När kan vi börja uppfostra?


När kan vi börja uppfostra?

Fråga

Jag har en son på 10 månader. Jag undrar när det är dags att börja uppfostra honom (säga ”nej” med mera).
Då han är i utforskaråldern har han fritt fram för det mesta, om det inte är farligt. Jag har hört att innan barn är 1,5 år är det ingen idé med ”uppfostran”, stämmer det? Jag vill inte hämma utforskarstadiet, men vill inte heller att han blir bortskämd.

Undrande mamma

Svar

”Så när kan man senast börja med uppfostran?”, frågar du. Men vad är då egentligen uppfostran? Om vi tänker efter, så är det flera olika saker vi tänker på när vi talar om uppfostran, tror jag.
Du tar själv upp två aspekter: att hindra våra barn från sådant som är farligt, sådant som kan skada honom, men också att hindra våra barn från att skada andra. Den här aspekten av uppfostran får våra barn sig till livs redan då de ligger i våra magar. Då de till exempel hårt sparkar oss mot revbenen och vi rycker till och säger ”Aj!” och bestämt trycker undan den lilla foten och pratar med våra små ofödda: ”Neej, så där får du inte göra, då gör det ont på mamma”. Det kan man väl kalla för uppfostran? Säkert har du redan många gånger hindrat din son från att göra farliga saker och från att göra sig själv eller dig illa.
Tanken om att det inte skulle vara någon idé att uppfostra barn förrän vid 1,5-årsåldern, tror jag kanske kommer sig av att det vid ungefär den åldern blir svårt att avleda barnen. Då behövs tydligare gränser och vi föräldrar förklarar oftare varför vi vill att de ska göra som vi säger.
Du skriver också att du inte vill hämma din son, men inte heller att han ska bli bortskämd. Den aspekten av uppfostran handlar mer om att vi uppfostrar våra barn till att passa in i det samhälle vi lever i, så att de lär sig sociala normer och ideal som vi tror på. Vi vet ju till exempel att om vi ger efter för mycket för våra barns viljor, så kommer de flesta barn bli bortskämda och odrägliga. Vi måste redan från början lära dem att ta hänsyn till andra och vad som är acceptabelt och att det till exempel finns olika regler hemma och på dagis.
Det här kan minsta 1-åring lära sig. Till exempel att på dagis kladdar man inte med maten och sitter stilla på sin plats vid bordet, men hemma behöver man inte göra så.
Vi lär också våra barn att inte kasta papper på gatan, att inte hoppa i andras soffor och sängar. Uppfostran sker också genom att vi föräldrar gör på ett visst sätt och därigenom lär sig våra barn hur man gör och tänker.
Vad jag egentligen vill säga är att du redan påbörjat din uppfostran av din son till en trygg och inte hämmad liten människa, som ska växa upp i början av 2000-talet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!