Dags för smakportioner?

Vid cirka sex månaders ålder är det dags att låta barnet prova på små smakportioner av puréer och grötar.

Tidigare trodde man att man kunde förebygga allergier genom att utesluta vissa livsmedel, men enligt allergiforskarnas senaste rön är det bästa rådet att leva som vanligt!
 
• Oavsett om du lagar puréerna själv eller köper på burk är det smart att frysa in det som blir över i istärningsfack. Häll ut mattärningarna i en fryspåse och tina en tärning åt gången.

• Pressa de kokta råvarorna genom en vitlökspress om du lagar själv. Tänk bara på att vitlökspressen inte tidigare ska ha använts till vitlök – då smakar maten starkt.

• Mata inte direkt ur en barnmatsburk – barnets saliv innehåller enzymer som kan förstöra maten.

• Om du använder burkmat kan det vara svårt att veta för hur länge sedan du öppnade burken. Skriv veckans dagar på sju frystejpbitar som du har fastklistrade på kylskåpet. Öppnar du en burk på en måndag, sätt måndagstejpen på burken, så vet du hur gammal den är.

• Tillsätt gärna någon tesked extra fett per varje portion mat barnet får.

• Ja, det blir otroligt kladdigt. Inte bara runt matplatsen utan också på stolen, bordet, på själva barnet, ja överallt. Men ha tålamod, det går över efter ett par år.

Undvik det här…

… socker – eller var åtminstone sparsam med socker eftersom det inte innehåller några nödvändiga nyttigheter utan bara tomma kalorier.

… salt. Barnets njurar är inte färdigutvecklade, därför bör man vara försiktig med salt, särskilt det första året.

… honung. Det kan innehålla sporer av en bakterie som kan orsaka förgiftning hos små barn, därför ska barn under ett års ålder inte äta honung.

… spenat, mangold, nässlor, bladselleri och rödbetor. Det innehåller höga halter av nitrat som kan omvandlas till nitrit. Det är olämpligt att ge barn under ett år sådana livsmedel, eftersom nitrit kan försvåra syreupptagningen hos små barn.

… nötter, även jordnötter. Små barn kan lätt sätta dem i halsen. Var därför försiktig med nötter under småbarnsåren.

… söta drycker. Barn vänjer sig lätt vid saft, juice och nyponsoppa. Även om många juicer och fruktsoppor innehåller vitaminer innehåller de även socker i olika former. Ge vatten att dricka i stället och ge barnet frukt och bär för att det ska få i sig vitaminer.

Källa: Livsmedelsverket

Artiklarna publicerades i Vi Föräldrar 7/2006