Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur viktiga är D-dropparna? Experterna svarar

Under vinterhalvåret är det svårt för kroppen att bilda tillräckligt med D-vitamin. Och det är ett viktigt vitamin, särskilt för barn. Barndietist Sara Ask berättar varför.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kanske är de lite av ett dåligt samvete, de där ­D-dropparna som står på köksfläkten och plirar. Kanske undrar du alltför ofta om du gav igår? ­Rådet om att ge extra D-vitamin till barn har ­funnits länge och de flesta gör nog vad de kan för att komma ihåg dropparna. Men det är inte alltid lätt.

Varför är D-vitamin så viktigt?

– Det behövs för att kalcium ska kunna lagras in i skelettet och tänderna så att de blir starka, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Brist kan leda till mjukt och missformat ­skelett, det vi kallar rakit, eller ”engelska sjukan”.

På senare år har man upptäckt att D-vitamin ingår i flera olika processer i kroppen och det forskas en hel del på vad vitaminet har för betydelse för andra typer av sjukdomar.

– Men än så länge vet vi inte tillräckligt mycket för att kunna säga något med säkerhet, fortsätter Åsa.

Den bästa källan till D-vitamin är solljuset, men i Sverige står solen för lågt på himlen under hela vinterhalvåret för att D-vitamin ska kunna bildas. Därför är maten viktig.

Hur vet man att ens barn får i sig tillräckligt med D-vitamin?

– Barn över 2 år som äter fisk, ägg och berikade livsmedel och vistas ute i sommarsolen åtminstone några gånger i veckan, utan att täcka ansikte, armar och händer med heltäckande kläder, har goda chanser att få i sig tillräckligt med vitamin D, säger Åsa.

Hur länge ska man ge sitt barn D-droppar?

Är man osäker säger hon att man gärna kan fortsätta med ­D-dropparna längre än de två första åren, åtminstone till 5 år. I Finland rekommenderas sedan några år tillbaka D-vitamintillskott till alla upp till 18 år.

Varför slutar vi i Sverige med tillskott vid en så låg ålder? 

– Tidigare gavs rådet att ge tillskott till alla upp till 5 år. Men det visade sig att många glömde bort dropparna och trots det såg man inga brister, säger Åsa.

Därför valde Livsmedelsverket att fokusera på de två första åren och ge särskilda råd till barn över 2 år som riskerar brist (se faktaruta på nästa sida).

Kan vi förvänta oss förändrade råd om D-vitamin framöver?

– Ja, vi ser just nu över råden om tillskott med vitamin D för att öka chansen att så många som möjligt får i sig tillräckligt. Parallellt pågår ett arbete med att ändra berikningsreglerna, så att fler livsmedel kommer att innehålla mer vitamin D.

– När de nya reglerna träder i kraft kommer det bli lättare att få i sig tillräckligt med vitamin D, men det kommer fortfarande att finnas de som inte äter av den berikade maten och som därför ­behöver särskilda råd, säger Åsa.

Barn med mörk hud behöver mer D-vitamin

En som ser fram emot nya råd och berikningsregler är Inger ­Öhlund, forskare och leg dietist vid Umeå universitet. Hon och ­hennes ­forskarkolleger har tittat på såväl D-vitaminintag som D-vitamin­nivåer hos barn i Umeå och Malmö.

– Vi trodde att Malmöbarnen skulle ligga bäst till eftersom de har närmare till solen på kontinenten, men det var tvärtom: De hade lägre D-vitaminnivåer än Umeåbarnen, berättar hon. En av orsakerna var att Umeåbarnen fick i sig mer berikad mjölk och mer berikade matfetter.

Inger Öhlund är rädd att ökad berikning inte kommer att räcka för att nå upp i tillräckligt höga nivåer av D-vitamin i blodet, ­särskilt inte för barn med mörk hud som enligt deras studie ­behöver större mängder D-vitamin för att det ska vara tillräckligt.

– Det är viktigt att de nås av rådet att fortsätta med D-dropparna. Men även om D-vitamin är ett viktigt vitamin är det inte bra att överdosera.

Kan det bli för mycket D-vitamin?

– Ja, man ska inte ge mer D-droppar än ­rekommenderat. D-vitamin i mycket stor mängd är giftigt och kan leda till att blodet tar upp för mycket ­kalcium, så att det blir en obalans.

– Men det kan inte bli för mycket via mat, säger Inger Öhlund. Inte heller via mat och ­rekommenderad mängd D-droppar.

Hon menar att det är viktigt att veta i vilken mat D-vitamin finns, men att samtidigt komma ihåg att det finns många andra viktiga närings­ämnen.

Bra att vara utomhus för att få D-vitamin

Det är alltid bra att vara ute med sitt barn, men under vinterhalvåret får vi inget D-vitamin via solen – därför är mat och D-droppar viktiga. Foto: Shutterstock.
Det är alltid bra att vara ute med sitt barn, men under vinterhalvåret får vi inget D-vitamin via solen – därför är mat och D-droppar viktiga. Foto: Shutterstock.

– Allsidigt ätande är det viktigaste i längden, säger hon. Och att passa på att vara ute i solen under sommarhalvåret.

Inger skulle gärna se undersökningar om hur mycket solljus barns hud får, såväl under förskoletid som under tiden hemma.

Vid den här årstiden känns sommarsolen visserligen avlägsen, men hur ska man tänka med solen; den behövs för att bilda ­D-vitamin, samtidigt som man ska vara försiktig?

En som är expert på UV-strålning är Johan Gulliksson på ­Strål­säkerhetsmyndigheten.

– Det korta svaret är att det är bra att vara utomhus men att det är viktigt att undvika att bränna sig, säger han och fortsätter:

– Ska man vara ute en längre stund mitt på dagen (ungefär ­mellan klockan 11 och 14) är det extra viktigt att tänka på att ­skydda sig mot solen. Vi rekommenderar i första hand kläder, hatt eller keps och solglasögon som solskydd, och solkräm som ­komplement. Och att man tar pauser från solen ibland.

Om det däremot bara handlar om en kortare stund säger Johan Gulliksson att solskyddet inte är lika viktigt, särskilt inte i Sverige, där solen inte är så stark som på många andra ställen.

– Men det finns förstås personer som bränner sig väldigt lätt eller har ­hudcancer i släkten och de behöver tänka på solskydd även då.

Hur lång tid i solen behövs för att det ska hinna bli något D-vitamin?

– Det bildas relativt snabbt om man är ute i solljus mitt på dagen, säger Johan Gulliksson. Snabbast går det precis i början, och det räcker med att sola ansikte och underarmar för att D-vitamin ska bildas.

I Sverige tar det cirka 15–30 minuter i solen mitt på dagen, men det beror lite på vilken hudfärg man har. Hos den med mörkare hud tar det längre tid.

– Det finns troligtvis andra individuella faktorer som påverkar hur snabbt D-vitamin bildas, men ett något förenklat svar är att ju mörkare hud desto långsammare, säger Johan Gulliksson.

Kan man ”ladda” D-vitamin för att fylla på depåerna till senare?

– Nej, det är i princip som att försöka fylla ett fullt vattenglas med mer vatten.

Där ser man. Hur många instabilder har man inte sett med folk som skriver att de laddar D-vitamin på fjällsemestern? Tipset till dem och alla andra är alltså: Ät D-vitaminrik mat, se till att få ­D-vitamin av sommarsolen – men utan att bli bränd. Och kom ihåg D-dropparna till dem som kan tänkas ­behöva dem!

Bästa maten för att få i sig D-vitamin

D-vitamin finns inte naturligt i så många livsmedel. Därför är det viktigt att veta vad man ska kika efter – och att välja berikade produkter. 10 mikrogram D-vitamin per dag är rekommendationen.D-vitamin finns inte naturligt i så många livsmedel. Därför är det viktigt att veta vad man ska kika efter – och att välja berikade produkter. 10 mikrogram D-vitamin per dag är rekommendationen.

Livsmedel och ungefärligt innehåll  av D-vitamin/100 gram

Kantareller: Varierar

Lax: 10 mikrogram

Makrill: 3 mikrogram

Sill: 11 mikrogram

Torsk: 2 mikrogram

Ägg: 1,5 mikrogram

Berikat matfett: 10 mikrogram

Berikade mjölkprodukter: 1 mikrogram

Berikade vegetabiliska drycker: Varierar (tänk på att ekologiska drycker inte berikas)

Köpt barngröt och barnvälling: 1-2 mikrogram

Fotnot: vilka livsmedel som är berikade och inte, samt om barngröten & ­vällingen innehåller D-vitamin, står på förpackningen.källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-03-14.

Barn som riskerar D-vitaminbrist

Alla barn bör få D-droppar, fem droppar om dagen, de första två åren. Vissa barn behöver D-droppar även efter 2-årsdagen. Det gäller:

• Barn med mörk hudfärg, eftersom pigmentet gör att det bildas mindre D-vitamin i huden.

• Barn som inte vistas utomhus så ofta eller som även på sommaren bär kläder som täcker ansikte, armar och ben när de är utomhus.

• Barn som inte får mat som berikas med ­D-vitamin.

• Barn som inte äter fisk. Känner man sig osäker på om ens barn behöver fortsätta med D-droppar eller inte är det bättre att ge än att inte ge.

Källa: Livsmedelsverket.se