”Min son gillar inte fisk”

Barnet gillar inte fisk. Hur ska han få i sig tillräckligt med omega 3? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask svarar.

”Behöver han äta extra omega 3?”

Min son gillar inte fisk i någon form, däremot äter han gärna ägg. Jag undrar om det täcker behovet av omega 3, eller om jag behöver komplettera kosten? Omega 3-tabletterna på apoteket tycker han smakar illa. Hur gör jag?

/Mamman

 

Sara Ask, barndietist.

Foto: Maria Annas

”Ett bra sätt att ge hela familjen omega 3 är att använda rapsolja i matlagningen”

Det stämmer att ägg bidrar med en del omega 3, om än inte lika mycket som fisk. Skaldjur, mejeriprodukter och kött, framförallt viltkött, bidrar också med omega-3. För att kött och mejeriprodukter ska innehålla något omega 3 att tala om, krävs att djuren i fråga betat gräs.

Ett bra sätt att ge hela familjen omega 3 är att använda rapsolja eller fetter gjorda på rapsolja i matlagningen. Till skillnad från till exempel olivolja är rapsolja nämligen en bra källa till omega 3. Rapsolja innehåller visserligen inte de långa omega 3-fettsyrorna som finns i fisk, men kroppen kan omvandla en liten del av rapsoljans omega 3-fettsyror till sådana.

På apoteken finns också smaksatt, flytande omega 3 att pröva. Välj i så fall en produkt som är avsedd för barn och överskrid inte rekommenderad dos.

För att få barn intresserade av fisk är det viktigt att fortsätta servera fisk – och att själv äta och visa att det är gott. ofta fungerar lax bättre än annan fisk. genom att krydda fisken lite roligt kan man också överlista barnet.

Pröva fiskkakor: Mixa 400 g fisk med 1 klyfta vitlök, 1 krm röd currypasta, 1 krm salt, 1 dl kokosmjölk och 1⁄2 dl potatismjöl. Klicka ut i varm panna och stek på båda sidor. gott med gräddfil, sötsur sås, couscous och färgglada grönsaker.

/Sara Ask, dietist