Svårt att sluta med nappen är en nackdel. En fördel är att den kan signalera att det är dags att varva ner.

Alla bebisar har ett sugbehov; några ett stort, andra ett lite mindre. När barnet är omkring 1 år gammalt brukar ­sugbehovet minska. Men viljan att ­släppa tummen eller nappen brukar dröja.

– Jag tycker inte att det finns några egentliga nackdelar med att ge ett litet barn napp, bara amningen har kommit igång ordentligt. En del bebisar använder sin mammas bröst som napp, och då kan det kännas skönt att avlasta med att ge barnet en napp ­istället, säger Margareta Elliot, som arbetat länge som barnsjuksköterska i Stockholm.

– För det lite större barnet kan nappen eller tummen vara bra för att signalera att ”nu är det dags att sova eller varva ner”, säger hon.

Napp och tumme – kan påverka talet

Men många barn vill ha tumme eller napp mest hela tiden. Som förälder har man ju en ­möjlighet att bestämma över nappen, även om det inte är helt lätt. Men när det gäller tummen är det barnet som bestämmer. Och det är just det som är både för- och nackdelen med att suga på tumme.

– Egentligen är det alldeles ­fantastiskt för barnet som har tummen med sig hela tiden och kan ta en stund att mysa och gosa när det känner för det, säger ­Margareta Elliot.

Men samtidigt kan tummen, eller nappen, påverka både tänder och tal. Margareta Elliot menar att det handlar om hur långa perioder barnet har dem i munnen.

– Går barnet alltid med napp i munnen, så påverkar det självklart talet, säger hon. När barnet börjar prata tycker Margareta Elliot att det är bra att säga till barnet: ”Jag hör inte vad du säger när du har nappen i munnen.”

Napp innebär risk för bettfel

Många små barn har tumme eller napp. Andra kanske har en snuttetrasa som kan ge tröst och vara bra för att kunna varva ner. I de flesta fallen slipper man fundera över hur tänderna påverkas.

– Men för tänderna är det ändå bättre med napp än med tumme, eftersom man har tummen, eller fingrarna, med sig hela tiden, säger Margaret Grindefjord, specialist­tandläkare i barntandvård vid Eastmaninstitutet vid Folktandvården Stockholm.

– Risken med att suga mycket på både napp och tumme är att barnet kan få ett så kallat öppet bett, alltså att framtänderna i över­käken inte får kontakt med framtänderna i ­under­käken.

Ofta rättas tänderna till spontant när barnet slutat suga helt på tummen eller nappen, eller när de nya tänderna växer fram, men ibland kan det behövas tandställning när barnet är i skolåldern.

– Om barnet suger intensivt och långt upp i förskoleåldern kan det bli ett snett bett, som kan behöva korrigeras då barnet blir äldre, säger Margaret Grindefjord.

Kan napp minska risken för plötslig spädbarnsdöd?

Tidigare avråddes föräldrar ofta från att ge barnet napp när det skulle sova, men flera ­undersökningar har funnit att napp när barnet ska sova ger en viss minskning av risken för plötslig spädbarnsdöd.

”En förklaring kan vara att napp kan bidra till att hålla luftvägarna öppna. En annan ­förklaring skulle kunna vara att barn som suger på napp lättare vaknar till om de drabbas av andningsuppehåll”, skriver Socialstyrelsen i skriften Minska risken för plötslig spädbarnsdöd, som uppdaterades i december 2013.

Tummen har man med sig hela tiden.  Men kan vara svår att sluta med.

Napp, tumme eller ingenting – vad är bäst?

Fördelar med napp

Nappen kan ge tröst, vara en ­trygghet och signalera att det är dags att sova/varva ner. Som ­förälder kan man styra över hur mycket barnet får ha nappen.

Nackdelar med napp

Kan störa amningen innan den är ­etablerad. Tänderna och talet kan påverkas. Och oj, så jobbigt det kan bli om nappen kommer bort eller blivit kvarglömd hemma. Det kan också bli en tuff sluta-med-napp-period.

Fördelar med tumme

Tummen kan ge tröst och vara en trygghet. Den finns alltid där och ­barnet kan självt bestämma när det vill ha tummen.

Nackdelar med tumme

Liksom med nappen kan tummen påverka både tänder och tal. Dess fördelar är också dess nackdelar – den finns alltid där! Därför kan det vara svårare att sluta med tumme än med napp.

Fördelar med varken napp eller tumme

Man slipper någon påverkan på amning, tal eller tänder. Dessutom behöver barnet inte gå igenom någon jobbig sluta-med-tumme-/napp-period.

Nackdelar med varken napp eller tumme

En del föräldrar kan ibland sakna något som gör bebisen nöjd en stund utan att den ligger vid bröstet eller vill ha flaskan hela tiden.

LÄS OCKSÅ: Allt du någonsin undrat om nappar – och svaren på dina frågor