Ö-luffarguide för barnfamiljer

Visst kan man båtluffa i Stockholms skärgård med småbarn, men läs vår ö-luffarguide innan ni åker. Vissa öar fungerar alldeles utmärkt med barnvagn, andra är lite mer bökiga att ta sig runt på.

I Stockholms skärgård finns allt från lyxiga värdshus  och trendiga hotell till enkla vandrarhem med dusch och toalett i korridoren.

Hur båtluffen blir beror alltså till stor del på vilka krav på komfort ni har och ni kan välja rutten därefter.

Det finns över 30 000 öar i Stockholms skärgård och massor av upptäckter att göra.

Båtluffarpaket och -kort

Allt-i-ett-paket
Om du inte kan bestämma dig för vart du vill åka har Svenska Turistföreningen skapat två båtluffarpaket med förbokat vandrarhemsboende på olika öar. Det ena är med sex övernattningar i mellersta skärgården, det andra med fem övernattningar i norra skärgården.
För­delen med ett båtluffarpaket är att du bara behöver ringa ett nummer för att boka hela resan och att du har garanterad plats på vandrarhemmen, nackdelen är att friheten blir mindre med allt förbokat.
Kortet kostar 1 315 kr, barn upp till 15 år betalar 695 kr. Båtluffarpaket köper du genom STF resor, tel 08-463 22 00.
Båtluffarkort
Waxholmsbolaget säljer ett båtluffarkort som gäller i fem dagar från stämplingsdatum. Kortet kostar 340 kr, barn 0–6 år åker gratis. Kortet gäller även på Cinderellabåtarna och säljs vid Strömkajen, på alla SL-center samt i Sverigehuset i Stockholm.

Södra skärgården

Tyresö
Ta sig dit: Med bil, tunnelbana eller buss.
Boende: På STF vandrarhem Lilla Tyresö kan man bo i de gamla husen som uppfördes i slutet på 1800-talet, Prinsvillan eller Handelsboden. Villan har ett antal dubbelrum, en fin bröllopssvit med himmelssäng och egen toalett och dusch på rummet.
Barnvänligt: Ja, mycket. Bor man på vandrarhemmet har barnen stora gräsytor att leka på. I hagarna intill finns hästar att titta på.
Aktivitetsutbud: Bad, fiske, kanot, vandring, cykelturer, golf. Medeltidsdagar, dragspelsstämma.
Matställen: Självhushåll på vandrarhemmet. Vill man lyxa till det kan man äta middag eller lunch på Tyresö slott.
Utflykter: En trevlig promenad är mot Tyresö slott och längs med vattnet mot kafé Notholmen där man kan fika och där det finns en lekplats. Här finns även fina badmöjligheter.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/tyreso, lillatyreso.se

Fjärdlång
Ta sig dit:  Waxholmsbolaget.
Boende: Vandrarhem eller camping med tält. Ernst Thiel byggde Thielska villan som i dag är vandrarhem. Vandrarhemmet ligger ca 10 minuters promenadväg från bryggan. Bagaget lägger man upp på vagnar som man får låna vid bryggan. 2- och 4-bäddsrum, för större familjer finns även
6-bäddsrum. Stort kök för självhushåll.
Barnvänligt: Nja, barnvagn funkar bra från brygga upp till vandrarhem men ska man gå promenadstigen (ca 1 tim) måste barnet gå själv eller bäras i bärsele.
Aktivitetsutbud: Hyra roddbåt, kajak, bada, plocka bär och svamp, trubadurbesök då och då.
Matställen: På det kombinerade kafeét och livsmedelsbutiken serveras frukost och fika. Där kan man också köpa enstaka frysta rätter men annars är det mest självhushåll som gäller.
Utflykter: Promenadstigen är en trevlig utflykt, dock ej för de minsta barnen. Man kan göra dagsutflykter till Dalarö, Kymmendö, Huvudskär samt Utö.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/fjardlang

Utö
Ta sig dit: Waxholmsbolaget, tåg till Västerhaninge och sen buss 846 till Årsta brygga, därifrån Waxholmsbåt.
Boende: Hotell, vandrarhem, camping.
Stenhotellet är det mest exklusiva alternativet idag med vackra rum, stugorna är mycket fräscha och perfekta för den lite större familjen med två små sovrum och ett vardagsrum med pentry samt dusch och toalett, eller så kan man bo på vandrarhemmet som har några rum med riktigt läcker utsikt, ett av dessa rum har även en privat balkong. Här finns också större rum för storfamiljen.
Barnvänligt: Ja, mycket. Utö är en riktig familjeö, alla restauranger vi besökte hade barnstolar och barnmenyer. Här finns allt från klippbad till fina barnvänliga sandstränder som Barnens Bad, en långgrund sandstrand som ligger i en liten vik. Med cykel kan man ta sig några kilometer bort från byn till Utös kanske vackraste strand, Stora Sand. Stranden ligger på skjutfältets mark. Planerar du en utflykt dit, kolla först att inga skjutövningar pågår denna dag.
Aktivitetsutbud: Bad, fiske, cykling, kajak, bastu, boulespel, tennis, beachvolley, fotboll och minigolf.
Matställen: Seglarbaren är det perfekta stället för barnfamiljen, det ligger en lekpark precis nedanför restaurangens uteservering. Hamnutsikt och ofta after beach-uppträdanden.
Utö Värdshus, trevlig och barnvänlig restaurang med uteservering och något dyrare rätter än på Seglarbaren.
Dannekrogen ligger mitt i byn och serverar både luncher och middagar.
Båtshaket är en genuin fiskkrog och ett måste om ni gör en utflykt till Ålö.
Utflykter: Cykla till Ålö men var beredd på att det tar sin tid, mellan en halvtimme och en timme enkel väg. Glöm inte att ta med vatten eftersom det inte finns så många affärer längs vägen.
Mer info: svenskaturistforeningen.se/uto, utovardshus.se


Mellersta skärgården

Finnhamn
Finnhamn är en ögrupp med flera stora och små öar.
Ta sig dit: Waxholmsbolaget eller Cinderellabåt.
Boende: Vandrarhemmet Utsikten med 4-eller 2-bäddsrum (toalett och dusch i korridoren), eller stugor med 4-eller 2 bäddar där varje stuga har ett eget utedass (dusch finns i huvudbyggnaden). Sommargården och Sjölängorna är andra alternativ. Det går också bra att campa.
Barnvänligt: Absolut, här finns gott om badplatser, stora gröna ytor att springa på eller spela fotboll, man kan besöka Idholmens gård, där bonden Martina visar runt och berättar hur det är att driva ett KRAV-märkt jordbruk. (Boka i förväg, idholmen@finnhamn.se). Barnen kan titta på höns, grisar och kossor. Man kan också handla i Martinas gårdsbutik.
Aktivitetsutbud: Hyra roddbåtar och kajaker, fiska, gå naturstigen (ca 1 tim), bada, basta, besöka bondgård.
Matställen: Finnhamns café och krog serverar fantastisk god mat och drivs av Rolf och Ulla Andersson. Rolf är även aktiv i föreningen Skärgårdssmak vars uppgift är bland annat att höja kvalitén på skärgårdsmaten. Krogen är mycket populär, så boka bord. Det går också bra att köpa varor i sommarbutiken om man vill laga mat själv.
Utflykter: Till stora Kalholmen och Möja.
Mer info: finnhamn.se, svenskaturistforeningen.se
 

Möja
Ta sig dit:  Waxholmsbolaget eller Cinderellabåt.
Boende: I byn Berg har STF ett ny­renoverat vandrarhem. Vandrarhemmet har fräscha 2- och 4-bäddsrum med dusch och wc i korridoren. Möja bageri hyr ut 2-bäddsrum vid Kyrk­viken. I Långvik kan man bo på Möja gästhem eller ovanpå Konsum, som hyr ut en 3-rummare med kök. Vackert  boende med pool kan man få på Villa Lökasundet. En exklusiv villa som har sjötomt och hyr ut ett antal dubbelrum med kök, dusch och wc.
Barnvänligt: Ja, om det inte vore för den återkommande vattenbristen. Ta gärna med extra dricksvatten.
Det är lätt att ta sig runt med barnvagn eller cykel. Dock finns det bara en sandstrand (som det är en bit att gå till genom skogen) och en sjö där man kan bada, annars är det klippbad.
Aktivitetsutbud: Hyra cykel, promenera, hyra kajak, fiska, basta.
Matställen: Wikströms fiskrestaurang är öns populäraste matställe, boka bord! Krogen serverar jättegod mat och är barnvänlig. Möja krog och Ströms Café i Löka är två enklare matställen. Här finns även ett bageri samt ett sommaröppet Konsum.
Utflykter: Båtutflykt till Möjareservatet. Gör små utflykter på ön eller dagstur till Finnhamn.
Mer info: mojaturistinfo.se, svenskaturistforeningen.se/moja, moja.nu

Grinda
Ta sig dit: Waxholmsbolaget eller Cinderellabåt.
Boende: Hotell, stugor, vandrarhem eller camping. På vandrarhemmet, tio minuters promenad från Grinda Wärdshus, finns 2- och 4-bäddsrum med tvättställ. Hotellet erbjuder olika typer av rum, från 990 kr per person för ett dubbelrum med frukost.
Barnvänligt: Mycket. Det är lätt att ta sig fram med barnvagn. Värdshuset har barnmenyer. Stränderna är barnvänliga och det finns stora gräs­ytor att leka på. Ibland ordnar värdshuset så kallade ”familjehelger” då får föräldrarna lite egentid medan barnen kan leka i ett specialgjort barnrum. Se värdshusets hemsida.
Aktivitetsutbud: Promenera, bada, basta, hyra kajak eller roddbåt, fiska, cykla, spela fotboll, boule med mera.
Matställen: Grinda Wärdshus, som serverar god och vällagad mat samt Framfickan vid gästhamnen, som är en sommarrestaurang med något billigare maträtter. Det finns även en lanthandel som säljer enklare rätter och smörgåsar.
Utflykter: Då Grinda är en slags knutpunkt i mellanskärgården går det utmärkt att göra utflykter, exempelvis till Vaxholm och Gällnö.
Mer info: grindawardshus.se, svenskaturistforeningen.se/grinda

Sandhamn
Jetset-folkets egen sommarö, Sveriges St Tropez – kärt barn har många namn. Under sommaren är Sandhamn kanske den ö i mellersta skärgården som drar till sig flest båtmänniskor. Sandhamn skiljer sig något från de andra skärgårdsöarna genom all den sand som finns på ön.
Ta sig dit: Waxholmsbolaget eller Cinderellabåt.
Boende: Det finns flera boendealternativ, dock inget vandrarhem i STF:s regi. Sandhamns Värdshus har enklare dubbelrum. Toalett och dusch finns i korridoren.
Seglarhotellet har fina dubbelrum, sviter och lägenheter, alla med bad och dusch på rummet och jacuzzi i sviterna. Utomhuspool, ett spa och minigolfbana hör också till hotellet. Under sommaren erbjuder hotellet så kallade sommarlovspaket med piratklubb för alla barn.
Sands hotell tar under sommarhalvåret emot privatgäster.
Barnvänligt: Absolut, det går att ha med sig barnvagn. Även stränderna är barnvänliga. Trouville heter stranden på öns södra sida, ca 20 minuters promenad från hammnen. Fläskberget heter en mindre sandstrand i byns västra del.
Aktivitetsutbud: Bad, segling, hyra roddbåt eller kajak, cykla, promenera eller gör en historisk vandring bland Sandhamns sevärdheter (ca 1 tim), minigolf, Sandhamns museum, fiske.
Matställen: Seglarhotellet har flera maställen, både exklusiva och enklare. Dykarbaren har à la carte och uteservering, Sandhamns värdshus har restaurang med uteservering, Strindbergsgården har café, uteservering samt grill, Sandhamnsbageriet har en liten uteservering.
Mer info: sandhamn.se

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 7/2008


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren