Blixtsnabba recept – god mat till hungriga barn
Ibland är det inte läge att stå en längre tid framför spisen och svänga ihop bästa maten till sin lilla hungriga stjärna som sitter på golvet och väntar (eller hänger i famnen). Bebisar vill sällan vänta länge!
Detta är en artikel från Vi Föräldrar.
1. Pasta med gröna ärtor och ägg
Koka favoritpastan och tillsätt frysta gröna ärtor mot slutet. Stek ett ägg och häll upp ett glas mjölk. Varsågod, en måltid som ger en stor del av en 2,5-årings rekommenderade dagliga intag av bland annat B12, zink, magnesium, kalcium och järn.
/Sara Ask, dietist
2. Omelett med tomat och ärtor
Du behöver:
Gör så här:
Vispa ihop äggen med vatten och häll i en relativt varm stekpanna. Låt omeletten steka till sig något och lägg på skivad tomat och strössla eventuellt över ärtor. När smeten stannat och det går att vika över ena delen av omeletten över den andra är den klar. Skär upp i småbitar och servera. Ska du även äta själv kan du ju salta efter smak.
/Josefine Lind, redaktör
3. Pimpa fiskbullen
1 burk laxbullar i citronsås, värmda
Pasta, eller potatis till
Klipp över dill
Servera!
/Sara Ask, dietist
4. Fullkornsvåfflor, 10 stycken
Du behöver:
Gör så här:
1. Blanda mjöl, salt och havregryn i en bunke.
2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
3. Vispa sedan ner resten av mjölken, äggen och det smälta smöret.
4. Se till att våffeljärnet har lite smör mellan laggarna innan du börjar grädda.
Serveringstips:
Istället för bara sylt, blanda två matskedar kesella naturell med en klick hallonsylt.
/Josefine Lind, redaktör
5. Citronpasta på en kvart (till hela familjen):
Koka valfri pasta.
Pressa citronjuice i botten på tallriken, ca 1 msk per portion. Skvätt i lika mycket olivolja, riv ner en näve parmesanost och pressa i lite vitlök. Tillsätt den nykokta pastan, rör om och servera. Gott som attan på en kvart!
/Sara Ask, dietist
6. Potatispannkaka i ugn, 4 portioner
Tar längst tid att förbereda men lagar sig själv i ugnen sen.
Du behöver:
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala de råa potatisarna och riv dem på ett rivjärn.
2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner den rivna potatisen.
3. Ringla margarin i en långpanna eller ugnsäker form, cirka 30 x 40 cm. Ställ in i ugnen 1 minut. Ta ut formen, häll i smeten och tillaga i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, till pannkakan har stannat och fått fin färg. Servera med lingonsylt och kålsallad.
/Sara Ask, dietist
Artikeln publicerades i april 2012.