”Laga mat tar bara en kvart…”

Mat på burk? Glöm det. I Italien äter barnen olivolja och parmesan redan från början. Alessia Cerulli Lewan vill sprida lite av sitt hemlands mattraditioner vidare till svenska barnföräldrar.

Alessia Cerulli Lewan har ett eget företag som driver kurser i italiensk matlagning. Hon kommer själv från en matglad italiensk familj, men bor sedan åtta år tillbaka med sin svenska man Mats och deras två barn, Olivia, 6 år och Joel, 4 år, i Stockholm.

En nyhet i hennes utbud är kursen Barnmat på italienska där hon lär gravida och småbarnsföräldrar att laga barnmat så som man gör i Italien.
– När man får barn vill man ha goda matvanor och kanske kunna laga egen barnmat. Något som är enkelt att göra och som blir billigare än att köpa, säger Alessia.
– Att ge sitt barn köpt mat från en burk är otänkbart i Italien, man lagar sina egna smakportioner och sin egen barnmat.

Med goda matvanor menar Alessia hemlagad mat utan tillsatser, lagad på närproducerade eller ekologiska råvaror.
­– Ekologi är stort i Italien. Det finns många små producenter och mycket som är odlat i närområdet. Man kanske till och med känner odlaren eller uppfödaren.

Precis som här vänjer man barnen vid enkla smaker när de ska börja prova ”riktig” mat.
– Det kan till exempel vara kokt puread morot eller potatis, säger Alessia.

Olivolja och parmesan har sin självklara plats även i små barns mat i Italien.
– Italienska läkare rekommenderar lite parmesan i den hemlagade barnmaten eftersom den innehåller nyttigt och lättsmält protein, enligt Alessia.

Någon särskild barnmeny lär du knappast hitta om du går på restaurang i Italien.
– När barnet har tänder kan det äta det vi vuxna äter. Hur långt barnet kommit i sin smakutveckling varierar, en del äter som de vuxna när de är 2–3 år, andra vid 1 års ålder, säger Alessia.

Målet är, menar hon, att barnet ska äta av allt och vara öppen för nya smaker – som helst inte ska komma från sötsaker eller skräpmat.
– Vänjer man sitt barn vid dessa smaker kommer barnet att efterfråga just detta, konstaterar Alessia.

Hennes egna barn har inte lördagsgodis eller fredagsmys. Hon vill undvika att koppla mat till mys och tröst. Liksom att fest är lika med något sött.
– Vi har ingen godistradition i vår familj, men äter mörk choklad, kakor och bullar ibland.

En observation som Alessia gjort är att barn i Sverige äter ”hela tiden”.
– Titta på stan, de äter korv, klubba, macka, frukt… Att inte låta mage, tänder och kropp vila är en dålig vana. Man ska äta frukost, lunch, middag och två mellanmål.

Alessia menar att vi i Sverige har en fin mattradition, med god och vällagad husmanskost. Men att många av oss kanske inte tar oss tid att laga mat från grunden.
– En vanlig uppfattning är att man måste stå timmar i köket om man ska laga middagsmaten själv, men det behövs inte mer än en kvarts förberedelser. Gör man en köttgryta till exempel, sköter den ju sig själv efter att man lagt ingredienserna i grytan, konstaterar Alessia.
 

3 mattips på italienska

1. Smaksätt maten med örter, gott är färsk basilika, eller torkade örter som ros­marin eller timjan.

2. Tänk ett steg framåt: Laga lite extra mat för att kunna använda rester till nästa dags middag. En köttfärssås kan bli middag i en pastagratäng med mozzarella nästa dag.

3. Pasta är snabb mat. Medan pastan kokar gör du såsen du vill servera till och ång­kokar grönsakerna i en ångkoksinsats ovanför pastan.

2 myter om italiensk mat

1. ”Det är så mycket vitlök i den italienska maten.”
– Vi använder inte så mycket vitlök som många tror. Och när vi har vitlök pressar vi en klyfta med handen, lägger i och låter den smaksätta oljan och tar sedan bort vitlöken, säger Alessia Cerulli Lewan.

2. ”Det italienska köket handlar mest om pasta.”
– Inte alla regioner äter pasta, i norra Italien äter man till exempel ris. Italiensk mat är så mycket mer än pasta, som risotto och polenta, säger Alessia.

Källa: Alessia Cerulli Lewan

Publicerad i Vi Föräldrar nr 4, 2010.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren