Min kille vill lämna mig

Min kille vill lämna mig

Fråga

När jag och min kille, som jag varit tillsammans med i 6,5 år, bestämde oss för att skaffa barn tillsammans tog det fem månader för oss att bli gravida.
Nu är jag i vecka 12 – och bara någon dag innan vi skulle till mvc och skriva in oss sa min kille att han inte vill bo med mig längre.
Jag har försökt på alla vis att få honom att ändra sig och även bett honom berätta varför han känner så men får inget svar. Han ville ha sex för någon dag sedan och jag trodde då att vi var på väg tillbaka till varandra så vi hade sex flera gånger.
Vid första sextillfället bröt jag ihop och han tröstade mig, sedan bet jag ihop – det kändes som om han hade ändrat sig – men det hade han inte.
Han blir jätteledsen när jag berättar hur jag känner och han gråter, men vad ska jag tro? Han säger ju att han inte vill bo med mig/oss?
Finns det någon man kan gå och prata med? Ska vi göra det? Vad kostar det? Hur kommer jag att klara mig under graviditeten utan honom om han lämnar oss – och hur ska jag klara av att leva som ensamstående mamma när det inte var så här jag hade tänkt mig det? Kanske ska jag göra abort, fast vi gjort det här barnet tillsammans och båda vill ha det?
Jag är krossad inombords – jag vill verkligen ha det här barnet.

Ledsen

Svar

Jag förstår hur jobbigt du har det! Så svårt och så tråkigt, när lycka förbyts i sorg. Att verkligen vilja ha det lilla barnet men också känna osäkerheten kring hur framtiden ska bli utan att få leva ihop med barnets pappa. Det är inga lätta beslut.

Jag tycker absolut att ni ska försöka få hjälp av familjerådgivningen. Ni har ju varit ett par i nästan sju år så ni känner ju varandra väl. Kanske känns ansvaret och allvaret att bli pappa för stort och livsavgörande för din kille. Bara att få sätta ord på det och få stöd, kan hjälpa honom mycket. Det känns tydligt att du vill behålla barnet så han kommer ju faktiskt behöva hantera att han ska bli pappa!

Några frågor du ska ställa till honom är:

• Kommer han att erkänna faderskapet?

• Vill han vara en delaktig pappa, även om ni inte bor ihop?

Det är mycket som ska redas ut och visst finns det hjälp att få. Varje gynekologisk mottagning på lasarettet eller barnmorska på mödravården kan förmedla kuratorshjälp, eller psykolog. Utnyttja det, även om du har bestämt dig för att behålla barnet så är det bra att prata med en kurator.

Du kommer att behöva ett bra nätverk kring dig om du beslutar dig för att behålla barnet och klara av allt själv. Vad säger din mamma och pappa? Kan de stötta dig? Har du någon trygg person i din närhet som du kan anförtro dig åt, samt få stöd av under graviditeten och vid förlossningen?

Vad du också bör väga in i ditt beslut är hur du ska klara det ekonomiskt. Kommer du att klara dig själv, kommer din kille att erkänna faderskapet och därmed betala underhåll? Har du arbete eller går du i skolan?

Det är så många olika faktorer att ta hänsyn till och det är väldigt viktigt för både dig och barnet att du gått igenom allt, för er framtid.

Kuratorkontakt kostar cirka 100 kronor. Mödravård är gratis.

Suzanne Lindström, barnmorska och sexolog