När kommer kärleken?

När kommer kärleken?

Fråga

Vår son på 4 månader är väldigt skrikig och intensiv. Både jag och min man har tyckt att det har varit mycket jobbigare än vi räknade med när vi fick honom.
Jag har läst att man inte ska förvänta sig att kärleken kommer direkt på BB. Jag kände från början en stark beskyddarinstinkt, men jag kan inte påstå att jag älskade honom. Han skrek och var missnöjd och jag kände att jag inte förstod vad han ville, och att han inte alls tyckte om mig. Nu börjar det bli bättre och vi har ibland lugna och mysiga stunder när jag känner att jag tycker mer och mer om honom. Fast jag känner inte att jag älskar honom och gladeligen skulle ge mitt liv för honom, som jag förväntat mig att känna. Tror du att det kommer?
Jag känner heller inte att han berikar mitt liv, tvärtom att han begränsar det enormt. När man säger att kärleken inte alltid kommer direkt, när menar man då att den kommer?
Jag har inte vågat berätta om detta för någon annan än min man som känner likadant.

Hemsk mamma

Svar

Vilka stora krav vi har på oss själva då vi blir föräldrar. Inte nog med att vi ska göra rätt och veta vad som är bäst för våra barn. Vi ska dessutom älska våra ungar från allra första stund. Men: Hur ofta blir vi förälskade vid första ögonkastet? Vi blir intresserade av en annan människa som vi så småningom kan älska, då vi lärt känna varandra. Det är ju så det oftast ser ut med kärleken.

Och så här är det också för många av oss med våra nya bebisar. Vi måste lära känna varandra. Vi måste skapa en relation tillsammans. Föräldraskap heter det ju.

Får vi ett barn som får oss att känna oss som bra föräldrar, det vill säga: som äter, sover, bajsar och ler, så är det lättare att lära sig älska. Får vi däremot ett barn som är som er lille son, som ständigt utmanar oss i vårt föräldraskap och nästan aldrig är nöjd, då dröjer kärleken. Det är vi många som har erfarenhet av. Vi måste hinna i kapp och det tar tid.

I takt med att vi växer in i vårt föräldraskapande och våra barn ger oss mer kontakt och blir nöjdare, så kommer kärleken smygande. Enligt min erfarenhet tar det ofta cirka nio månader upp till ett år. För det är egentligen först då som vi har börjat förstå hur det är att vara förälder till just vårt barn. Och det är då som våra barn verkligen har lärt sig älska just oss, sina föräldrar.

Ett så krävande barn som ni har fått begränsar definitivt livet mycket mer än ett ”snällt” barn. Mycket mer än vi någonsin kunnat ana. Och här kommer också sorgen in. Sorgen över den förlorade friheten som vi tidigare hade. Sorgen över att det blev som det blev och inte alls som vi trott och hoppats. Den sorgen måste vi bearbeta och den bearbetar oss.

Men precis som du har börjat märka så kommer de där mysiga stunderna då och då, stunder då ni verkligen möter varandra. Och de kommer att bli fler och fler. Men ni kommer även att halka tillbaka och misströsta ibland – särskilt efter svåra dagar och/eller nätter. Vi åker berg- och dalbana med våra ungar. Så kommer det att vara resten av livet. Det kommer vi inte i från. Men en sak är säker: Vi är gjorda för att älska och kärleken den kommer.

Malin Alfvén