Han gråter när han äter

Fråga:

Jag har en son på snart 10 månader som ofta gråter och gnäller när han äter. Värst är det på kvällen när han ska äta sin gröt. Vi vet att han älskar gröt, för det äter han på morgonen också. Han är väldigt glad i mat.

/Lisen

 

Svar:

Jag undrar om er son hinner bli för hungrig inför måltiderna så att han gråter och gnäller av frustration. Jag är nyfiken på om det skulle bli bättre om ni prövade att ha lite kortare intervall mellan målen – det kanske skulle räcka att korta tiden med en halvtimme. Kanske skulle han även uppskatta att ha lite plockmat vid sin tallrik, så att han kan styra något av ätandet själv: små bitar bröd, frukt eller annat plock.

Naturligtvis måste man också fundera på om han kan gnälla av obehag. Ta för säkerhets skull upp frågan också med bvc, som kan bedöma om det behöver göras en utredning kring födoämnesallergi eller något annat.

Eftersom du tar upp kvällsmålet som särskilt besvärligt funderar jag på om det är så att det blir extra jobbigt för honom när han är trött och hungrig. När han var mindre och åt från bröstet eller flaskan var det säkert lättare att ha matstunden som en stund att komma till ro vid. Då låg han ju i famnen vid bröstet eller flaskan och kunde blunda och slappna av när han åt. Att sitta vid bordet och bli matad ”kräver” mer av honom. Jag tänker att ni därför kan pröva att ge honom kvällsmålet tidigare, innan han blir så trött så att ätandet och avslappningen inför nattningen krockar.

Plockmat som barnet självt kan peta i sig på dagarna brukar vara toppen för barn med humör vid matbordet.

/Sara Ask, barndietist