Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemlagad barnmat, barnmat på burk eller BLW-metoden?

Är det bäst att laga barnmat själv, köpa barnmat på burk – eller att använda BLW-metoden? Barndietist Sara Ask berättar om för- och nackdelar. Dessutom: Enkla recept när barnet ska börja äta mat. 

Bebisen kan börja äta med BLW-metoden, hemlagad barnmat eller barnmat på burk.
Bebisen kan börja äta med BLW-metoden, hemlagad barnmat eller barnmat på burk.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Att börja med mat i fast form är ett litet äventyr, inte bara för barnet utan också för föräldern. Från 4 månader kan bebisen få pyttesmå smakprov, och från 6 månader brukar det vara lagom att öka mängden. Här tipsar barndietist Sara Ask om tre bra sätt att börja med mat: hemlagad barnmat, barnmat på burk och BLW-metoden. 

Sara Ask, barndietist.
Sara Ask, barndietist. Foto: Maria Annas

Välj det som ­passar er eller prova alla tre!

1. Hemlagad barnmat

För vissa är det naturligt att laga barnets mat själv. Andra känner sig osäkra. Vad kan man ge? Och hur får man tid och ork? Visst tar det mer tid att laga egen mat än att ­öppna en barnmatsburk, men det behöver inte vara avancerat. Särskilt inte när det gäller de allra första, pyttesmå smakproven. Kanske spanar barnet in något från din tallrik som du kan mosa och ge? När bebisen börjar äta mer kan man ta undan en portion innan övriga familjens mat saltas. Eller laga ­storkok till bebisen för att frysa in.

Hemlagad barnmat är inte ­automatiskt bättre än burkmat – det ­beror helt på vad man ­lagar. Men när man lagar själv kan man ­tillsätta en större del kött/fisk/baljväxter än vad som finns i ­burkmaten, och det gör maten mer ­näringstät.

När det gäller proportioner mellan grupperna 1. potatis, pasta, ris, och 2. grönsaker, rotfrukter och 3. kött, fisk, baljväxter, kan man tänka att de två första ska vara ungefär lika stora och den tredje (alltså kött/fisk/baljväxter) lite ­mindre eftersom maten inte behöver vara så väldigt proteinrik. Och så en tesked rapsolja, som ger fett som barnet behöver.

Man brukar börja med att mixa helt släta puréer, som successivt görs grövre. Olika barn klarar olika tidigt att hantera bitar i maten, så det är bara att pröva sig fram.

Eftersom bebisar är känsliga för bakterier och virus är det extra viktigt att tvätta händerna, diska köksredskap som använts till exempelvis rått kött och se till att maten blir genomkokt. Mat som ska sparas kyls ner så fort som möjligt.

Fördelar och nackdelar med hemlagad barnmat

Fördelar

Hemlagat doftar och smakar!

Större möjlighet att styra innehållet själv – extra bra vid allergi

Billigare än burkmat

Nackdelar

Tar lite mer tid

Inte lika hygieniskt som burkmat på utflykt

Kan bli en börda om man tycker det är svårt att hinna/orka laga

2. Barnmat på burk

Barnmat på burk är ett bra alternativ till hemlagat, enligt barndietist Sara Ask.
Barnmat på burk är ett bra alternativ till hemlagat, enligt barndietist Sara Ask.

2. Barnmat på burk

Den vanligaste köpta barnmaten är fortfarande burkmat. Kraven på råvarorna är höga, och tvärtemot vad många tror innehåller burkmat inte några ”skumma” tillsatser. Det är ett bra alternativ till hemlagad mat. Mängden kött eller fisk i en klassisk barnmatsburk brukar ligga mellan 8 och 10 procent. Det gör att proteininnehållet ser lågt ut om man läser på burken, men det är inget bekymmer.

Friska barn får i sig fullt tillräckligt med protein, och det finns ingen fördel med att överdriva intaget. Innehållet av järn i ­burkmaten ­kunde däremot gärna vara lite högre, eftersom det är ett så viktigt näringsämne för bebisar. Men ­bebisar äter ju sällan bara burkmat, utan får även järn från till exempel barngröt, lever­pastej, små bitar av torkad aprikos, bröstmjölk/ersättning eller välling.

Åldersrekommendationen på burkmaten är en vägledning och inget man behöver följa slaviskt. 6-månadersburkar ger till exempel tillräckligt med näring för ett 8-månadersbarn; det är framför allt konsistensen som skiljer.

Källa: Livsmedelsverket

Fördelar och nackdelar med barnmat på burk

Fördelar

Snabbt och enkelt

Hygieniskt och säkert, särskilt på utflykt

Vissa barn föredrar burkmatens konsistens

 

Nackdelar

Kostar mer än hemlagat

Lätt hänt att bebisen får äta utan sällskap eftersom hen inte äter samma mat

Lite trist, dallrig känsla

Läs också: Mat som kan vänta tills barnet fyllt 1 år

3. BLW-metoden

Barn får själva styra ätandet när de börjar äta med BLW-metoden.
Barn får själva styra ätandet när de börjar äta med BLW-metoden.

Många barn tycker om att själva få bestämma och använda sina färdigheter. Det tar BLW-metoden (Baby Led Weaning) fasta på. Den går ut på att bebisen i egen takt får närma sig mjuk, stavformad mat: grabba tag i, föra till munnen, ”tugga” ­genom att pressa den mot gommen – och sedan svälja. Här är bebisen själv aktiv – föräldrarnas uppgift är att servera lämplig mat och hålla bebisen under uppsikt medan hen sköter ätandet själv.

Det kan ta lite tid och det kan bli lite kladdigt, men vad gör väl det om bebisen har en härlig matstund! En förutsättning är att bebisen kan sitta stadigt och inte är för hungrig. En slurk bröstmjölk eller ersättning före maten kan vara bra. Över huvud taget utgör bröstmjölk och/eller ersättning en viktig bas, eftersom det kan dröja innan bebisen lär sig äta några större mängder.

Fördelara och nackdelar med BLW-metoden

Fördelar

Bebisen får själv styra, vilket ofta är uppskattat!

Bra för bebisen att få äta med (och samma som) resten av familjen 

Roligt att följa bebisens färdigheter, se allt hen klarar av

 

Nackdelar

Ställer större krav på att bebisen är redo, det vill säga kan greppa efter mat, har ett eget ”driv” att äta 

Kan vara för jobbigt för bebisen att äta själv i för­kylningstider och liknande 

Passar inte alla, till exempel inte mycket för tidigt födda eller barn med svag muskulatur. Är du osäker, fråga din bvc-sjuksköterska om råd

Läs också: Börja äta med BLW-metoden 

Tre bra recept för bebisen – och en dessert

Ska bebisen börja äta mat? Här är tre bra nybörjarrätter och en dessert, alla recepten är komponerade av Vi Föräldrars barndietist Sara Ask.

 1. Currykyckling med blomkål, ärter och bulgur

Kyckling med curry är bra mat för en bebis.
Kyckling med curry är bra mat för en bebis. Foto: Eva Hildén Smith

4–6 portioner

Du behöver:

1 dl bulgur

1/2 litet blomkålshuvud

1/2 kycklingfilé (ca 100 g)

1–2 msk rapsolja + till stekning

1 tsk curry

1/2 dl grädde

1/2 dl ärter

Gör så här:

1. Koka riset i 2 dl vatten. Tärna blomkålshuvudet och kycklingen. Fräs blomkålen snabbt i rapsolja och curry. Tillsätt 2 1/2 dl vatten och grädden. Koka under lock tills blomkålen är mjuk.

2. Tillsätt kycklingen, sjud några minuter tills den är genomkokt. Tillsätt bulgur, ärter och 1–2 msk rapsolja. Stöt eller mixa till lämplig konsistens. Tillsätt mer vätska vid behov.

2. Timjanfisk med potatis och broccoli

Timjanfisk med potatis och broccoli.
Timjanfisk med potatis och broccoli. Foto: Eva Hildén Smith

 

4–6 portioner

Du behöver:

4 potatisar

1/2 broccoli

200 g torsk eller lax, tinad

1–2 msk rapsolja

timjan

Gör så här:

1. Skala och tärna potatisarna. Lägg i en kastrull och häll på vatten precis så att det täcker. Koka under lock. När 3–4 minuter av koktiden återstår, tillsätt broccolin skuren i bitar. Koka tills allt är mjukt.

2. Tillsätt fisken delad i små bitar samt lite mer vatten så att den täcks. Sjud ett par minuter, tills fisken är klar, dvs inte ”geleig” i mitten.

3. Häll bort överflödig vätska, stöt eller mixa till lämplig konsistens. Tillsätt 1–2 msk rapsolja, smaka av med timjan.

3. Röda linser med risoni och tomat

Röda linser med risoni och tomat.
Röda linser med risoni och tomat. Foto: Eva Hildén Smith

4–6 portioner

Du behöver:

1 morot

gul lök

1 vitlöksklyfta

1–2 msk rapsolja + till stekning

2 dl tomatkross

1/2 dl röda linser, torkade

1 dl risoni

1/2 dl grädde

oregano

Gör så här:

1. Skala och grovriv moroten. Hacka lite lök och en vitlöksklyfta (ca 1 msk totalt). Fräs snabbt i rapsolja i en kastrull. Häll i 2 dl tomatkross och 3 dl vatten. Tillsätt linserna. Låt koka under lock cirka 10 minuter.

2. Tillsätt risoni och grädde, koka 10 minuter till. Späd vid behov med mer vätska. Smaka av med oregano och tillsätt 1–2 msk rapsolja.

4. Hallonpuré med sötpotatis

Hallonpuré med sötpotatis som dessert.
Hallonpuré med sötpotatis som dessert. Foto: Eva Hildén Smith

ca 4–6 portioner

Sötpotatis i en dessert låter kanske skumt, men den ger perfekt konsi­stens och smak till bärmoset!

Du behöver:

1 stor sötpotatis (ca 250 g)

250 g hallon

Gör så här:

1. Skala och tärna sötpotatisen. Koka mjuk i vatten, precis så att det täcker. Låt hallonen koka med den sista ­minuten (frysta importerade hallon kan nämligen innehålla virus som dör då).

2. Häll av det mesta av vattnet och mixa till en slät puré. Frys in det som inte går åt.