Så skyddar du ditt barn i solen

Så skönt att den äntligen är här, solen! Ljuset och värmen gör att springet i benen kommer tillbaka. Samtidigt ökar antalet hudcancerfall som aldrig förr - och barnens hud är känslig. Här är vad du ska tänka på.

Larmrapporterna om riskerna med solen duggar tätt, och tiden då vi svenskar låg på reflekterande solmadrasser och stekte oss på stranden insmorda i sololja är förbi. Numera vet varenda människa att det finns ett starkt samband mellan kraftig solexponering och hudcancer.

Ändå ökar antalet hudcancerfall för varje år. Anledningarna är flera, menar Johan Gulliksson, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten. Kombinationen av fler semesterveckor och att allt fler åker på solsemester under det mörka halvåret är en starkt bidragande faktor.

– Barns hud är under utveckling och alltså mycket känsligare än vuxnas. Ju yngre barnet är, desto känsligare är huden. Barn under 1 år bör inte vistas i solen över huvud taget, säger Johan Gulliksson och påpekar att man, om man bränner sig som barn, ökar risken för malignt melanom, den allvarligaste typen av hudcancer.

Det första tecknet på att man varit ute lite för länge i solen är att huden blir röd.

– När huden blir röd eller brun är det ett tecken på att arvsmassan har skadats och att kroppen försöker skydda sig mot UV-strålningen. Om man blir röd är skadan större och man har fått för mycket exponering av UV-strålning för sin hudtyp, säger Johan Gulliksson.

Som tur är är kroppen bra på att reparera även dessa skador, men ju större skadorna är, desto större är risken för att något ska gå snett och att kroppens skyddssystem ska missa ett allvarligt fel.

– Det tar många år för hudcancer att uppkomma, och det förhållande vi har haft till solen som barn kan alltså yttra sig i cancer när vi är vuxna, förklarar Johan Gulliksson.

Han och hans kolleger vill lära ut ett sunt solbeteende till föräldrarna, som i sin tur lär sina barn hur man ska bete sig i solen.

– Självklart ska man fortsätta att vara utomhus, det mår både stora och små bra av. Men man ska undvika överdrivet solande och gärna använda långärmad tröja och andra kläder som skydd mot solen.

Solens strålar är som starkast mellan klockan 11 och 15 på dagen, och vill man vara på den säkra sidan, ska man undvika direkt solljus då. Samtidigt är det först framåt lunch de flesta barnfamiljer lyckas packa ihop badprylarna och kommer iväg till badstranden.

Är man en dålig förälder om man åker till stranden vid tolvtiden på dagen?

– Nej, det tycker jag inte. Men man ska vara medveten om att det är en ökad risk att vara på stranden mitt på dagen mitt i sommaren, säger Johan Gulliksson.

Han hänvisar till de generella tips som finns för ett sunt solbeteende: Med täckande kläder och ett rejält parasoll på stranden har man gjort mycket för att skydda sig mot den farliga strålningen. Om man även smörjer in barnet med solkräm minskar man risken ytterligare.

– Men krämen nöts lätt bort när barnet leker och att det krävs mer solkräm än vad man kanske kan tro, poängterar Johan Gulliksson.

Välj rätt solkräm till barnet

  • Välj en solskyddskräm speciellt avsedd för barn med hög solskyddsfaktor. Den bör skydda mot både UVA- och UVB-strålning.
  • Tänk på att solskyddskrämer har ett bäst-före-datum. Du behöver alltså köpa ny kräm från säsong till säsong.