När kan jag ge smakportioner?


När kan jag ge smakportioner?

Fråga

Jag har en fråga angående mat. Har en härlig liten kille på snart 4 månader. Jag undrar när det är lämpligt att så smått börja med smakpuréer?

Anna

Svar

I samråd med nutritionist Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket, kan vi föreslå följande:
Smakportioner kan man börja med någon gång mellan 4 och 6 månaders ålder. Bröstmjölk räcker som enda föda upp till halvåret.
Det är bra att fortsätta amma även långt efter att man börjat ge barnet annan mat också – för den som vill och kan.
Som första smakportion kan man ge potatis som ju är mild i smaken och har bra konsistens. Man ger släta, ganska lösa puréer till att börja med. Man kan späda med bröstmjölk, modersmjölksersättning eller kokvatten. När smakportionerna blir större är det bra att blanda i till exempel flytande margarin eller matolja av god kvalitet i moset. På samma vis kan man göra mos av andra rotfrukter och grönsaker som är neutrala i smaken.
Ge små portioner till att börja med, med liten sked. De första dagarna kan 1/2–1 tesked mos vara lagom. Fortsätt gärna med samma livsmedel i några dagar.
Om barnet ”spottar ut” maten beror det inte på att det inte gillar den, utan på att barnet inte vet hur man gör när man sväljer mat och är ovant vid konsistensen.
Kontrollera att moset inte är för varmt och observera att man inte ska använda salt i kokvattnet till små barn, det tål inte deras njurar. Efterhand introducerar man nya smaker och födoämnen på samma vis.
Mer information om när, hur och vad man kan ge som smakportioner finns i den föräldrabroschyr om mat för spädbarn som Livsmedelsverket ger ut. Den ska finnas på barnavårdscentralen.
Vill man veta ännu mer finns en handbok, ”Mat för spädbarn, råd och inspiration till föräldrar”, från Livsmedelsverket. Den kan beställas, vardagar klockan 9–11, tel 018-17 55 06, för 75 kr.
Eller se om det finns något häfte kvar från Hushållningssällskapet kallad: ”Matstart – utbildning för småbarnsföräldrar i livsmedelskunskap och matlagning”, kostar 20 kr. Ditt närmaste hushållningssällskap hittar du i telefonkatalogen eller på webbadress www.hush.se

Redaktionen

Ställ en fråga


Klicka här!