Min dotter slår sig själv


Min dotter slår sig själv

Fråga

Jag har en dotter som är 2 år. När hon inte får som hon vill blir hon fruktansvärt arg och slår sig själv. Hon river sig i ansiktet, biter sig i fingrarna, petar sig själv i ögonen och nyper sig i armen. Samtidigt som hon gör detta tittar hon argt på mig.
I dessa lägen vet jag inte riktigt hur jag ska reagera. Jag brukar ta tag i hennes armar och tala om för henne att hon inte får göra så, och även krama om henne.
Jag trodde först att hon hade sett något annat barn göra så här på dagis som hon försökte härma. Men personalen sa de att de inte hade sett henne eller något annat barn göra så där.
Varför gör hon så här mot sig själv? Man ser ju att det gör ont. För det mesta är hon ju en liten glad tjej.

Tacksam för svar

Svar

Ibland har jag fantasier om hur jag samlar ihop föräldrarna till alla de mycket uttrycksfulla, viljestarka och trotsiga barn som är ungefär omkring två år. Det skulle bli en hel massa föräldrar och alla skulle de berätta om sina ungars mer eller mindre fantasifulla sätt att få mamma och pappa att förstå vad de vill eller inte vill eller hur mycket de vill. Ni skulle få höra historier om barn som slog sig själva eller sina föräldrar, som dunkade huvudet i golvet, som bet och rev sig själva eller sina föräldrar, som skrek så att man aldrig hört något liknade och så vidare.
Och alla föräldrar skulle berätta att deras barn för det mesta var glada och gulliga och att de flesta utanför familjen inte kunde förstå att det var samma barn man pratade om. Man kunde tala med varandra om hur svårt det är att vara föräldrar till dessa barn ibland och att man hela tiden letar efter fel man gjort. Och så skulle jag ställa mig upp framför alla er föräldrar och berätta för er att det inte är något fel ni har gjort, utan att det handlar om att så här är era barn.
Just nu befinner sig era barn i en övergångsfas i livet, då de vill mycket mer än de kan och ibland vet de inte ens vad de själva vill. Men ni föräldrar, ni som alltid hittills vetat vad som är bra för era barn, ni borde ju veta och kunna allt och inte säga nej, tycker barnen.
Men nej är just vad ni föräldrar måste säga ibland. Och då reagerar en del barn så här starkt och hittar på just sådana här fantasifulla saker.
Då gäller det att vi inte blir rädda, utan fortsätter säga nej och dessutom säger att man inte får göra sig själv eller andra illa. Så om ni föräldrar fortsätter att göra som ni gör och kämpar på med era barn så kommer det snart att gå över och ni får barn som har mognat och utvecklats och som kan använda sin kreativitet och fantasi på en hel massa andra sätt.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!