Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barn måste inte äta barnmat

Barn hehöver inte äta barnmat. Pröva att ge ditt barn bitar av mjukkokta grönsaker. Eller mosad mat från din egen tallrik.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Föreställ dig att du har druckit mjölk i hela ditt liv, och plötsligt serveras mat i puréform – på sked! Inte konstigt om man tvekar i början, eller hur? Vissa bebisar accepterar nya konsistenser snabbt, men för andra tar det längre tid. Och vissa kanske inte tycker att mat är kul förrän de får styra själva, det vill säga plocka i sig på egen hand.

– Bebisar är ofta försiktiga, säger 

Ann Malmenholt, barnlogoped med mångårig erfarenhet av barn med ät- och sväljproblematik. Oavsett om det är mat i puréform eller plockbitar vet de inte vad det är första gången det serveras, så ha tålamod och låt barnet prova många gånger.

Ann Malmenholt ger en glimt av hur det ser ut i andra delar av världen. Välling är till exempel ett helt okänt begrepp, och på många ställen förekommer ingen särskild barnmat, utan mammorna tuggar helt ­enkelt familjens mat och ger.

– Vi har skapat en barnvärld som ­egentligen inte behövs, säger hon.

Hon ­tycker att man istället ska försöka ta tillvara ­barnens nyfikenhet på världen och deras vilja att äta det vi stora äter.

Mums med överkokt mat!

– Det gäller bara att dra ner på saltet och ge maten i rätt konsistens, säger Ann ­Malmenholt, som föredrar att prata om barnanpassad mat framför barnmat.

Men hur vet man då vad ”rätt konsistens” är? 

– Det beror på barnet. Varje barn är en individ med egna behov och färdigheter, så försök att inte jämföra så mycket. Vissa barn gillar inte släta puréer, och det ­behöver inte vara något konstigt med det. En del vill ha överkokt, grovt mixad mat.

– I andra delar av världen är det vanligt att ”binda ihop” maten med överkokt ris, säger Ann Malmenholt. Risoni, alltså pasta som har formen av avlånga riskorn, glider också lätt ner.

Hon påminner om att inte stirra sig blind på åldersrekommendationen på barnmatsburken, om man väljer att köpa färdiglagad mat till sin bebis. Att hantera blandad ­konsistens – puré med bitar i – kan till ­exempel vara svårt eftersom barnet först måste klara både slät konsistens och bitar.

Vad ska man tänka på om man vill bjuda sitt barn på plockmat?

– Barnet måste ha hunnit bli tillräckligt stabilt i bål och nacke, så att det kan sitta ­upprätt, gärna med stöd, säger Ann Malmenholt. Att tugga och rulla på huvudet samtidigt är ­nämligen inte det lättaste.

Alla är olika, men vid 6 ­månaders ålder brukar många barn kunna sitta upprätt och dessutom ha utvecklat en ­förmåga att plocka i sig bitar av mat.

Bebisens luftstrupe har samma diameter som en jordnöt; alltså bör bitarna vara mindre än så. Samtidigt är det bra att påminna sig om att alla barn sätter i ­halsen några gånger. Det är på det sättet de lär sig att hantera mat i munnen.

– Friska barn klarar av det, säger Ann ­Malmenholt.

Men hon varnar för att ge sådant som kan ­fastna; bitar stora som en jordnöt eller större.

Även vitt bröd och smörgåsrån kan vara en risk eftersom bebisen gärna mosar upp det mot gommen och plötsligt har en väldigt stor klump att svälja.

– Ge i så fall små mackor och en i ­taget, och ha barnet under uppsikt. Kex som smälter i munnen, med leverpastej, mjukost eller något annat gott på, är säkrare alternativ, tipsar hon.

Ann Malmenholt avråder från att ge mat i vagnen. Dels har man inte så bra koll på hur bebisen äter, dels kan ett plötsligt gupp orsaka att barnet sätter i halsen.

Oavsett vad man väljer för mat ­på­minner hon om att man som vuxen ska vara närvarande.

– Vi föds inte med förmågan att äta, säger Ann Malmenholt, det är något var och en måste lära sig, i sin takt.

Bröstmjölk eller modersmjölksersättning fortsätter att vara viktiga näringskällor medan bebisen lär sig konsten att äta. (Och naturligtvis mycket längre än så, för den som vill).

Lugn och ro och trevligt sällskap; det är en bra matstart, oavsett vilken konsistens måltiden har.

Bra plockmat för de yngsta

leverpastej 

ost  

makaroner 

halverade kidneybönor, kikärter eller liknande  

kokta grönsaker, som ­morot, palsternacka, broccoli och blomkål  

halverade ärter  

kokt fisk  

kokt kyckling  

kokt ägg  

banan  

päron  

avokado

Tänk på att maten ska vara skuren i bitar som är mindre än en jordnöt i storlek.

Bra plockmat för de lite större

Förutom listan på föregående sida kan lite större barn få dippa mjukkokta grönsaksstavar i något gott, till ­exempel gräddfil, hummus eller tzatziki.

Vänta med spenat & socker

Barn som är yngre än 1 år kan äta allt som familjen äter utom det här:

gröna bladgrönsaker, som sallad eller spenat  

grön eller skadad potatis  

opastöriserad mjölk  

honung  

salt (i större mängd)  

sockerrika livsmedel  

hela nötter