För mycket socker i yoghurt?


För mycket socker i yoghurt?

Fråga

Jag har en son på 6 månader och senaste gången vi var på BVC sa sköterskan att jag kan börja ge honom lite yoghurt.
När jag senare stod i affären insåg jag hur många olika varianter det finns: olika fetthalter, smaker, för vuxna eller barn och så vidare.
Självklart sökte jag mig till barnsorterna, men upptäckte att de innehåller mycket socker.
Bland vuxensorterna låg fetthalten som högst på 3 procent fett och jag antar att den behöver vara fetare än så. Det kändes som att man är tvungen att välja mellan mycket socker/mycket fett och inget socker/lite fett. Jag undrar därför vad jag ska tänka på när jag köper yoghurt till min son.
Hur pass ofta kan jag ge honom det och är barnyoghurt nyttigt för barn?

Lisa

Svar

Det är intressant det du har noterat, och det är ju ganska nya tankegångar att man har börjat vara noga med sockerinnehållet.
Det var inte så länge sedan som detta över huvud taget inte sågs som ett problem, och saken diskuteras i och för sig fortfarande.
För en vederhäftig genomgång av dessa saker kan man till exempel gå in på Livsmedelsverkets hemsida: www.slv.se
Personligen håller jag helt med dig om att socker är helt onödigt, det är sannolikt tillsatt bara för att yoghurten ska smaka godare.
Jag tror att det är jättebra att människor reagerar och säger ifrån att de inte vill ha så mycket sockertillsatser i maten. Jag tror att livsmedelstillverkarna i långa loppet är väldigt lyhörda för sådana påpekanden.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!