Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

13 vanliga frågor om barn och mat - barndietisten svarar

Smakportioner, barnmat på burk, mellanmål … Hur ska man göra? Barndietist Sara Ask svarar på 13 av de vanligaste googlingarna om barn och mat.

När kan man börja med mat, hur ofta ska man ge smakportioner i början – och hur mycket?
När kan man börja med mat, hur ofta ska man ge smakportioner i början – och hur mycket? Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur ofta ska man ge smakportioner? Är det okej att ge vatten till ett spädbarn? Och vad är bra att packa till utflykten på förskolan?

Frågorna om barn och mat är många. Här svarar Vi Föräldrars barndietist Sara Ask på 13 av de mest googlade:

1. Får mitt barn i sig tillräckligt med näring?

2. När ska man börja med smakportioner?

3. Hur ofta ska man ge smakportioner i början?

4. Matschema för 6-månaders, hur kan det se ut?

5. Smakportionsnapp – är det bra?

6. Förstörs aptiten av mellanmål?

7. Förstoppning – vad kan man göra då?

8. Hur vet man att det är förstoppning?

9. Majskrokar, är det okej?

10. Är burkmat tillräckligt näringsrik?

11. 1-åring som vill äta på natten – vad göra?

12. Behöver bebisen dricka vatten?

13. Matsäck till förskoleutflykten – behöver tips!

Får mitt barn i sig ­tillräckligt med ­näring?

Sara Ask, Vi Föräldrars barndietist
Sara Ask, Vi Föräldrars barndietist Foto: Andreas von Gegerfelt

Sara Ask, barndietist: "Barn som äter sig mätta på mat – inte på godis, glass och dylikt – har goda chanser att få i sig tillräckligt med näring. Det man framförallt behöver tänka extra på är att det finns mat med järn i som barnet tycker om, som blodpudding, ­leverpastej, kött, baljväxter, torkad frukt, nötter och köpt välling/gröt, och att komma ihåg D-dropparna.

Om barnet växer och ­utvecklas som det ska och orkar lika mycket som sina jämnåriga är det ett gott tecken på att näringsintaget i stort är bra. Är du orolig, prata med bvc om möjligheten att träffa en dietist.”

När ska man börja med smakportioner?

”Från det att bebisen är 4 månader kan man ge små smakprov av mat och från 6 månaders ålder börjar det bli dags att öka på mängden. Har man en bebis som gillar mat direkt kan man ge mer ­redan innan 6 månader. Rådet är flexibelt.”

Hur ofta ska man ge smakportioner i början och hur mycket?

”Det finns inga jättetydliga riktlinjer där, men en eller ett par gånger om dagen kan vara en bra start. Vissa barn ökar mängden direkt och går från en tesked till en deciliter mat på tre dagar, medan andra barn behöver ett halvår för samma resa – utan att det behöver vara något konstigt med det.

Det är bra att försöka låta bebisen avgöra takten, så att man inte pressar. Det kan verka kontraproduktivt, det vill säga att bebisen kanske blir mindre intresserad av maten och inte vill äta alls. Jag brukar påminna om att det till en början inte handlar om att byta ut bröstmjölk eller modersmjölksersättning mot mat utan om att lägga till – bebisen behöver både och!”

Hur kan ett matschema se ut för en 6-månaders bebis?

”I början handlar det bara om att ge lite mat i samband med att man själv äter, kanske vid lunchen och middagen. I takt med att portionerna blir större kan man försöka tänka tre huvudmål – frukost, lunch och middag – och två till tre mellanmål. Vissa äter så redan i 6-månadersåldern medan det dröjer månader för andra. Bröstmjölken eller modersmjölksersättningen/tillskotts­näringen ger också mycket näring så det är ingen brådska.”

Är det bra att använda en ­smakportionsnapp?*

”Det finns säkert många som använt den med gott resultat, men spontant känner jag att det är en lite överflödig produkt. Jag har full ­respekt för rädslan man har för att ens barn ska sätta i halsen, men för mig låter smakportionsnappen lite som en lära-gå-hjälm för ett friskt barn. Barnet behöver trots allt få se, känna på och hantera maten i munnen för att lära sig äta och det är bra om det inte dröjer för lång tid innan hen får pröva mat i ’skarpt läge’, det vill säga utan smakportionsnapp.”

* Smakportionsnapp är en slags plastnapp som man kan fylla med puréer eller mjuk mat som barnet kan suga i sig.

Mellanmål – är det negativt för barnets matvanor och matlust?

”Mellanmål är bra eftersom de flesta ­bebisar (och även äldre barn) behöver en liten energiskjuts mellan huvudmålen. Men det är viktigt att man inte matar på så fort det finns minsta misstanke om att bebisen är hungrig, dels ­eftersom hen då inte ­hinner samla ihop tillräckligt med aptit till huvudmålen, dels för att hen då lär sig att en massa andra känslor än hunger ska mötas med mat. Det finns så många andra skäl till att en ­bebis ­knorrar.”

Om ens bebis blir förstoppad när man börjar med mat – vad gör man?

”Det händer att barn blir förstoppade när de börjar med smakportioner. Men det händer också att föräldrar tolkar barn som förstoppade fastän det i själva verket bara handlar om att bebisen börjar bajsa mer sällan och får bajs med fastare konsistens när hen börjar med fast föda.

Fibrer och vätska är bra, både för att förebygga och för att lösa förstoppning. Exempelvis fibrer i frukt och grönsaker, till exempel i kiwi, päron, katrinplommon och aprikos.”

Hur vet man om det är ­förstoppning som ens ­bebis har?

”Det är svårt att säga exakt eftersom ­variationen är stor mellan barn, men det brukar inte gå mer än ett par dygn mellan avföringarna hos ett barn som kommit igång med vanlig mat.

Om man misstänker att ens barn har blivit förstoppat är det bra att prata med BVC. Om det visar sig vara en förstoppning är det bra att försöka bryta den onda cirkeln i tid. Ibland behövs medicin.”

Finns det mellanmål som man bör undvika enligt ny forskning? Är till exempel majskrokar okej?

”Majskrokar innehåller såvitt vi vet idag inga oönskade ämnen i stora mängder. Men de innehåller inte så mycket näring heller. Då finns det många bättre mellanmål, som frukt, gröt och grönsaker.

Jag tycker att både majskrokar och klämmisar (som annars är rätt utskällda) kan tjäna ett syfte, framförallt eftersom de är relativt lätta för barnet att äta. Men som sagt, det är viktigt att inte sticka till barnet en majskrok eller en klämmis så fort hen gnäller, eftersom gnället inte nödvändigtvis behöver betyda hunger.” 

Hur vet man om barnmat på burk är näringsrik?

”Det finns tydliga regler om vilka råvaror som får användas till barnmat och vad den ska innehålla, så man kan känna sig helt lugn med den mat som säljs i butiken. Få livsmedel är så välkontrollerade som de som används i mat till bebisar.

Beroende på vilka råvaror som ingår innehåller maten mer av vissa och mindre av andra näringsämnen. Genom att försöka tänka variation brukar barnet få i sig det hen behöver. Med variation menar jag att inte servera en likadan barnmatsburk morgon, middag och kväll. Men man behöver inte titta efter specifika livsmedel på innehållsdeklarationen.”

Om ett barn över ett år vill äta på natten – vad gör man?

”Rent näringsmässigt brukar barn i 6-månadersåldern inte behöva mat på ­natten längre, men eftersom de är vana vid det kan man behöva vänja av dem vid det. Då gäller det att försöka stå emot barnets gråt när hen vaknar och vill ha mat. I stället ger man kärlek och omvårdnad på annat sätt än genom just mat, till exempel genom att vyssja, sjunga och gunga, så att bebisen till slut lär sig att det faktiskt inte behövs mat på natten för att somna om.

Det kan vara tuffa nätter men till slut brukar det lösa sig.”

Att ge ­vatten till ­spädbarn, är det okej?

”Barn under 6 månader rekommenderas bröstmjölk eller moders­­­mjölks­ersättning i första hand. Det brukar räcka även under sommarhalvåret, när det är varmt och barnet har ett högre vätskebehov. Men vatten är en bra måltidsdryck ­senare, när bebisen börjar med smakportioner.

Det är jättebra om bebisen vänjer sig vid ­vatten som dryck eftersom det är en så bra törstsläckare. Men bröstmjölk eller modersmjölksersättning, eller tillskotts­näring som det egentligen heter till barn över 6 månader, kan man fortsätta med så länge barnet och man själv vill.”

Vad ska man packa i en matlåda som barnet har med till förskolan när det är utflykt?

”Mat som barnet tycker om! Pannkaksrullar, pastasallad, piroger eller plock av olika slag – det finns smarta matlådor med sektioner där man kan lägga olika saker: ostrullar, ägg, korv som är skuren på längden i stället för som slantar för att minska risken för att barnet sätter i halsen, paprikaringar, majs, bröd eller vad barnet kan tänkas gilla.”

Läs också: 

BLW-metoden (Ja, man kan skippa purén)

Smakportioner – barndietist Sara Ask tipsar om 11 saker som är bra att känna till

Barnmat på burk, hemlagat eller BLW – vad är bäst?