När behöver barnen egna rum?


När behöver barnen egna rum?

Fråga

Jag bor själv med två barn, en pojke på 6 år och en flicka på 4 år. Två dagar per vecka bor de hos sin pappa.
Som jag tänker mig framtiden, kommer de inte på flera år att få egna rum.
Alltså, de har ett eget rum, men inte var sitt eget rum. Där vi bor har vi tillgång till stort badrum med bastu och bostadsrättsföreningen har gästrum där våra nattgäster sover.
För mig är lite plats inget problem, jag vill hellre få pengar över till att resa med barnen med mera. Är det egoistiskt? Hur viktigt är det med eget rum? Är det ett måste? Från vilken ålder?

Eget rum?

Svar

I mitt arbete som psykolog på bvc gör jag inte sällan hembesök. Allt oftare hör jag då föräldrar berätta att dom valt att leva i en mindre lägenhet, där barnen delar rum.
Detta för att, just som du skriver, har råd att resa utomlands på semester och unna sig att gå på bio mm. Men även för att ha möjlighet att gå ner i arbetstid och vara mer med barnen.
De flesta berättar också att barnen trivs mycket bättre med att dela rum än vad de trott.
Om barnen så småningom kräver ett eget rum har man i flera familjer gjort så att föräldern/föräldrarna i stället flyttar ut i vardagsrummet i en bäddsoffa.
Man fortsätter alltså att bo ”kompakt” för att man trivs i området, med grannarna och med resorna och så vidare.
När/om barnen tar upp frågan om ett eget rum, så kan du ju resonera med dem som du skrivit till mig i ditt brev. Du vill få pengar över till att resa utomlands etcetera tillsammans med dem.
Och jag menar att det du gör för dina barn är för er alla tre i familjen. Det är ni tillsammans som kan göra ett val. Resor eller större lägenhet. Och det är väl inte egoistiskt? Det tycker i vilket fall inte jag.
Syskon är en gåva vi ger våra barn och närheten till en annan människa, förutom föräldrarna, är utan tvekan något bland det bästa en människa kan ha. Och då menar jag både bokstavligt och bildligt.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!