BLW – så här funkar det

Strunta i smakportionerna och purén och gå direkt på vanlig mat – kan man göra det? Japp. Med BLW-metoden äter barnet plockmat från 6 månaders ålder.

Dags att börja äta annat än bröstmjölk och/eller ersättning? Det behöver inte betyda puré. Enligt den nya trenden BLW, Baby Led Weaning (på svenska ungefär ”bebisstyrd avvänjning”) kan barnet gå direkt från bröstmjölk eller ersättning till vanlig mat, skuren i greppvänliga bitar.

Det är Gill Rapley, en av Storbritanniens ledande auktoriteter inom spädbarnsnäring, som står bakom metoden. Efter flera års forskning har hon, tillsammans med journalisten Tracey Murkett, gett ut boken Baby-led weaning – Helping your baby to love good food.

LÄS OCKSÅ: Hemlagad barnmat, barnmat på burk eller BLW?

BLW – bebisen styr matintaget själv

Både i Storbritannien och Sverige var det tidigare vanligt att introducera fast föda i form av gröt och puréer från 3 eller 4 månaders ålder. Nu, när det rekommenderas helamning under de första sex månaderna, är det onödigt att mosa maten, menar Gill Rapley. Kring 6 månaders ålder kan barnet sitta upprätt, gripa tag i stora bitar mat och föra dem till munnen. Även utan tänder klarar barnet att tugga och svälja mjuka bitar, som till exempel kokt broccoli.

Barn som från början får styra matintaget själva får, enligt Gill Rapleys teori, ett bättre förhållande till mat senare i livet. De blir tryggare och mer säkra på sig själva. Dessutom tränas hand-öga-koordinationen och barnet bekantar sig med former, konsistenser och utvecklar en naturlig aptitkontroll.

LÄS OCKSÅ: Börja äta med BLW-metoden

BLW – barnet följer kroppens signaler

I korthet går metoden ut på att hela familjen äter samma sak vid måltiderna. Som förälder ansvarar man för näringen genom att servera sund och näringsrik mat, och om barnet erbjuds en varierad kost kommer det att ta upp den näring det behöver.

Det börjar som en lek där barnet sitter med vid matbordet och härmar de andra familjemedlemmarna. Samtidigt följer barnet kroppens signaler och äter så lite eller så mycket som det behöver där och då. Det styr alltså näringsintaget själv, precis som vid amningen eller flaskmatningen.

Processen mot ätandet av fast föda sker gradvis, och Gill Rapley och Tracey Murkett påpekar att modersmjölk eller modersmjölksersättning fortsätter att vara den viktigaste näringskällan tills barnet är 1 år.

Läs mer: Barnläkaren berättar om sin erfarenhet av BLW

Artikeln publicerades 2010.