Sara Asks mellismuffins
Saftiga mellismuffins med banan och havregryn - redo att ätas inom 20 minuter! Här är barndietist Sara Asks recept.
Detta är en artikel från Vi Föräldrar.
12 st.
Det här behöver du:
2 välmogna bananer
1 dl yoghurt
1 ägg
½ dl flytande margarin (gärna D-vitaminberikat)
1½ tsk bakpulver
(2 msk socker - inte nödvändigt dock)
1½ dl havregryn
2 dl vetemjöl
Muffinsformar eller muffinspanna
Fett till pannan
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Mosa 1½ banan med en gaffel i en bunke. Spara den sista halvan till dekoration.
Tillsätt yoghurt, ägg och flytande margarin och rör om. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i banansmeten så att allt blandar sig.
Klicka ut i formar eller välsmord muffinspanna. Skär resten av bananen i tolv skivor och tryck ner en skiva på toppen på alla muffinsar.
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills de ”stannat” och fått fin färg. Mums med ett glas kall mjölk!
Allergiker i familjen?
Vid mjölkallergi, byt yoghurten mot havredryck eller annat mjölkfritt alternativ och välj mjölkfritt margarin till både smeten och formen.
Vid äggallergi, öka bakpulvermängden till 2 tsk eller ta 1 tsk NoEgg-pulver utrört i 2 tsk vatten. Öka yoghurtmängden till 1½ dl totalt.
För glutenfria muffins, byt ut vetemjölet till glutenfritt mjöl och välj Ren havre alt boveteflingor beroende på om havre introducerats i kosten eller ej.
Artikeln publicerades 2010.