Olika lekröster stimulerar språket

Lekrösterna är viktiga för barnets utveckling.

När barn går in i en ny roll under leken förändras ofta rösten. De olika rösterna är viktiga både för lekens och barnens utveckling.

Kanske har du hört ditt barn använda ”papparösten”, ”bebisrösten” eller plötsligt byta dialekt?

Ibland kan man höra tydligt på sitt barn när det leker. Rösten blir mörkare eller ljusare, talet blir tydligare och tonläget påtagligt annorlunda. Kanske börjar den som talar dialekt att prata ”rikssvenska” eller låta nästan teatraliskt vänlig.

De här röstförändringarna är vanliga när barn leker fria rollekar – och viktiga för både lekens och barnets utveckling, visar ett examensarbete vid lärarutbildningen på Malmö högskola, Röstförändringar vid barns rollek.

När barn går in i olika roller anpassar de sitt språk efter den specifika rollen, vilket leder till att språket utvecklas.

I undersökningen, som genomfördes genom intervjuer och kvalitativa observationer, upptäckte man dessutom vissa könsskillnader. Pojkarna var mer högljudda och använder sig av fler ljudeffekter, medan flickorna oftare pratade med en ljusare röst när de gick in i en roll.

I uppsatsen berättar Johan, 7 år, att ”Tjejer låter mer pipigt och gnälligt” när de leker. Anna, 6 år, svarar att ”Pojkar skriker mer och pangar.”

Barnen får också berätta om sina lekröster: ”mammarösten”, ”bebisrösten” och rösterna de använder när de till exempel är storasyster eller hund.

Av de fem flickor som observerades var det bara en som talade med sin vanliga skånska dialekt när hon lekte. Även två av fyra pojkar gick i en lek över till ”en uppländskliknande dialekt” – ett sätt att härma det språk de är vana att höra i barnprogram och andra program på tv.

En av examensarbetets slutsatser är att det är viktigt att stimulera den fria leken, där barnen vågar variera och laborera med sitt språk.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.