När kan man börja med macka?

Hur introducerar man bröd för barnet, och när? Hur kan en babysmörgås se ut?

Barndietist-Sara Ask_Vi Föräldrars expert

Sara Ask är barndietist och kokboksförfattare och medverkar regelbundet i Vi Föräldrar och Vi Föräldrar Gravid.

Vi hörde av oss till Vi Föräldrars expert,  barndietisten Sara Ask, för att få veta när man kan börja ge sin bebis bröd – och hur kan barnets första babysmörgås se ut?

När är det dags för bebisen att prova bröd?

– Små bebismackor kan man ge någon gång mellan 8–10 månaders ålder.

Hur kan bebisens första babysmörgås se ut?

– Det är lämpligt och enkelt att välja vanligt, ljust färdigskivat bröd bakat på vatten och mjöl, utan socker, det brukar ha lågt saltinnehåll också.

– Att ha på ganska mycket smörgåsmargarin kan vara bra, små barn behöver rätt mycket fett, och sedan lite leverpastej eller mjukost, gärna fet. Gör gärna en dubbelmacka och skär bort kanterna.

Om man är rädd för att barnet sätter i halsen?

– De allra flesta barn klarar av att äta en bebismacka. Men man har inga garantier mot att sätta i halsen. Jag brukar säga att man till en början kan skära bebismackan i sockerbitsstora bitar. Ett supermjukt bröd är bra, det löses snabbt upp och faller sönder i munnen.

Om barnet bara slickar av smöret?

– Det kan dröja flera år innan barnet äter macka på vuxet vis. En del barn nöjer sig länge med att bara slicka smöret av smörgåsen. Om barnet inte tycker om bröd kan det äta välling eller gröt i stället.

Det sägs att små barn inte ska ha så mycket fibrer?

– En fullkornsmacka då och då till barn som är ett år eller mer är helt okej. Få barn löper risk att få för mycket fibrer i kosten, som kan ge magont eller leda till för få kalorier eftersom fibrer ”fyller magen”. Men om familjen äter vegetarisk kost och det ofta serveras fiberrik pasta och fullkornsris, kan det bli för mycket fibrer för ett barn under tre år.

Är fiberrikt bröd nyttigare än vanligt vitt?

– Inte alltid. Mjukt, fiberrikt bröd kan innehålla en del socker, upp till tio procent. Det är onödigt om man vill minska på sockerintaget. Dessutom innehåller fiberrikt bröd en syra som hämmar upptaget av järn. Men fiberrikt bröd ger käkar och tänder motion. Och hårt knäckebröd med fullkorn innehåller sällan socker.

Är vitt bröd nyttigt?

– Ja. Det finns järn och fibrer även i vitt bröd, samt flera olika B-vitaminer. Man kan växla mellan vitt bröd och fiberrikt.

Kan små barn äta hårt bröd?

– Jag tror få barn under två år med glädje knaprar i sig hårt knäckebröd med fullkorn. Man kan börja att ge delikatessbröd som är tunt och lätt att slicka av smöret från. Det blir ju några kalorier på så sätt också. Det är individuellt när barnet kan äta riktigt knäckebröd, det behövs bra utvecklade tänder till det.

Artikeln publicerades i augusti 2009.