Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mitt barn gillar inte fisk

Barnet gillar inte fisk. Hur ska han få i sig tillräckligt med omega 3? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask svarar. 

För att få barn intresserade av fisk är det viktigt att fortsätta servera fisk, och att prova olika sorter.
För att få barn intresserade av fisk är det viktigt att fortsätta servera fisk, och att prova olika sorter. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Behöver han äta extra omega 3?

Min son gillar inte fisk i någon form, däremot äter han gärna ägg. Jag undrar om det täcker behovet av omega 3, eller om jag behöver komplettera kosten? Omega 3-tabletterna på apoteket tycker han smakar illa. Hur gör jag?

/Mamman

Barndietisten: "Ett bra sätt att ge hela familjen omega 3 är att använda rapsolja i matlagningen"

Foto: Maria Annas

Det stämmer att ägg bidrar med en del omega 3, om än inte lika mycket som fisk. Skaldjur, mejeriprodukter och kött, framför allt viltkött, bidrar också med omega-3. För att kött och mejeriprodukter ska innehålla något omega 3 att tala om, krävs att djuren i fråga betat gräs.

Ett bra sätt att ge hela familjen omega 3 är att använda rapsolja eller fetter gjorda på rapsolja i matlagningen. Till skillnad från till exempel olivolja är rapsolja nämligen en bra källa till omega 3. Rapsolja innehåller visserligen inte de långa omega 3-fettsyrorna som finns i fisk, men kroppen kan omvandla en liten del av rapsoljans omega 3-fettsyror till sådana.

På apoteken finns också smaksatt, flytande omega 3 att pröva. Välj i så fall en produkt som är avsedd för barn och överskrid inte rekommenderad dos.

För att få barn intresserade av fisk är det viktigt att fortsätta servera fisk – och att själv äta och visa att det är gott. ofta fungerar lax bättre än annan fisk. genom att krydda fisken lite roligt kan man också överlista barnet.

Pröva fiskkakor: Mixa 400 g fisk med 1 klyfta vitlök, 1 krm röd currypasta, 1 krm salt, 1 dl kokosmjölk och 1⁄2 dl potatismjöl. Klicka ut i varm panna och stek på båda sidor. gott med gräddfil, sötsur sås, couscous och färgglada grönsaker.

/Sara Ask, dietist

Artikeln publicerades i november 2012.