Hur får jag min dotter att äta grönsaker?

Hur får jag min dotter att äta grönsaker?

Fråga

Min dotter på 3 år har sedan så länge jag kan komma ihåg vägrat äta grönsaker. Smakportioner med olika grönsakspuréer när hon var 6 månader gick visserligen bra, men när hon skulle börja äta grönsaker i lite större bitar ratade hon dem.

Jag har försökt med söta grön­saker som majs, ärtor och sötpotatis, men hon vägrar. Ibland kan det gå bra om jag finriver lite morot i pannkakssmeten, men det får inte vara för mycket så hon ser att det inte är som vanliga pannkakor, då äter hon inte.

Jag trodde det skulle bli bättre när hon som 1,5-åring började på dagis, att hon skulle bli inspirerad att smaka när hon såg de andra barnen äta. Jag trodde nog också att det skulle gå bättre för pedagogerna att motivera henne, så att det inte skulle bli som en trotsgrej mot oss föräldrar. Tyvärr gick det inte att få henne att ens smaka på grönsaker.

Hon äter äpplen och banan, men vill inte smaka någon annan frukt.
Jag är väldigt bekymrad att hon inte får i sig det hon behöver i vitaminväg. Ska jag ge något kosttillskott? Något tips på hur jag kan få i henne grönsaker? Eller ska jag bara acceptera hennes val och inte tjata?

Grönsaksälskande mamma

Svar

Det främsta skälet till att det är bra att äta grönsaker är inte närings­innehållet – nästan all mat innehåller vitaminer och mineralämnen, så det brukar inte vara någon fara så länge barnet får i sig lite frukt eller potatis, för c-vitaminets skull.

Den stora poängen med grönsaker är att de ger bra fibrer, som bland annat motverkar förstoppning. De fyller också ut måltiden, vilket minskar risken för överätande.
Eftersom du älskar grönsaker så har din dotter goda förutsättningar att på sikt också lära sig tycka om grönsaker. Du är hennes förebild och så länge du lagar, serverar och själv äter grönsaker kommer hon till slut att ta efter.

Låt det ta tid och försök att inte göra någon grej av det så lossnar det säkert till slut!

Lycka till!

Sara Ask


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren