Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Låt bebisen smaka på allt – och förebygg allergi

Ju mer varierat barnet äter, desto mindre är risken för att utveckla ­allergier senare i ­livet. Även nötter är okej, fint hackade så att barnet inte kan sätta i halsen. Nutritionisten berättar om senaste forskningen.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

LÄS OCKSÅ: Uppdaterade råd från Livsmedelsverket och Barnläkarföreningen: Låt barn smaka all sorts mat under första året

Listan över mat som ­bebisar inte bör äta blir allt kortare. Nu visar ny forskning att det dessutom verkar vara en fördel att ge barnet så många olika livsmedel som möjligt tidigt i livet. Det kan nämligen förebygga allergier, astma och eksem senare.

Man har upptäckt att en komplex­ bakterieflora, alltså en med många olika sorters bakterier i tarmen, tidigt i livet är kopplad till minskad risk för allergier. Och detta skulle eventuellt kunna vara en av förklaringarna till sambandet mellan tidig matintroduktion och minskad ­allergirisk.

Barnets tarmflora stimuleras av olika sorters mat

Karin Jonsson, nutritionist. Foto: The Studio
Karin Jonsson, nutritionist. Foto: The Studio Foto: The Studio

Karin Jonsson är nutritionist och disputerad inom livsmedelsvetenskap från Chalmers tekniska högskola. Hon är väl insatt i den senaste forskningen på området.

– Tarmflorans komplexitet ökar i takt med att andra livsmedel än bröstmjölk och ersättning introduceras. När bebisen börjar äta mat kommer till exempel­ bakterier med på köpet, och det främjar utvecklingen av tarmfloran. Tillväxten av tarmfloran stimuleras alltså när bebisen börjar äta olika typer av mat, säger Karin Jonsson.

– Omvänt gäller att det dröjer innan bakteriefloran blir mer komplex om man väntar länge med matintroduktionen.

Att tidigt börja med mat minskar risken för att barnet blir allergiskt

Tidig introduktion av mat tycks alltså minska risken för allergi hos barn, men varför det är på det viset vet man inte. En teori om matallergi är att kroppen är bättre på att utveckla tolerans mot mat ­tidigt i livet, eftersom det framför allt är då som immun­systemet mognar.

– Om barnet ammas eller inte och kopplingen till allergi verkar variera beroende på studie. Det skulle kunna förklaras med att bröstmjölkens sammansättning varierar bland annat beroende på moderns kost, säger Karin Jonsson.

Vad är det viktigaste att tänka på när man börjar introducera mat till sin bebis?

– Gör det inte för krångligt! säger hon.

Eftersom det inte är hennes jobb att ge råd vill hon inte gå emot Livsmedelsverkets råd om att vänta till 6 månader med att introducera mat i större mängd, men hon tycker att det är viktigt att ta fasta på att man gärna kan ge ”smaksensationer” från 4 månader.

LÄS OCKSÅ: Barn och allergi – barnläkaren svarar på 13 frågor

Enligt forskning är det bra att börja introducera mat redan vid 4 månader

– Enligt mycket forskning verkar det vara fördelaktigt att börja introducera mat redan vid 4 månader; inte bara ”smaksensationer”, och gärna lite av varje livsmedelsgrupp. Man behöver inte ens vara rädd för nötter. Det finns till exempel saltfri nötkräm man kan ge, så att bebisen inte sätter i halsen, säger Karin Jonsson. Eller så kan man koka och mixa själv!

Gröna bladgrönsaker är liksom nötter exempel på livsmedel som många har lärt sig att man inte får ge till bebisar. Anledningen är att nitratet i gröna bladgrönsaker kan omvandlas till nitrit, som i sin tur kan hindra transporten av syre i blodet hos barn under 1 år. Men om det handlar om smakprov, som ett par tuggor, är det ingen fara.

Vänta med att ge ditt barn stora mängder mjölk

Däremot ska man vänta med stora mängder mjölk och yoghurt tills barnet fyllt 1 år, eftersom mjölk är så järnfattigt. Med ”stora mängder” menas att man inte ska ge bebisen mjölk att dricka till maten ­eller i flaska, men en skvätt i maten ­eller till gröten går fint.

– Det är bra att låta barnet vänja sig vid komjölksprotein och smaken av mjölk i mindre mängd redan från matstarten, tycker Karin Jonsson.

Finns det mat som är extra viktig att ge barn tidigt?

– Forskningen är relativt ny, så det vet vi inte riktigt, men generellt tror jag att det är viktigare att ge många olika sorters livsmedel än att­ fokusera på enskilda. Men fisk sticker ut som skyddande, mer konsekvent än andra livsmedel, säger Karin Jonsson. Nu har det även kommit två stora kliniska studier som visar att tidig introduktion av jordnötter och ägg minskar risken att utveckla allergi mot just dessa livsmedel; ju tidigare desto bättre, från 4 månader alltså.

Finns det något utöver det som står på Livsmedelsverkets lista (se nedan) som man bör undvika att ge? 

– Nej, tvärtom! Respektera Livsmedelsverkets råd, men botanisera friskt bland de livsmedel som inte finns med på listan, och ge dem gärna oförädlade i den mån bebisens mage klarar det, säger hon.

Med det menar Karin Jonsson till exempel att man inte behöver välja ljust bröd och vit pasta, utan att man gärna kan ge fullkornsprodukter, om bebisen inte blir för lös eller hård i magen.

– Det är bra om de får vänja sig vid fullkornssmaken, för sin framtida hälsas skull. Det finns massvis av nyttiga ämnen paketerade tillsammans med fullkornet och fibrerna, säger hon.

Ge inte barnet för mycket fibrer i början

För att det inte ska bli för mycket fibrer i början tipsar Karin Jonsson om att man kan blanda ut fullkornspastan med någon grönsak som barnet gillar, till exempel morot eller sötpotatis. Kokta havregryn och korngryn, eller kokt bovete och ­råris, är också bra, eftersom de innehåller mindre av den typ av fibrer som kan orsaka­ förstoppning eller diarré. Däremot bör man ­använda ris i begränsad mängd på grund av att det kan innehålla arsenik.

Man kan gärna ge från sin egen mat, även om den saltats, enligt ­Karin Jonsson.

– Men när bebisen börjar äta större portioner bör maten inte vara för salt.

Om barnet inte vill ha den nya maten – vad gör man?

– Låt barnet smaka på många olika saker. Uppskattas inte broccoli så kanske blomkål funkar? Försök flera gånger; det kan ta tid att lära sig tycka om nya smaker. Och ge maten i olika former. Funkar inte­ morotspuré så testa kokta morotsstavar eller rå morot att suga på eller i tunna skivor. Det gäller att försöka vara kreativ och lyhörd. Fortsätt själv att äta, visa och erbjud nyttig mat även om barnet inte vill ha för stunden.

Som förälder blir man lätt otålig om dagarna går utan att man tycker sig se framsteg i barnets matintresse; det kan kännas svårt att våga ha tålamod och is i magen.

Men stressa inte upp dig! Man stressar upp sig så himla mycket ändå som förälder, och tids nog löser det sig sannolikt, säger Karin Jonsson.

LÄS OCKSÅ: Pollenallergi hos små barn, finns det?

Mat som du inte ska ge din bebis

Följande livsmedel bör barn undvika eller vänta med tills de fyllt 1 år:

1. Gröna bladgrönsaker (men ett -smakprov går bra och är inte farligt).

2. Grön potatis (bör alla undvika).

3. Hela nötter och jordnötter (på grund av risk för kvävning, inte på grund av allergier).

4. Honung.

5. Opastöriserad mjölk (bör alla undvika).

6. Ris och risprodukter bör inte ges oftare än fyra gånger i veckan på grund av att de kan innehålla tungmetaller.

7. Salt.

8. Socker.

9. Fänkålste (bör inte ges till barn under 4 år, eller när man ammar). 

Källa: Livsmedelsverket.

Mjölk- och äggallergi vanligast hos bebisar

Uppskattningsvis 5-8 procent av alla barn under 1 år ­har någon form av födo­ämnesallergi. De vanligaste allergierna hos spädbarn är mjölk (3-5 procent) och ägg (2-4 procent).

Källa: Caroline Nilsson, docent och barnallergiläkare, Sachsska barnsjukhuset.

 

Uppdaterade råd från Livsmedelsverket och Barnläkarföreningen juni 2019:

Låt barn smaka all sorts mat under första året

Man kan inte påstå att risken för matallergi minskar om barn får allergiframkallande mat, som jordnötter, före 1 år – men det är ändå bra att låta barn smaka all mat första året, enligt Livsmedelsverket. 

Sammanställt av Maria Zamore

Flera studier har under de senaste åren undersökt om risken för matallergi kan minskas om barn under 1 år får äta livsmedel som kan framkalla allergi, till exempel fisk, ägg, mjölk och jordnötter. Nu har Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin tillsammans gått igenom forskningen.

– Vår slutsats är att det fortfarande inte finns tillräckligt med stöd för att säga att risken för matallergi minskar hos barn som får äta ägg och jordnöt under sitt första levnadsår, även om det finns vissa studier som tyder på det, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Introducera all sorts mat under barnets första år

Risken för matallergi verkar dock inte öka om barn äter fisk, ägg, mjölk och jordnötter före 1 års ålder – inte ens för barn med eksem eller ärfltighet för allergi.

– Vårt råd är därför att introducera all sorts man, även fisk, ägg, mjölk, bönor, nötter och jordnötter under barnets första levnadsår, eftersom den maten bidrar med viktiga näringsämnen, säger Ylva Sjögren Bolin.

Om barnet får testa olika sorters får det också chansen att lära sig tycka om all slags mat.

– Det är bra, eftersom det är bra att äta varierat, säger hon.

Misstanke om matallergi?

Barn kan utveckla matallergi även om man följer rådet att introducera all slags mat första året. Om man misstänker att det är så bör man rådgöra med sjuksköterskan på bvc.

Små barn kan få symtom som orolig mage eller rodnad och/eller utslag runt munnen eller i stjärten utan att det är allergi eller överkänslighet. Därför är det viktigt att inte på egen hand börja utesluta livsmedel.

– Barnet behöver utredas av sjukvården. Risken är annars att man begränsar barnets liv i onödan, säger Ylva Sjögren Bolin.