Tungmetaller i välling och barngröt

Välling och gröt till barn kan innehålla för mycket tungmetaller, enligt en ny analys – men resultaten har ändå förbättrats.

För fyra år sedan visade en analys från Testfakta att många gröt- och vällingprodukter för barn innehöll höga halter av giftiga tungmetaller. Nu, när Testfakta har gjort om undersökningen, hittas inte längre några höga halter av bly – men det finns fortfarande arsenik i risbaserad gröt och välling, och höga halter kadmium i ett par fabrikat.

Den ekologiska risgröten från Holle och Sinlac Specialgröt från Nestlé innehöll mest arsenik.

– Vi vill att halterna på sikt ska bli betydligt lägre. Producenterna måste hitta ännu bättre råvaror och EU-kommissionen bör fortsätta arbetet för att sänka gränsvärdet för arsenik i ris som används till barnmat, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Risbaserade produkter är viktiga alternativ till glutenintoleranta barn, men det är viktigt att variera maten och inte bara ge sådana, anser Rickard Bjerselius. Han tycker dock inte att man behöver vara orolig.

– Det handlar om en väldigt kort period i livet som barnen exponeras för det här och när barnen blir äldre kommer variationen automatiskt.

Läs mer hos Testfakta och DN:

Artikeln publicerades i augusti 2017.