Min dotter avvisar mig


Min dotter avvisar mig

Fråga

Vi har en dotter som är 1,5 år. Hon är enormt viljestark och blir mycket arg om hon inte får som hon vill. Jag väntar vårt andra barn och har cirka åtta veckor kvar.
Den senaste tiden har vår dotter börjat ”bestraffa” mig, hon kramar bara sin pappa, vill inte säga godnatt till mig, jag får inte byta på henne, utan det är bara pappa som gäller när han är hemma. Och när vi är ute ropar hon ”pappa” efter alla män som går förbi.
Ibland på nätterna kan jag höra hur hon gnyr i sängen och smågråter – och då ropar hon på mig. Som om hon mår dåligt av att hålla mig på avstånd.
Är detta en reaktion på att jag väntar barn, att hon känner det på sig?
Jag blir otroligt ledsen när hon avvisar mig. Det känns som om jag gjort henne något. Jag pressar henne aldrig när hon inte vill att jag ska krama henne, men fortfarande blir jag sårad av att se hur arg hon kan vara på mig.

Hur kan vi underlätta?

Svar

Vilken klok liten dotter du har. Jag tror nämligen, precis som du, att vad hon gör är att hon förbereder sig på sitt nya liv i en familj med syskon. Just som du gör.
Er dotter har märkt att du har förändrats i och med graviditeten. Hon anar att något stort ska hända i familjen. Precis som du funderar på hur du och din kärlek ska räcka till två barn, så anar hon att hon ska dela dig med den där som finns i magen. Vad gör kloka barn då? Jo, de riktar massor av energi på den andra trygga personen i familjen, den som inte förändras så mycket utan finns där som förut.
Eftersom vi föräldrar gör våra barn delaktiga i detta att få syskon, så ger vi dem tid och möjlighet att förbereda sig. Det är det bästa vi kan ge våra barn inför stora förändringar i livet.
Det är en stor förändring i våra liv, både för oss vuxna och för våra barn, då det kommer ett syskon – och ju bättre förberedda vi är desto bättre blir det. Stora förändringar orsakar många känslor och det måste de få göra. Det ingår i förberedelsen.
Som jag ser det, så är det mycket bättre att er dotter tar ut svängarna nu, än att hon gör det när lillasyster/bror kommit. För när syskonet väl är där, så har hon sin pappa att ty sig till, då du är upptagen av den nya lilla. Det har hon ju redan ordnat!
Så vad ni kan göra är att se och förstå att det är något verkligt smart er dotter gör just nu samt att finnas för henne båda två precis som ni gör.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!