan.

MISSA INTE DET TURKISKA KÖKET…
… Köfte, samlingsnamnet på rätter innehållande lammfärsbiffar.
… Doner Kebab, turkisk snabbmat som består av grillat, skivat kött.
… Sis kebab, grillspett av lammkött.
… Meze, turkiskt smörgåsbord.
… Efes, turkiskt öl, läskar bra i värmen.

BRA SHOPPING

Turkiet är inte längre riktigt så billigt som man tror, men här finns ändå en hel del att köpa. Framför allt välgjorda kopior av märkesvaror. Men också lädervaror, kryddor, leksaker och guld kan man hitta till bra priser (om man är beredd att pruta).
Och så turkiska handknutna mattor, förstås, men där gäller det att vara envis och pruta. Att köpa en matta är nästan en konstform, där flera besök i butiken ofta ingår, tillsammans med åtskilliga koppar te.
I Side tar de flesta affärer både turkiska lira och euro.
Läs mer på här för konkreta prutningstips.

VALUTA
Turkisk lira (TRY).
100 svenska kronor=17,80 TRY

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 4/2008


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren