Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Små barn ska inte äta riskakor

På grund av höga halter arsenik i ris ska barn under 6 år inte äta riskakor eller dricka risdryck. Vi Föräldrars barndietist Sara Ask tipsar om andra mellis.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 6 år inte ska äta riskakor.
Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 6 år inte ska äta riskakor. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Barn bör inte äta ris och risprodukter (som gröt gjord på ris, risnudlar och rismellanmål) – oftare än fyra gånger i veckan, enligt Livsmedelsverket. Riskakor bör inte ges alls till barn under 6 år. 

2015 gjorde Livsmedelsverket en undersökning som visar att ett litet barn som äter två till fyra riskakor per vecka riskerar att få i sig mycket arsenik. Riskakor tillför dessutom nästan inga viktiga näringsämnen och innehåller oftast salt. Inte heller risdrycker bör ges till barn under 6 år, anser Livsmedelsverket.

Här är barndietist Sara Asks tips på snabba mellis som kan ersätta en riskaka:

banan

kokt ägg

liten macka med till exempel ost eller leverpastej

– Det är exempel på mellanmål som ger både energi och näring, särskilt ägget och leverpastejsmackan. Greppvänliga bitar av frukter som moget päron, kiwi och melon är också bra, om man behöver hjälpa blodsockret på traven, säger Sara Ask.

Sara Ask är barndietist och kokboksförfattare och medverkar regelbundet i Vi Föräldrar och Vi Föräldrar Gravid.
Sara Ask är barndietist och kokboksförfattare och medverkar regelbundet i Vi Föräldrar och Vi Föräldrar Gravid.

Och kan man känna sig trygg som förälder med att dessa mellis är ofarliga? 
– Det är kanske tveksamt att kalla dessa mellanmål för "ofarliga", för med mat är det tyvärr så att man alltid kan hitta någon lite farlig vinkel (nästan), säger Sara Ask och förklarar:

– Leverpastej, till exempel, hör till kategorin charkprodukter, som Livsmedelsverket ger rådet att äta i måttliga mängder eftersom hög konsumtion kan innebära en riskfaktor för olika cancerformer. Men samtidigt är det en väldigt bra järnkälla, och järn är ett så viktigt näringsämne för växande barn att man anser att det står över det negativa i det här fallet. Särskilt eftersom det är effekter som kommer på sikt och det är vad man äter under lång tid som spelar roll.

– Som med så mycket annat, gäller att lagom är bäst!

Läs mer om råden på Livsmedelverket.

Artikeln publicerades i september 2015.