Min dotter kan inte leka själv


Min dotter kan inte leka själv

Fråga

Jag har två flickor på 3,5 samt 1,5 år. Min äldsta dotter har alltid varit ett aktivt barn. Hon har varit tidig, både vad gäller talet och motoriken. Men hon har aldrig lekt själv.
Jag är ingen lekmamma, utan har lekt emellanåt för att man ”ska”. Annars har jag alltid försökt få henne att leka själv. Jag har tänkt att det blir bättre när hon blir större, men jag märker ingen skillnad. När jag försöker få henne att leka på rummet säger hon att alla saker är tråkiga.
Kan hennes lillasyster påverka situationen? Jag tycker att jag ger båda lika mycket tid och uppmärksamhet. Jag jämför leklusten med våra bekantas barn, samtliga har barn som kan sitta i timmar på sina rum och ”pyssla” på egen hand.

Orolig mamma

Svar

Ja, varför gör vissa barn så här? Varför är vi människor så olika redan från första början?
Svaret är väl att vi har olika behov beroende på våra olika personligheter. Om ni ser er runt omkring i släkten, så hittar ni säkert några personer som är eller har varit som er dotter. För henne är det ju inget större problem, det är för oss föräldrar som det är jobbigt.
Jag tror att det handlar om att hon får ut mer av samvaron med människor och allra helst vuxna. Hon är mer nyfiken på relationer än på saker. Några speciella leksaker tror jag är svåra att hitta förrän hon själv visar intresse för något.
Att titta på tv och filmer brukar intressera en del av barnen som är som din dotter, eftersom de ju oftast handlar om relationer. Men att försöka få henne att leka själv när hon inte vill är snudd på omöjligt, är min erfarenhet.
Så mitt förslag är att du lägger ner den kampen så ofta du kan. Så småningom kommer hon själv hitta sysselsättningar som roar henne och vara mer tillsammans med kompisar på fritiden, och då löser sig det hela.
Det är tufft för oss föräldrar de första åren. Men sedan blir det bara roligare och roligare med dessa barn, det vet jag (även av egen erfarenhet).

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!