Min 3-åring är blyg


Min 3-åring är blyg

Fråga

Min 3-åring är så blyg. Hon är på dagis tre halvdagar i veckan men jag vet inte om hon trivs där. Hon pratar nästan ingenting med vare sig personal eller barn. Svarar mest bara på tilltal. Hon vill helst vara med de vuxna.
Personalen försöker få henne att delta i samtalen och lekarna. Hemma fungerar allt bra, hon pratar, busar, leker och är oblyg. Men träffar jag kompisar med barn sitter hon helst i mitt knä. Hon pratar nästan inget och säger inte ”hej” eller ”hejdå”. Hur kan jag få henne att bli lite mer pratglad utanför hemmet?

 

Orolig

Svar

Blyga barn är fantastiska barn. Blyga barn behöver vårdas ömt. Blyga barn är ofta kreativa och intelligenta barn. Och till sist: blyga barn vet vad som är bäst för just dem.
Det bästa för blyga barn är att i okända sammanhang stå lite utanför och iaktta världen. Där lär de sig det mesta om hur relationer skapas, vad som är viktigt i umgänget mellan människor, hur världen fungerar och så vidare. De är med om allt de ser, men lite mer utifrån.
I sitt inre omvandlar de sedan alla dessa upplevelser till erfarenheter som de kan använda i leken. Och som vuxna använder de sig av erfarenheterna i bland annat sitt yrkesliv. Blyga barn blir ofta journalister, skådespelare, författare eller väljer andra kreativa yrken.
Så vad du kan göra för din dotter är att låta henne bestämma över sina kontakter med människor utanför familjen. Ju mer vi tjatar på våra blyga barn desto mer tillknäppta blir de. Låt henne avgöra när det är dags att säga hej till andra, leka med andra, prata med andra och så vidare. Säg som det är, att hon är blyg, om någon undrar.
Tala med förskolepersonalen och be att de låter henne vara i fred, då hon markerar att hon inte vill vara med. Att tvinga henne hjälper inte särskilt mycket som du skriver. Det får snarare omvänd effekt.
Så vad jag egentligen vill säga är att blyghet är och kan bli en stor tillgång i livet!