Mer bensen i läsk än i förorenad luft

Läsk kan vara en viktigare källa till det cancerframkallande ämnet än vi har trott.

Efter vårens larm om att bensen kan bildas i läsk som innehåller både askorbinsyra och natriumbensoat har såväl Livsmedelsverket som bryggeriföretag tonat ned riskerna. Det har sagts saker som att bensenhalterna är ”tio gånger högre i luften i en storstad” och att bensen kommer till ”95 procent från luften och 5 procent från olika sorters livsmedel” – men detta är inte sant, enligt efterforskningar som Svenska Dagbladet har gjort. Påståendena grundar sig på en EU-rapport med upp till 30 år gamla prover, och som inte tar någon hänsyn till att utsläppen sedan dess har minskat.
Och det är inte bara den renare luften som har glömts bort när bensen i luft och läsk har jämförts. All bensen som hamnar i magen tas upp av blodet. Men miljömyndigheten i Kalifornien har räknat ut att bara 30 procent av den bensen som vi andas in tas upp av blodet, resten försvinner när vi andas ut.
Detta innebär enligt Svenska Dagbladet att ett dygns oavbruten inandning av förorenad stadsluft bidrar med bensen i nivå med vad som under våren har påträffats i en del läskedrycker, det vill säga mellan 3 och 6 mikrogram per liter.
– Det låter lite mycket att säga att läsk bidrar med lika mycket som luftföroreningar, det är svårt att bestämma exponeringen. Men ämnet ska förstås inte alls finnas i maten, det är A och O, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Källa: Svenska Dagbladets internetupplagaLäs mer