Från vilken ålder kan man ge barnet rå fisk? Vi frågade barndietisten Sara Ask.

– Från 1 års ålder brukar man säga att barn kan äta samma mat som vuxna. Men rå fisk kan innehålla parasiter och bakterier och immunförsvaret hos ett litet barn är inte utvecklat förrän vid tre–fyra års ålder, så vill man vara riktigt säker kan man vänta till dess, säger barndietist Sara Ask.

– Man bör tänka på att fisken ska ha varit ordentligt fryst först, om man planerar att göra sushi på rå fisk. Då dör eventuella parasiter.

Födoämnesallergier är vanliga hos barn. Hos små barn, under tre år, kan livsmedel som komjölk, ägg, vete och fisk ge reaktioner, medan allergier mot nötter och skaldjur är vanligare hos äldre barn.
Har barnet ett syskon eller en förälder med någon form av allergi, löper det högre risk att bli allergiskt.

sushi

Foto: Getty Images/iStockphoto

Tidigare rekommenderades föräldrar till dessa barn att vänta lite längre med att introducera fisk i kosten, men så är det inte längre.

– Det är fritt fram att ge fisk från sex månaders ålder.  Fisk är nyttigt och innehåller bland annat Omega 3-fettsyror som påverkar hjärnan positivt, säger Sara Ask.

– Väntar man för länge med att introducera fisk, kan det vara svårt att få barnet att tycka om smaken, eftersom det inte känner igen den och har lärt sig tycka om annat.

Riktig fiskallergi är ovanligt, enligt Sara Ask, men fiskallergi växer sällan bort som andra allergier under småbarnsåren kan göra. Den som är riktigt allergisk klarar inte ens av lukten utan att få besvär av sin allergi.

När det gäller skaldjursallergi brukar den komma längre upp i åldrarna, enligt Sara Ask.– Det hänger

ihop med i vilken ålder man börjar äta ett visst livsmedel, förklarar hon. Skaldjur brukar man ju börja smaka lite högre upp i åldrarna.

Vill man vänta med att ge sushifisk, kan man i stället använda avocado, crabsticks, räkor, gurka eller göra en ome­lett på ägg och salt.

Artikeln publicerades 2006.