Hur onyttiga är tillsatserna i godis?

Hur onyttigt är godis? Barndietist Sara Ask svarar.

Tillsatser i godis till barn

Hur onyttigt är det med godis med tanke på alla tillsatser?

Päron till godisgrisar

Barndietist Sara Ask svarar:

Godis innehåller ingen näring

Det främsta skälet till att godis är onyttigt är egentligen inte tillsatserna, utan att innehållet av socker och fett ofta är högt och näringsinnehållet lågt.

Ett barn som får mycket godis får en stor del av energibehovet täckt av sådant som inte ger någon näring. En deciliter geléhallon motsvarar till exempel en femtedel av en 3-årings energibehov men ger inga vitaminer eller mineralämnen. Det är därför det är viktigt att begränsa intaget.

Vad gäller tillsatserna är de bedömda ut­ifrån en bred vetenskaplig grund, men en del tillsatser kan orsaka reaktioner hos den som är allergisk. Det gäller framför allt det röda färgämnet karmin (E 120) och azofärgämnena. En studie har också visat att azofärgämnen och färgämnet kinogult (E104) eventuellt kan ge koncentrationssvårigheter hos barn. Därför måste en produkt märkas med texten ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration” om dessa färgämnen ingår.

Ett bra sätt, om man vill undvika tillsatser, är att dra ner på godisintaget. Eftersom godis inte tillför något till kroppen blir intaget av tillsatser onödigt.

Artikeln publicerades i augusti 2013.